Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ

Πρεμιέρα στον Ψηφιακό Χάρτη για όλη τη χώρα κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), θέτοντας στην υπηρεσία πολιτών και επενδυτών μια κορυφαία μεταρρύθμιση στον τομέα του σχεδιασμού. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο «business stories» της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και στη Μαριάννα Τζάντε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, το έργο θα τεθεί αρχικά σε δοκιμαστική λειτουργία και θα παρουσιαστεί παρουσία του πρωθυπουργού, την προσεχή Τετάρτη, με στόχο μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία του.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», με τον Ψηφιακό Χάρτη ο χρήστης, είτε είναι απλός πολίτης, είτε επενδυτής, είτε μηχανικός, θα μπορεί εύκολα, γρήγορα -με λίγα «κλικ»- και απ’ όπου κι αν βρίσκεται να λαμβάνει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι η ναυαρχίδα του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΤΕΕ, που υλοποιεί η παρούσα διοίκησή του με τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας.  Μαζί με τον προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, την ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, το ΤΕΕ υλοποιεί έργα με μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία που θα δώσουν δουλειά στους μηχανικούς και για την επόμενη κρίσιμη πενταετία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γ. Στασινού στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» έχει ως εξής:

Διεκδικείτε μια τρίτη θητεία στην προεδρία του Επιμελητηρίου σε μια εποχή όπου το ΤΕΕ, εκτός από τεχνικό σύμβουλο του κράτους, αποτελεί και φορέα υλοποίησης μιας σειράς μεταρρυθμίσεων της διοίκησης. Πώς οραματίζεστε την επόμενη μέρα και ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος;

Ως επάγγελμα είμαστε συνδεδεμένοι με την ανάπτυξη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κλάδο, όπως αντίστοιχα είμαστε και οι πρώτοι που έχουμε πρόβλημα όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη. Γι’ αυτό φροντίσαμε ως ΤΕΕ να προσφέρουμε νέα εργαλεία, να μεγαλώνουμε το εύρος της εργασίας των μηχανικών και να δημιουργούμε διαρκώς νέα επαγγελματική ύλη, με δουλειές καλά αμειβόμενες για όλους. Προς όφελος όλης της κοινωνίας. Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία που μου δίνετε, να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να προσέλθουν την προσεχή Κυριακή 19 Μαΐου στις κάλπες όλοι οι μηχανικοί γιατί μέσα από τη διαδικασία των  εκλογών γίνεται πιο ισχυρό το ΤΕΕ συνολικά. Σε αυτά τα χρόνια προχωρήσαμε με σχέδιο και επιμονή σε αλλαγές που εξελίσσουν το επάγγελμα (σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, ηλεκτρονική ταυτότητα, ψηφιακό Κτηματολόγιο κ.ά.). Μπροστά μας βρίσκονται ακόμα πιο σπουδαία έργα με μεγάλο αντίκτυπο και στην κοινωνία, τα οποία θα ενισχύσουν τη δουλειά μας, όπως ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος δημόσιων κτιρίων και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Άμεσα προχωράμε στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών, στην ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών σε όλη τη χώρα και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ενώ στόχος μας είναι η καθιέρωση στον κλάδο νέων τεχνολογιών όπως το ΒΙΜ και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Η επόμενη πενταετία θα είναι κρίσιμη για τους μηχανικούς και για τη χώρα. Στόχος μου λοιπόν είναι να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά και να προχωρήσουμε και σε νέα, γι’ αυτό και ζητώ την ψήφο των συναδέλφων μου.

Αναφερθήκατε στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη. Ποιος είναι ο βαθμός ωρίμανσης αυτού του εργαλείου σχεδιασμού, ο χρόνος υλοποίησής του και τα πραγματικά οφέλη για χρήστες;

Η κορωνίδα των έργων ψηφιοποίησης που έχει σχεδιάσει, ωριμάσει και τελικά αναλάβει το ΤΕΕ είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Έπειτα από πρότασή μας, η Πολιτεία νομοθέτησε μια ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη που πάνω του κλειδώνουν όλα τα έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου που έχουν γεωχωρική αναφορά. Ο χάρτης θα είναι κοινός για όλη τη δημόσια διοίκηση και τους πολίτες, με όλες τις θεσμικές γραμμές, δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης και δραστηριότητας.

Στόχος του μεγάλου αυτού έργου είναι να μπορεί ο χρήστης, είτε είναι απλός πολίτης, είτε επενδυτής, είτε μηχανικός, εύκολα, γρήγορα και εύληπτα, με λίγα «κλικ» απ’ όπου κι αν βρίσκεται, να λαμβάνει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Την ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζουμε, παρουσία του πρωθυπουργού, την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του. Τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα μπει σε παραγωγική λειτουργία.

