Τη δημιουργία Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών προανήγγειλε ο υπουργός ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Όμιλο TUI για την υλοποίηση του προγράμματος «The Rhodes Co –Lab Sustainble Destination» που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, είχε ως περιεχόμενο δράσεις που σκοπό έχουν ένα ανθεκτικό τουριστικό προορισμό που θα προστατεύει το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Οικονομία, Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο διευθύνων σύμβουλος της TUI κ Sebastian Ebel με τις αρχικές τοποθετήσεις έδωσαν την αίσθηση ότι έχουμε χρόνο, με τις δράσεις τους, να ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη του 2030.
Ο κ Θ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις για όλο τον πλανήτη την Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε πόσιμο νερό. Δήλωσε με βεβαιότητα ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι παρούσα για τα επόμενα 20 χρόνια η οποία και φέτος μας έκανε αισθητή την παρουσία της φτιάχνοντας ένα πολύ θερμό Χειμώνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις αρχές Απριλίου έχουμε θερμοκρασίες που φτάνουν στους 25 βαθμούς Κελσίου πρωτόγνωρες για την εποχή.
Ο υπουργός ΥΠΕΝ τόνισε ότι στο Ανατολικό Αιγαίο είναι βέβαιο ότι θα έχουμε θέματα ελλείψεων με το νερό όπως και με το πόσιμο νερό στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα τη ανατολική Κρήτη , τη Πελοπόννησος και την Εύβοια να αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Σημείωσε με έμφαση ότι η πρόθεση του κράτους είναι να χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες για τη μείωση της κατανάλωσης νερού στο τουριστικό τομέα.
Επιπλέον το ΥΠΕΝ θα αφιερώσει ειδικούς πόρους για την εξοικονόμηση νερού στις περιοχές που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι Ταμείο Απανθρακοποίησης προέκυψε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία άναψε το «πράσινο φώς» για τη σύστασή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο αναμένεται να «προικιστεί» με κεφάλαια ύψους 1,5 δισ ευρώ και θα προέλθουν από την αξία των ρύπων που βγαίνουν προς πώληση στην ελεύθερη αγορά. Ο υπουργός ΥΠΕΝ διαβεβαίωσε ότι τα νοικοκυριά όπως και καμία επιχείρηση δεν θα έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση, βεβαιώνοντας ότι τα κονδύλια θα προέλθουν από ευρωπαϊκούς πόρους.
Τα βασικά ενεργειακά έργα της Ρόδου.
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου προσδιόρισε ότι η πολιτική ηγεσία τρέχει υβριδικό project στη Ρόδο, το οποίο να σημειωθεί θα λειτουργήσει παράλληλα με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με την καύση πετρελαίου. Το σχέδιο προβλέπει την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την αποθήκευση σε μπαταρίες. Το μοντέλο έχει εφαρμοστεί στην Τήλο σε μικρότερα μεγέθη αλλά λειτουργεί τόνισε η υφυπουργός σημειώνοντας ότι το κόστος αυτό αποτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ για τη Ρόδο ενώ στην Τήλο έφθασε μόλις τα 6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον σχεδιάζεται η ενεργειακή διασύνδεση της Ρόδου με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Η αρχή θα γίνει από την Κόρινθο με δύο καλώδια τα οποία αρχικά θα πάνε στην Κω και από εκεί στη Ρόδο. Το συνολικό κόστος του έργου αποτιμάται σε 2 δις ευρώ. Στην παρούσα φάση υλοποιούνται οι μελέτες με την κα Σδούκου να εκτιμά ότι η προκήρυξη του έργου θα γίνει στις αρχές του 2025.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της TUI κ Sebastian Ebel προέβλεψε ότι φέτος η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα θα είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.
Νίκος Θεοδωρόπουλος