Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να παραδοθεί η οριστική μελέτη για τη διασυνοριακή καλωδιωτή γέφυρα που ενώνει τους Κήπους Έβρου με τα Ύψαλα (γνωστή και ως «γέφυρα της φιλίας» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας), όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Κωνσταντίνος Κουτσούκος.
«Ευελπιστούμε ότι μετά την παράδοση της μελέτης, που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου, τα τεύχη δημοπράτησης για τις κατασκευές (τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική πλευρά) θα είναι έτοιμα μέσα το επόμενο εξάμηνο, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό κατασκευής της γέφυρας» πρόσθεσε (σ.σ. τη μελέτη και για τις δύο πλευρές του έργου εκπονεί η Εγνατία Οδός Α.Ε).
Οι δηλώσεις του κ.Κουτσούκου έγιναν με αφορμή την 9η συνάντηση της Μεικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργων (σ.σ. στελεχών των υπουργείων Υποδομών των δύο χωρών και εκπροσώπων της Εγνατίας Οδού), που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη για το εμβληματικό έργο, μήκους άνω των 800 μέτρων.
Μάλιστα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στόχος είναι όταν η οριστική μελέτη ολοκληρωθεί, να παρουσιαστεί στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ.Κουτσούκος χαρακτήρισε το έργο της νέας γέφυρας στα σύνορα με την Τουρκία, στον Έβρο, ως εμβληματικό και πρόσθεσε ότι τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολλαπλά. Η μεν τουρκική πλευρά το βλέπει ως μια πύλη προς την Ευρώπη, η δε ελληνική αναβαθμίζει σημαντικά τη δική της πύλη εισόδου, με μεγάλο κέρδος για τις μεταφορές και των δύο χωρών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού έκανε ακόμα λόγο για πολύ στενή συνεργασία των δύο χωρών σε ό,τι αφορά το έργο και κοινή ομάδα επίβλεψης, παρότι όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την προώθηση και υλοποίησή του, πριν από αρκετά χρόνια, η τουρκική πλευρά δεν ήταν ιδιαίτερα ένθερμη.«Τα τελευταία 3-4 χρόνια η Εγνατία Οδός ΑΕ και η ελληνική πλευρά, μέσω του υπουργείου Υποδομών έχουμε κάνει πολύ μεγάλα βήματα σε αυτό και βρήκαμε και από την τουρκική πλευρά την ίδια θέρμη ή ίσως και περισσότερη» πρόσθεσε.
Κατά τον κ.Κουτσούκο, η κατασκευή της γέφυρας είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα και θα απαιτήσει σίγουρα κατασκευαστικό χρόνο τουλάχιστον δύο ετών. «Είμαστε όμως σε πολύ καλό στάδιο οριστικοποίησης της οριστικής μελέτης και πιστέψτε με αυτό που μπορώ να μεταφέρω είναι ότι το στάδιο αυτό δεν ήταν ένα εύκολο στάδιο να επιτευχθεί, κάναμε μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και ειλικρινά πρέπει να πούμε ότι και το υπουργείο Υποδομών το δικό μας έχει πολύ μεγάλη υποστήριξη στο θέμα αυτό και εμείς ως Εγνατία Οδός, που έχουμε οριστεί ως η εταιρεία, η οποία αποκλειστικά κάνει τη μελέτη και για την τουρκική φυσικά και για την ελληνική πλευρά» κατέληξε ο κ.Κουτσούκος.
Τον Ιούνιο αναμένεται να παραδοθεί η μελέτη για τη γέφυρα Κήπων- Υψάλων
Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να παραδοθεί η οριστική μελέτη για τη διασυνοριακή καλωδιωτή γέφυρα που ενώνει τους Κήπους Έβρου με τα Ύψαλα