– Ανάμεσα στα έργα που υλοποιεί το Επιμελητήριο είναι και η μεγάλη παρέμβαση της Πολιτείας για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού με την εκπόνηση των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων αλλά και τις μελέτες για την αναγνώριση οδών. Πού βρίσκεται σήμερα αυτός ο σχεδιασμός; 

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός προβλέπεται από το Σύνταγμα του 1975, η έλλειψή του όλα αυτά τα χρόνια έχει οδηγήσει σε πολλά προβλήματα. Έχουμε ολοκληρώσει πάνω από το 90% των διαγωνισμών για την επιλογή μελετητών και ταυτόχρονα υπάρχει υποχρέωση ολοκλήρωσης των μελετών μέχρι το τέλος του 2025. Μέχρι τότε θα έχουμε πολεοδομικά σχέδια σχεδόν για το σύνολο της χώρας, και αυτό θα έλεγα ότι είναι ένα πραγματικό θαύμα. Στη συνέχεια θα γίνουν Προεδρικά Διατάγματα. Για πρώτη φορά θα έχουμε ασφάλεια δικαίου παντού, όπως ορίζει το Σύνταγμα και έπειτα από έλεγχο του ΣτΕ. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα. Θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα έως τότε η προετοιμασία του ΥΠΕΝ να υποδεχτεί πάνω από 200 πολεοδομικά σχέδια και να τα εγκρίνει έπειτα από διορθώσεις και να προετοιμαστεί το ΣτΕ να εγκρίνει μαζικά αυτά τα Π.Δ. εντός εξαμήνου.

– Πρόσφατα δώσατε μάχη για τα ύψη των κτιρίων προκειμένου να μην αλλάξει ο ΝΟΚ. Η ρύθμιση που έφερε η Πολιτεία θεωρείτε ότι επιλύει το πρόβλημα ή ανοίγει την κερκόπορτα για ένα νέο κύμα προσφυγών στο ΣτΕ; 

Κάναμε αυτό που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ: ενημερώσαμε την κοινωνία και την Πολιτεία για ένα σύνθετο τεχνικό ζήτημα, όπως τα πράσινα κίνητρα του ΝΟΚ. Και ζητήσαμε την εφαρμογή της νομιμότητας στα θέματα δόμησης. Ο νόμος ισχύει από το 2012 έως τώρα χωρίς προβλήματα. Με τις απαραίτητες διορθώσεις εκτιμώ ότι όποια μεμονωμένα προβλήματα έχουν επιλυθεί και πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

– Η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να αποσύρει από το νομοθετικό της έργο τις προβλέψεις για την εκτός σχεδίου δόμηση την οποία έχετε υποστηρίξει κατηγορηματικά, καταθέτοντας και προτάσεις. Πώς σχολιάζετε την απόφαση αυτή; 

Όπως σας είπα, σε δύο χρόνια από σήμερα μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό στο σύνολο της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι σε δύο χρόνια μπορεί να μην υπάρχει καν η έννοια της εκτός σχεδίου δόμησης. Να είναι απολύτως ξεκάθαρο και με ασφάλεια δικαίου τι μπορεί να γίνει πού και πώς, οπουδήποτε στη χώρα. Εμείς λέμε ότι μέχρι τότε δεν υπάρχει ανάγκη για σπασμωδικές κινήσεις, ας ισχύσει ό,τι ίσχυσε στη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια.

Γ. Στασινός στον «Ελεύθερο Τύπο»: Το ΤΕΕ υλοποιεί έργα που δεν μπορεί να κάνει το κράτος

Περίπου μία βδομάδα απομένει για να οδηγηθούν στις κάλπες εκατοντάδες μηχανικοί, με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργο Στασινό, να κάνει σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» και στη Μαρίνα Ξυπνητού τον απολογισμό της θητείας του και να θέτει τους στόχους για την επόμενη πενταετία. Παράλληλα, μιλά για την πρόοδο των έργων που έχει αναλάβει και υλοποιεί το ΤΕΕ, όπως τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας, τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, αλλά και τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων, ενώ προτείνει λύσεις για τα όσα πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα να έχει ασφαλείς υποδομές.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου του ΤΕΕ στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»:

Η συντήρηση των υποδομών στην Ελλάδα αποτελεί ζητούμενο και μαθαίνουμε για προβλήματα και ακαταλληλότητα κατόπιν εορτής. Υπάρχει τρόπος να μάθουμε σε τι κατάσταση είναι οι υποδομές μας;

Χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, θα πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε βασικές πληροφορίες για σημαντικές υποδομές, όπως γέφυρες, λιμάνια κ. ά. Και αυτό το έχουμε εντοπίσει στο ΤΕΕ από πολύ νωρίς, θέτοντας την ανθεκτικότητα στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας. Για αυτόν το λόγο ολοκληρώνουμε πολύ γρήγορα το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα, να μάθουμε, δηλαδή, τι υποδομές διαθέτουμε, σε τι κατάσταση βρίσκονται, πότε συντηρήθηκαν τελευταία φορά και ποιος έχει την ευθύνη τους. Μπορεί να ακούγονται πολύ απλά αυτά που λέω, ωστόσο, αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει τις απαντήσεις.

Πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου κάθε φορέας θα κληθεί άμεσα, μέσα στον Ιούνιο, να εντάξει όλες τις υποδομές που βρίσκονται στην αρμοδιότητά του και τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατάσταση της κατασκευής. Ετσι, για πρώτη φορά, οργανωμένα και αξιόπιστα, η Πολιτεία θα έχει στα χέρια της ένα εργαλείο που θα τη βοηθήσει να φτιάξει ένα χρονοδιάγραμμα συντηρήσεων και να παρέμβει εκεί όπου υπάρχει άμεση ανάγκη.

Επίσης, θα ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία κάθε έργου. Θα σταματήσουμε να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Ο προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια κτίρια είναι ένα ακόμα έργο που υλοποιεί το ΤΕΕ σε όλη τη χώρα, δίνοντας έμφαση στην ανθεκτικότητα. Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι;

Πράγματι, ο προσεισμικός έλεγχος είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας, γι’ αυτό, άλλωστε, πιέσαμε πάρα πολύ και πλέον γίνεται πραγματικότητα και με τη διάσταση της υποχρεωτικότητας. Για το ΤΕΕ, η ανθεκτικότητα είναι προτεραιότητα και με τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να καταγράψουμε την κατάσταση κρίσιμων υποδομών και να παρέμβουμε όπου απαιτείται.

Ξέρετε, δεν ήταν εύκολο να πειστεί μια κυβέρνηση να γίνει προτεραιότητα και να βρεθούν χρήματα. Ήταν όμως απαραίτητο, πιέσαμε και έγινε πραγματικότητα με προσωπική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Ο προσεισμικός έλεγχος ήταν ένα αίτημα του ΤΕΕ επί δεκαετίες, που ξεκινά να υλοποιείται τον Μάιο. Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω και μία ακόμα διάσταση του έργου, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι μηχανικοί προσφέρουν στην κοινωνία μέσα από τη δουλειά τους.

Επομένως, πρόκειται για επιστημονικό και κοινωνικό έργο και θα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά το συντομότερο δυνατόν σε όλη τη χώρα και στο μεγαλύτερο ποσοστό έως τέλος του έτους. Η επιτυχία του προγράμματος θα συμβάλει στην επέκτασή του και στα υπόλοιπα δημόσια κτίρια.

Την τελευταία περίοδο, βλέπουμε ότι το ΤΕΕ αναλαμβάνει να υλοποιήσει έργα, κάτι στο οποίο δεν μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν. Γιατί συμβαίνει αυτό τώρα;

Είναι αλήθεια ότι ειδικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η Πολιτεία απέκτησε πόρους για έργα που δεν θα έκανε αλλιώς. Αναλάβαμε την υλοποίηση έργων που θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει. Πρόκειται για δύσκολα έργα, που η Πολιτεία δεν είχε καταφέρει να κάνει ποτέ ή θα χρειαζόταν δεκαετίες να ολοκληρώσει, και εμείς πλέον θα τα κάνουμε μέσα σε χρόνο-ρεκόρ για τα δεδομένα της Ελλάδας. Κάνουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό στη χώρα, ψηφιοποιούμε όλα τα αρχεία των Πολεοδομιών, ξεκινάμε τον προσεισμικό έλεγχο, ολοκληρώνουμε το Εθνικό Μητρώο Υποδομών και τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.

Πλέον, ο ρόλος μας αυτός είναι σαφώς διευρυμένος, γιατί οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, το ίδιο και οι προκλήσεις.

Στο ΤΕΕ είστε πρόεδρος από το 2015 και στις 19 Μαΐου διεκδικείτε μία νέα θητεία. Ποιοι είναι οι στόχοι σας, αν επανεκλεγείτε;

Τα τελευταία χρόνια, από το 2015, καταφέραμε και δημιουργήσαμε μία νέα πραγματικότητα για τους μηχανικούς. Μεταξύ άλλων, καθιερώσαμε το ηλεκτρονικό σύστημα e-Αδειες, δηλαδή την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, βάλαμε μάλιστα και νέες υπηρεσίες. Ολοκληρώσαμε την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών στο Κτηματολόγιο, τους ελεγκτές δόμησης, τους εκτιμητές ακινήτων και εγκαταστάσεων. Πετύχαμε αλλαγές, αλλά και νέα προγράμματα «Εξοικονομώ», καθώς και πολλά άλλα.

Συνεχίσαμε με νέο στόχο να γίνουμε φορέας-πρωταγωνιστής στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το πετυχαίνουμε με έργα εμβληματικά.

Σκοπός μας είναι να δημιουργούμε νέα επαγγελματική ύλη, να δώσουμε νέα δυναμική και νέο ενδιαφέρον στη δουλειά μας αξιοποιώντας τις τεχνολογίες και τις ευκαιρίες της περιόδου. Σίγουρα δεν διεκδικώ το αλάθητο, αλλά όλα αυτά τα χρόνια χτίσαμε πάνω σε ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, πιέσαμε και διεκδικήσαμε για όσα η χώρα έχει ανάγκη για τα επόμενα χρόνια.

Η επόμενη 5ετία είναι κρίσιμη για τη δουλειά μας αλλά και για τη χώρα και πρέπει αυτή η δυναμική που έχουμε πετύχει για το επάγγελμα του μηχανικού να συνεχιστεί και να ενταθεί.

 

[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ]