Έστρωσαν το τραπέζι τους με το …επίσημο τραπεζομάντηλο, άπλωσαν τα φρέσκα και ποιοτικά τους συστατικά και έχοντας όλα τα μαγειρικά τους σκεύη, παρέθεσαν τις τακτικές εκτέλεσης με ακρίβεια, ώστε ακόμη και μια ιδέα που για τους πολλούς ανήκει στη σφαίρα της…φαντασίας, να μπορέσει να μετουσιωθεί σε ένα μοναδικό καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία, προς όφελος της κοινωνίας. Μπορεί στην πλειονότητά τους να δήλωσαν ότι δεν θα περνούσαν ποτέ το κατώφλι του γνωστού διαγωνισμού «Masterchef», αλλά αμφότεροι οι συμμετέχοντες σε πάνελ του 11ου Technology Forum όχι μόνο μαγείρεψαν πεντάστερα πιάτα, αλλά απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους δυνάμει …δημιουργούς καινοτομίας, να κάνουν το βήμα και να αναπτύξουν τις λύσεις εκείνες που μόνο όσοι τολμούν να τις ονειρευτούν, μπορούν τελικά να τις πραγματοποιήσουν.
Τις ξεκάθαρες προκλήσεις με όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το όραμα που οδηγεί στο τελικό αποτέλεσμα, έθεσε ως βασικό συστατικό για την θετική του έκβαση ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Δρ. Δημήτριος Δ.Τζοβάρας (ΕΚΕΤΑ), λέγοντας μάλιστα ότι «ακόμη και αν πρόκειται για μια ιδέα που ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας για τους περισσότερους, οι ερευνητές μας στα πέντε ινστιτούτα του κέντρου θα βρουν τον τρόπο να την κάνουν πραγματικότητα». Ο ίδιος παρουσίασε τη δουλειά που γίνεται στο ΕΚΕΤΑ και μεταξύ άλλων, αλλά δίνοντας μεγάλη βαρύτητα, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας που ήδη υπάρχει με όλους τους φορείς που προάγουν την καινοτομία.
Για την εμπειρία και την απόλυτη ετοιμότητα της οικογένειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στην παροχή υποστήριξης σε αυτούς που τολμούν γενναία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στο ταξίδι τους στην καινοτομία, μίλησε από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Κύρος Υάκινθος, διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών, σημειώνοντας δε ότι «οι επιστήμονες και ερευνητές όχι μόνο έχουν τα εργαλεία και τη γνώση να συνεισφέρουν στην παραγωγή ενός προϊόντος προς όφελος της κοινωνίας παγκοσμίως, αλλά μπορούν να το κάνουν και με τρόπο που θα αποφέρει κέρδος στον εμπνευστή της ιδέας, στηρίζοντάς τον για την εμπορευματοποίησή της διεθνώς». Ακόμη και οι πιο «τρελές ιδέες, μπορούν να πραγματοποιηθούν», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ανεξάρτητα από το φύλο και τη σεξουαλική ταυτότητα του καθενός, το ΑΠΘ είναι ανοιχτό να στηρίξει αυτόν που έχει όραμα και επιμονή».
“Xρειαζόμαστε μια μεγάλη κρίσιμη ζήτηση καινοτομίας, μεγαλύτερη από αυτήν που υπάρχει, και πέραν όλων των προσπαθειών που καταβάλλουν οι φορείς απαιτείται αλλαγή κουλτούρας», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Thess INTEC Α.Ε, Νίκος Ευθυμιάδη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο Διεθνές Τεχνολογικό Κέντρο «ονειρευόμαστε και δουλεύουμε για να αποκτήσουμε μέσα σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερες μονάδες και ομάδες που τολμούν να αναλάβουν προκλήσεις καινοτομίας και άλλους τόσους πάροχους λύσεων και να δουλεύουν μεταξύ τους συνδυάζοντας τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους». Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι το όραμα του ThessIntec έχει τα θεμέλιά του στις συνεργασίες και συνέργειες και σημείωσε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, το περιβάλλον στη χώρα μας είναι γόνιμο για να παράξει τέτοιου είδους σχήματα με πολλαπλά οφέλη και κέρδη.
Την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου είναι η κύρια προϋπόθεση για κάθε άτομο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καινοτομίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, λέγοντας ότι είναι πολύ πολύ σημαντικό κάθε επιχείρηση να ενημερώνεται για την τεχνολογική πρόοδο. Μεταξύ άλλων, προέτρεψε τους επιχειρηματίες να μην φοβούνται να αναλαμβάνουν ρίσκα, αφού όπως είπε «αυτή η ανάληψη ρίσκου μπορεί να είναι ο λόγος για την ιστορία της επιτυχίας τους».
Για την ανάγκη οι επιχειρηματίες να καθιερώσουν ανοιχτή ημέρα ευαισθητοποίησης για την καινοτομία, την οποία θα πρέπει και να την προάγουν χρηματοδοτώντας την, μίλησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Θεόφιλος Μυλωνάς, εκπρόσωπος της Αλουμύλ Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι όπως για κάθε δουλειά που πρέπει να γίνει οι επιχειρηματίες έχουν και τα ανάλογα άτομα, έτσι ακριβώς πρέπει να εστιάζουν και στην προαγωγή και ανάπτυξη της καινοτομίας μέσα στην εταιρεία τους. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη να καλλιεργηθεί στους κόλπους των επιχειρήσεων ευρέως η σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξή τους και να πάψουν να την αντιμετωπίζουν ως μια έξτρα δραστηριότητα.
Αμφότεροι οι συμμετέχοντες στο πάνελ συμφώνησαν ότι απαιτείται περισσότερο βράσιμο προκειμένου η καινοτομία να ευδοκιμήσει σε μεγαλύτερη κλίμακα στη χώρα μας, αν και όπως συμφώνησαν έχουν γίνει ήδη άλματα προς αυτή την κατεύθυνση.