Σε αναπτυξιακούς ρυθμούς κινείται η Dimand με τη διοίκησή της να εκτιμά ότι φέτος με την ολοκλήρωση και έξοδό της από πέντε έργα θα πετύχει διπλασιασμό της κερδοφορίας της (σε επίπεδο προ φόρων) και ρευστότητα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει νέες αναπτύξεις, μεταξύ άλλων, αυτή της ανάπλασης ακινήτου στο Βοτανικό (πρώην ιδιοκτησία της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας).
Όπως επίσης είπαν χθες μιλώντας στους θεσμικούς επενδυτές o διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο γενικός διευθυντής Επενδυτικών Δραστηριοτήτων, Νικόλαος Δήμτσας και η Γενική Διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Άννα Χαλκιαδάκη, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη τριών ακινήτων πέριξ του κέντρου της Αθήνας.
Ο κ. Ανδριόπουλος χαρακτήρισε τη χρονιά που διανύουμε πολύ σημαντική για την Dimand καθώς, όπως σημείωσε αλλάζει πίστα από άποψη μεγεθών. Παραδίδει περί τα 100 χιλ. τ.μ. και ξεκινά αναπτύξεις 140 χιλ. τ.μ.
Για τα τρία ακίνητα στο κέντρο της πρωτεύουσας δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες παρά μόνον ότι είναι κοντά στην υπογραφή των συμφωνιών καθώς και ότι για τα δύο από αυτά θα συνεργαστεί με τρίτους φορείς.
Πρόσθεσε πάντως πως πρόκειται για ακίνητα μειωμένου ρίσκου (υπάρχουν προ συμφωνίες με τους χρήστες τους) σημειώνοντας ότι, ακριβώς επειδή η συγκυρία είναι θετική και οι τιμές κινούνται ανοδικά για τα ποιοτικά επαγγελματικά ακίνητα, η Dimand συνηθίζει να κινείται συντηρητικά και να αγοράζει μόνο σε συμφέρουσες τιμές.
Εντός των προσεχών μηνών η Dimand θα πραγματοποιήσει έξοδο από τον Πύργο του Πειραιά και το Μινιόν (όσον αφορά το τμήμα του με γραφεία και καταστήματα) ακίνητα μισθωμένα 100%. Επίσης ολοκληρώνει γραφειακό συγκρότημα στην Πατησίων (μετατροπή των πρώην εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων – ΕΕΔΕ σε κτίριο γραφείων με επιφάνεια 11.653 τ.μ.) και το έχει μισθώσει στα ΕΛΤΑ και θα παραδώσει το νέο κτίριο γραφείων της PricewaterhouseCoopers στο Μαρούσι (το έχει πουλήσει στη Eurobank) και το Hub 26 το πρώτο αειφόρο επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα αγοράσει η Prodea ΑΕΕΑΠ (μισθωμένο 100%).
Σχετικά με το οικιστικό τμήμα στο Μινιόν η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2025 ωστόσο, όπως ειπώθηκε, ήδη για τα 36 διαμερίσματα υπάρχει λίστα με 120 ενδιαφερόμενους.
Στα έργα που ξεκινούν ξεχωρίζουν οι αναπλάσεις των ακινήτων στο Βοτανικό, επί των οδών Ιεράς Οδού, Χαρτεργατών και Αγίου Πολυκάρπου, (συνολικού επιλέξιμου κόστους ύψους Ευρώ 152,22 εκατ.) και του ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη (επένδυση εκτιμώμενης αξίας 180 εκατ., στην οποία συμμετέχει ως συνεπενδυτής η εταιρία ELVIAL).
Για το ακίνητο στο Βοτανικό ο κ. Ανδριόπουλος είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική ανάπλαση σε μια περιοχή σήμερα εγκαταλειμμένη (από την στιγμή που έφυγε η βιομηχανία) με τη νέα δόμηση που σχεδιάζεται να είναι μικρότερη από την υφιστάμενη (θα κατασκευαστούν περί τα 50 χιλ. τ.μ. ανωδομή έναντι 150 χιλ. τ.μ. που ήταν συνολικά το εργοστάσιο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας). Συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη μισθωθεί τα 15 χιλ. τ.μ. και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο φορείς που συζητούν τη δημιουργία μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Να σημειωθεί ότι το ακίνητο αυτό είναι κοντά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το νέο γήπεδο στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης.
Η διοίκηση της Dimand ρωτήθηκε χθες και το project Skyline, την αγορά δηλαδή χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 437 εκατ. ευρώ από την Alpha Βank και τη δημιουργία ενός νέου φορέα στον οποίο συμμετέχουν με ποσοστό 35% η προαναφερόμενη τράπεζα και με 65% εταιρία στη οποία 55% έχει η Dimand, 25% η Premia και 20% η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).
Το κλείσιμο του Skyline αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση της Dimand, οι εργασίες για την αξιοποίηση των περίπου 700 ακινήτων του έχουν ξεκινήσει. Για τα περίπου 630 ακίνητα που θα πουληθούν έχουν βρεθεί αγοραστές για αρκετά και για τα υπόλοιπα υπό αξιοποίηση εξελίσσονται οι διαδικασίες για την ωρίμανσή τους. Η αναμενόμενη απόδοση του χαρτοφυλακίου είναι της τάξεως του 25% (Internal Rate of Return – IRR), θα επενδυθούν 40 έως 65 εκατ. ευρώ με επιστροφή τους 2,5 φορές στην έξοδο (5 έως 7 χρόνια).
Σχετικά με την πορεία της μετοχής ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε πως προφανώς και δεν είναι ευχαριστημένος, αλλά θεωρεί ότι είναι πρόσκαιρο με δεδομένη τη θετική τροχιά στην οποία βρίσκεται η εταιρία.
Σημειώνεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει και διαχειρίζεται ο Όμιλος Dimand (31.12.2023) περιλαμβάνει 20 επενδυτικά έργα σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης.
Την 31.12.2023, η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (Gross Development Value – GDV) κατά την ολοκλήρωσή τους ανέρχονταν σε περίπου 1.194,9 εκατ. (31.12.2022: 19 επενδυτικά έργα με GDV 915,2 εκατ.).
Τα λειτουργικά κέρδη της Dimand πέρυσι διαμορφώθηκαν σε 18,4 εκατ. από 7,1 εκατ., τα αποτελέσματα προ φόρων σε 17 εκατ. έναντι ζημιών 5,1 εκατ. και τα καθαρά αποτελέσματα σε 13,2 εκατ. έναντι ζημιών 7,8 εκατ. ευρώ.