Της Τέτης Ηγουμενίδη
Δυναμικά ξεκίνησε για τον Τιτάνα στην Ελλάδα (και όπου αλλού δραστηριοποιείται) το 2024 με τις πωλήσεις του Ομίλου να σημειώνουν αύξηση σε όλα τα κύρια προϊόντα και μάλιστα μεγαλύτερη σε σύγκριση με υπόλοιπη αγορά.
Όπως σημειώνει η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου «οι προοπτικές για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο είναι θετικές, χάρη στην έναρξη πολυάριθμων έργων υποδομών συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 δισ. Ο νέος αυτοκινητόδρομος στη νοτιοδυτική Ελλάδα, ο νέος αερολιμένας και ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την ανατολική με τη δυτική Κρήτη καθώς και πολλά ακόμα έργα στην ηπειρωτική χώρα, αναμένεται να αποτελέσουν πηγή σημαντικής δραστηριότητας τα επόμενα τρία χρόνια».
Επιπλέον, με την επέκταση του δικτύου διανομής σκυροδέματος, στόχος της Τιτάν είναι να ενισχύσει την κερδοφορία της στη συγκεκριμένη αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία ενισχύεται από την πρόοδο έργων που σχετίζονται με τους κλάδους κατοικίας και εμπορικών ακινήτων καθώς και με τον τουρισμό.
Η Τιτάν στο μεταξύ τον περασμένο Ιανουάριο διεύρυνε τη λειτουργική της δυναμικότητα με την εξαγορά ενός λατομείου στην Αττική με περισσότερους από 40 εκατομμύρια τόνους αποθεμάτων. Η εν λόγω εξαγορά εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αύξηση των αποθεμάτων της, συνεχίζοντας τις πρόσφατες κινήσεις επέκτασης στη χώρα, με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης.
Στις ΗΠΑ οι επιδόσεις του Τιτάνα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ζήτησης. Αν και οι επιδόσεις του επηρεάστηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι πωλήσεις αυξήθηκαν και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ενώ διατηρήθηκε και η δυναμική των τιμών.
Συνολικά η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας σημειώνει ότι «οι προοπτικές μας για το 2024 παραμένουν θετικές, λόγω των υψηλών όγκων πωλήσεων, των σταθερών επιπέδων των τιμών και της επιτυχούς ολοκλήρωσης έργων που αποβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξη».
Σε ένα τρίμηνο (το πρώτο του έτους) που για τον κλάδο τα αποτελέσματα διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα λόγω εποχικότητας, ο Όμιλος Τιτάν σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 6,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, φτάνοντας τα 623,7 εκατ.
Τα κέρδη EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκαν σε 109,8 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 2,5% έναντι των αποτελεσμάτων ρεκόρ του ίδιου τριμήνου το 2023, παρά το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, την πραγματοποίηση νωρίτερα φέτος των προγραμματισμένων διακοπών λειτουργίας των εργοστασίων λόγω συντήρησης στις ΗΠΑ και την υποτίμηση των νομισμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένα και αυξήθηκαν κατά 18,4% σε 52,4 εκατ., χάρη στα αυξημένα κέρδη EBITDA, το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και τα καλύτερα επίπεδα συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Η τσιμεντοβιομηχανία συνέχισε τις αναπτυξιακές επενδύσεις της, με τις επενδυτικές δαπάνες να ανέρχονται σε 52,5 εκατ. Σύμφωνα με τη στρατηγική του Ομίλου, οι επενδύσεις για την περαιτέρω βελτίωση του ενεργειακού μείγματος συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό, με αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, πρώτων υλών και υψηλότερη χρήση συμπληρωματικών τσιμεντοειδών υλικών έτσι ώστε να μειωθεί ο δείκτης κλίνκερ/τσιμέντου.
Οι πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού προχωρούν επίσης σύμφωνα με το πρόγραμμα, στοχεύοντας στην περαιτέρω εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων στα εργοστάσια του Ομίλου και συνεπώς στην περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων.
Οι ελεύθερες ταμειακές ροές κατέγραψαν εποχικές εισροές ύψους 14 εκατ. στο τρίμηνο. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 684 εκατ., έναντι 660 εκατ. στο τέλος του 2023, ενώ ο δείκτης καθαρού δανεισμού/EBITDA διαμορφώθηκε σε 1,2x. Τον Μάρτιο του 2024, η μετοχή του Ομίλου Τιτάν (TITC) εντάχθηκε στον δείκτη FTSE Russell Large Cap.