Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Έμφαση στην Ανθεκτικότητα στις πόλεις έδωσε στη παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, κατά τη συνεδρίαση ακρόασης φορέων της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας».

 

Στην τοποθέτησή του, αρχικά χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμμετοχή εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Σε ό,τι αφορά την διαχείριση και προστασία των δασών, ο Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των δασών στην πράξη» και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε να υπάρχουν και οι Υπουργικές Αποφάσεις που χρειάζονται ώστε άμεσα να γίνουν πράξη όσα προβλέπει το νομοσχέδιο». Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έκανε λόγο για «σημαντική προτεραιότητα» στην κατεύθυνση για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει την πρωτοβουλία να κρατήσει τις ισορροπίες που χρειάζονται» όσον αφορά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του κλάδου των ΑΠΕ.

 

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα της Ανθεκτικότητας υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι αποτελεί σήμερα σημαντική προτεραιότητα για όλους και για το ΤΕΕ, ενώ εμπεριέχεται και στον τίτλο του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Ανέφερε ότι «η ανθεκτικότητα είναι το κομμάτι που θα πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη προτεραιότητα από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα», ενώ χαρακτήρισε «σημαντικά» τα σχέδια αστικής ανθεκτικότητας που προβλέπονται στις υπό συζήτηση ρυθμίσεις.

 

Ακολούθως, τοποθετήθηκε για τις προβλέψεις που αφορούν την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά υπάρχει έντονη πολιτική βούληση για τον εντοπισμό των αυθαιρέτων, ενώ για πρώτη φορά φαίνεται να υπάρχει έντονη πολιτική βούληση για κατεδαφίσεις και όχι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους», δίνοντας έμφαση στη χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο και με τη συμβολή του ΤΕΕ. Στο κομμάτι των ελέγχων για την αυθαίρετη δόμηση, ο Γιώργος Στασινός αμφισβήτησε τις τοποθετήσεις για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από υπηρεσίες των δήμων και έκανε λόγο για αιτήματα από Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) προκειμένου να μην επιβαρύνονται πλέον με τους συγκεκριμένους ελέγχους.

 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό σημειώνοντας ότι «ισχύει από το 2012 και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αλλαγές στο κομμάτι του ύψους που έχει τεθεί δημόσια πολύ πρόσφατα. Μέχρι σήμερα οι Δήμοι που έχουν αντιδράσει είναι 4-5, ωστόσο, υπάρχουν και περισσότεροι από άλλοι 325 που δεν αντιδρούν. Μιλάμε για ισχνή μειοψηφία και οι αντιδράσεις σημειώνονται σε «πλούσιους», αν μου επιτρέπεται, δήμους. Θα ζητήσω από το Υπουργείο να εξασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου. Δεν είναι δυνατόν οι δήμοι να προσπαθούν να επιβάλλουν παράνομες πράξεις και αυτό φαίνεται και με την εξέλιξη ακύρωσης της απόφασής τους. Αν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις με συνδυαστική εφαρμογή κινήτρων που οδηγούν σε μεγαλύτερα ύψη, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις όταν ψηφίστηκε ο ΝΟΚ, ας αναλάβει πρωτοβουλία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να μπει ένα πλαφόν».