Ως επιτακτική καταγράφεται η ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό στην τουριστική βιομηχσνία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας του ελληνικού τουρισμού. Αυτό τόνισαν από κοινού οι ομιλητές που συμμετείχαν στο 2ο περιφερειακό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με παρόντες τους εμπλεκόμενους φορείς στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της εκδήλωσης έκανε λόγο για την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό αλλά και θα εξετάζει επιστημονικά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης επεσήμανε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού θα πρέπει να περιλαμβάνει τη σύνδεση της τουριστικής οικονομίας με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η δεύτερη ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας μετά την τουριστική είναι η αγροτική οικονομία. Στην βιντεοσκοπημένη παρέμβαση της, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, επανέλαβε τη στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού που έχει πυρήνα την βιωσιμότητα, την ισορροπία, το μέτρο αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής, ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης επεσήμανε ότι «στο επίκεντρο κάθε συζήτησης δεν πρέπει να ξεχνάμε τον βασικότερο τροφοδότη του τουριστικού μας ΑΕΠ, που προκύπτει από το βασικότερο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, το προϊόν “Ηλιος και Θάλασσα”», ανέφερε ο κ. Χατζής. Μάλιστα πρόσθεσε ότι το εν λόγω μοντέλο έχει την δική του αξία και συνεισφορά. «Οφείλουμε ως κλάδος και ως κοινωνία να εμπλουτίσουμε και ενισχύσουμε το ανταγωνιστικότατο προϊόν μας και όχι να το υποτιμάμε. Στην Κρήτη, στο Νότιο Αιγαίο και στα Ιόνια, που κατά βάση οι πελάτες επισκέπτονται με αυτή την λογική, παράγονται πάνω από 2 στα 3 ευρώ τουριστικού άμεσου ΑΕΠ. Η ανάπτυξη εναλλακτικών τουριστικών εμπειριών είναι εξαιρετικά χρήσιμη και αναγκαία για την διεύρυνση των υπηρεσιών μας ΚΑΙ την διάχυση του τουριστικού ΑΕΠ στην υπόλοιπη χώρα, αλλά σε έρευνα γνώμης στις κλασικές αγορές μας, οι Γερμανοί (50%) και οι Βρετανοί (40%) επιλέγουν με βάση το κλασσικό μοντέλο θάλασσα/ήλιος», εξήγησε ο κ. Χατζής.
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός επανέλαβε ότι δεν είναι ωφέλιμο για την στρατηγική του ελληνικού τουρισμού η επιδίωξη των ρεκόρ στις αφίξεις κάθε χρόνο. Αφού επεσήμανε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου της ξενοδοχίας είναι οι θεματοφύλακες της παράδοσης των τοπικών κοινωνιών και του πολιτισμού, στάθηκε στο ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, εξηγώντας ότι παραμένει ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό και προανήγγειλε την παρουσίαση έρευνας, που αναδεικνύει τις κοινωνικές επιπτώσεις του φαινομένου. Μάλιστα αναφερόμενος στη Σαντορίνη ανάφερε ότι τα τελευταία 12 χρόνια διπλασιάστηκαν οι κλίνες στο νησί, με τις ξενοδοχειακές κλίνες να αντιστοιχούν στο 14% της εντυπωσιακής αύξησης.
Παραμένοντας σε θέματα στρατηγικής, η αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Αγάπη Σμπώκου τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να επηρεάσουν το τουριστικό προϊόν κάνοντας λόγο για την ανάγκη άμεσων δράσεων στο πεδίο της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και της αλλαγής στερεοτύπων και νοοτροπίας. Αφού στάθηκε στο στρατηγικό σχέδιο που ήδη έχει καταθέσει ο ΣΕΤΕ, περιέγραψε σε αδρές γραμμές τα ανοιχτά ζητήματα που ζητούν λύσεις: Η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και η βελτίωση των δημόσιων υποδομών (δίκτυα κοινής ωφέλειας, απορρίμματα) χρήζουν άμεση επέμβαση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρόεδροι των φορέων των ξενοδόχων του νησιού εστίασαν στο ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και των πολιτικών που θα πρέπει να εστιάσουν στις αρχές της βιωσιμότητας, όπως εξήγησαν.
Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου, επεσήμανε ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και είναι μονόδρομος οι πολιτικές της βιωσιμότητας. Ο Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου επεσήμανε ότι τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού είναι γνωστά και όλοι τα γνωρίζουν. Αυτό που μένει, εξήγησε, είναι η ανάληψη δράσεων και μεταξύ άλλων στάθηκε κι αυτός στην ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ο Εμμανουήλ Γιαννούλης, πρόεδρος των ξενοδόχων Χανίων, εστίασε στο θέμα του υπερτουρισμού, αναφέροντας ότι η κουβέντα γύρω από αυτό, έχει στόχο να ακούγονται φωνές για επιβολή νέων επιβαρύνσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες και όχι για να αναδειχθούν τα ζητήματα στις υποδομές, που είναι ελλιπείς. Στο μεταξύ ο Κωνσταντίνος Βαρδάκης, πρόεδρος ξενοδόχων των νοτίων περιοχών του Ρεθύμνου, σημείωσε ότι χρήζουν άμεσης παρέμβασης τα ζητήματα της διαχείρισης του νερού, των οδικών υποδομών, των λυμάτων κ.λπ.