Υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2024, έχοντας ως βάση τα θετικά αποτελέσματα του περασμένου έτους και την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ, «βλέπει» η Intrakat, βάσει όσων ανέφερε χτες κατά την διάρκεια της ενημέρωσης αναλυτών ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης κ. Αλέξανδρος Εξάρχου. Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου προτάσσει ως βασικούς πυλώνες ανάπτυξης τους τομείς κατασκευών, παραχωρήσεων και ΑΠΕ, ενώ στην αγορά της Ρουμανίας στόχος είναι ο διπλασιασμός του ανεκτέλεστου στα 2 δις ευρώ, από 1 δις ευρώ τώρα (λόγω παρουσίας ΑΚΤΩΡ). «Πέρυσι προβλέψαμε ότι το 2023 θα πετύχουμε ισοσκελισμένα αποτελέσματα. Τα πήγαμε λίγο καλύτερα με καθαρά κέρδη των 3 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Εξάρχου. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, λόγω των συνολικού ανεκτέλεστου των 4,9 δις ευρώ (τα 2,7 δις από την ΑΚΤΩΡ) και της ποιότητας των έργων, εκτιμάται ότι το 10% του μικτού περιθωρίου κέρδους του 2023 θα παραμένει και τα επόμενα χρόνια, με το EBITDA Margin στο 4%. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Intrakat προφανώς δεν έχουν προλάβει να «ενοποιήσουν» την κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ, (ενσωματώνεται στα οικονομικά του αποτελέσματα για λιγότερο από δύο μήνες, 08/11/2023 – 31/12/2023).
Όπως ειπώθηκε, «η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, δημιουργεί τη βάση για σημαντική βελτίωση του EBITDA, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2024. Μέσα από τα έργα Intrakat και Άκτωρ, εξασφαλίζουμε ένα περιθώριο κερδοφορίας της τάξης περίπου του 10%».
Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, εφεξής θα είναι εντονότερη η δραστηριοποίηση του Ομίλου σε ΣΔΙΤ και ΑΠΕ. «Συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ συνολικής αξίας €7 δισ., και στοχεύουμε να κερδίσουμε ένα ποσοστό αυτών», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με τη διοίκηση της Intrakat, η συμφωνία με τη ΔΕΗ ανοίγει μία νέα εποχή με επιθετικές επενδύσεις σε ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια. Έως το 2026 προβλέπονται επενδύσεις 200MW σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, αντίστοιχα, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔΕΗ, καθώς και επενδύσεις 100MW σε συστήματα αποθήκευσης. Οι ΑΠΕ συμμετέχουν ήδη ε ποσοστό 18% στα EBITDA του Ομίλου.
«Προχωράμε σε ισχυροποίηση της Intrakat στη Ρουμανία, η οποία έχει μεγάλες προοπτικές και για γεωπολιτικούς λόγους και στοχεύουμε σε διπλασιασμό του ανεκτέλεστου στη χώρα τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Εξάρχου, που πάντως, επανέλαβε ότι δεν προβλέπεται αυτή την στιγμή επέκταση σε άλλες αγορές, πλην Ελλάδας και Ρουμανία.
Η κεφαλαιακή δομή του Ομίλου (ισχυρές ταμειακές ροές και χαμηλός δανεισμός) είναι τέτοια, που επιτρέπει στην Intrakat να χρηματοδοτήσει εύκολα με δικά της μέσα επενδύσεις σε ΣΔΙΤ και ΑΠΕ στο ορατό μέλλον, όπως σημείωσαν τα στελέχη της εισηγμένης.
Υπενθυμίζεται ότι επιστροφή στην κερδοφορία και σημαντική ενίσχυση των εσόδων, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του Ομίλου να διαμορφώνεται σε 412 εκατ. έναντι 225 εκατ. το 2022, σημειώνοντας αύξηση 83%, αλλά και του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων, στα 4,9 δις ευρώ (2,7 δις από ΑΚΤΩΡ, το 1 δις στη Ρουμανία), πέτυχε το 2023 ο Όμιλος Intrakat. Τα έσοδα του 2023 κατά 55% προέρχονται από τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και κατά 29% από τον ιδιωτικό, 8% από τη Ρουμανία (άλλες δραστηριότητες 8%). Παράλληλα, o Όμιλος επέστρεψε δυναμικά στην λειτουργική κερδοφορία – μετά από 2 χρόνια – με το ενοποιημένο EBIDTA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) να διαμορφώνεται σε 16 εκατ., έναντι ζημιών 3 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA κατά 72% προέρχονται από τις κατασκευές, 18% από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και 10% από το real estate και λοιπούς τομείς δραστηριοποίησης. Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 40 εκατ. από 18 εκατ. (122%) και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3 εκατ. από ζημιές 24 εκατ. το 2022.