Της Τέτης Ηγουμενίδη
Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε για την σε διερεύνηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) υπόθεση για πιθανή οριζόντια σύμπραξη νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.
Αφορμή αποτέλεσε δημοσίευμα της ευρωπαϊκής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico, το οποίο αναφέρεται στην έρευνα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ως το τελευταίο πλήγμα στην αξιοπιστία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., κάνοντας μνεία στη σύλληψη 20 υπόπτων την περασμένη εβδομάδα, στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία που φέρεται να συνδέονται με απάτη 600 εκατ. ευρώ συνδεόμενη με το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ιταλία.
Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι η έρευνα της ελληνικής ΕΑ αφορά σε περίπου 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ που έχουν δημοπρατηθεί και έχουν συναφθεί συμβάσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων.
Αναφέρει επίσης ότι η έρευνα ξεκίνησε όταν η ελληνική εταιρία European Dynamics υπέβαλε τον Νοέμβριο του 2023 καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης υποστηρίζοντας ότι ένας δημόσιος διαγωνισμός που αφορούσε στο ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων) ήταν μεροληπτικός υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών.
Κάνει λόγο επίσης και για καταγγελία για παράτυπη πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων ατόμων στα συστήματα ΕΣΗΔΗΣ, προσθέτοντας πάντως ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του συστήματος και δεν έχει υποβληθεί καμία καταγγελία.
Το Politico ισχυρίζεται ακόμη ότι η καταγγελία της European Dynamics έχει διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, OLAF.
Δύο εβδομάδες λοιπόν, έπειτα από την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (μεταξύ αυτών σε ΟΤΕ, Vodafone και Nova) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ρωτήθηκε χθες για το δημοσίευμα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ανέφερε ότι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά σε καταγγελία που έχει γίνει και πρόσθεσε: «Πάρα πολύ σωστά επειδή η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, οφείλει μια ανεξάρτητη αρχή όταν υπάρχει μια καταγγελία να την ερευνά. Αυτό συμβαίνει και τώρα».
«Οι διαγωνισμοί στους οποίους αναφέρεται η καταγγελία, επειδή είναι από ένα ποσό και πάνω, έχουν ελεγχθεί πλήρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο» είπε ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε ότι «τα αποδεικτικά στοιχεία είναι στη διάθεση της ανεξάρτητης αρχής και είναι πάντοτε στη διάθεση της Δικαιοσύνης».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά απαντήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση «εμφανίζεται πλέον εκτεθειμένη, σε σχέση με το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι προφανές πως μετά τις αποκαλύψεις του Politico τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης οφείλουν να δώσουν άμεσα απαντήσεις, καθώς και τον κατάλογο όλων των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν έως τώρα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης».
«Το αποκαλυπτικό αυτό ρεπορτάζ έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική που έχει ασκήσει μήνες τώρα το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής για την αδιαφάνεια που επικρατεί εκ μέρους της κυβέρνησης στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου σε λίγους και ισχυρούς» σχολίασε σχετικά και σημείωσε ότι «δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο πώς διαχειρίζεται αυτά τα κονδύλια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και, όπως και χθες στη Βουλή, δεν πρόκειται να της δώσουμε καμία λευκή επιταγή».
Σε μια σύντομη τοποθέτησή του για το θέμα ο ΟΤΕ αφού επιβεβαιώνει ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στον Όμιλο ΟΤΕ, στο πλαίσιο ευρύτερων ελέγχων σε εταιρείες για δημόσιους διαγωνισμούς επισημαίνει: «Το δημοσίευμα του Politico αναφέρεται σε περιστατικά από άλλες χώρες της Ευρώπης, που εξ’ όσων γνωρίζουμε δεν σχετίζονται με τον έλεγχο που πραγματοποίησε πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα για δημόσιους διαγωνισμούς. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί – ανταγωνιστική συμπεριφορά, ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.»