Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη


Στα 121,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η αποτίμηση της θυγατρικής της Ελλάκτωρ για το περιβάλλον, Ηλέκτωρ, στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης της στην Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη.

Όπως αναμενόταν και ανακοινώθηκε χθες η Ελλάκτωρ έγινε αποδέκτης προσφοράς, από την εταιρεία του Ομίλου Βαρδινογιάννη για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών (94,44%) που κατέχει στην Ηλέκτωρ (το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στον Λεωνίδα Μπόμπολα πρώην μέτοχο και μέλος της διοίκησης της Ελλάκτωρ) με τίμημα 114,7 εκατ. ευρώ.

Καθώς ο Όμιλος Βαρδινογιάννη είναι εκ των βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ με 29,9% (η ολλανδική Reggeborgh κατέχει το 45,1%) η προαναφερόμενη προσφορά θα αξιολογηθεί περαιτέρω. Το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ ανέθεσε στον εξειδικευμένο χρηματοοικονομικό οίκο AXIA Ventures Group, να εξετάσει το δίκαιο και εύλογο (fairness opinion) του προσφερθέντος τιμήματος.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών του κλάδου Περιβάλλοντος της Ελλάκτωρ ήταν 100,1 εκατ.,  μειωμένος 18,3% σε σχέση με το ένα χρόνο πριν και τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 14,2 εκατ., (μείωση 7,3%).

Στις 31.12.2023, η Ηλέκτωρ είχε κατασκευαστικό ανεκτέλεστο ύψους 75,1 εκατ. (μερίδιο της εταιρείας) και λειτουργικό ανεκτέλεστο 36,5 εκατ. ενώ είχε υποβάλει προσφορές για έργα, η ανάθεση των οποίων εκκρεμεί, συνολικού ύψους 447,8 εκατ. (μερίδιο εταιρείας) .

Πρόκειται ειδικότερα για έργα υποδομών διαχείρισης λυμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ύδρας, Καβάλας, Κέρκυρας, Αχαΐας, και για έργα υποδομών διαχείρισης λυμάτων στους δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος καθώς και για Υπηρεσίες Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων με αναθέτουσα αρχή την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας.