Της Τέτης Ηγουμενίδη
Το σύνολο των θεμάτων που άπτονται των τηλεπικοινωνιών με βασικό την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) συζητήθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου με τους επικεφαλής των παρόχων.
Εκτός από τους διευθύνοντες συμβούλους του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, της Vodafone, Χάρη Μπρουμίδη και της Nova, Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, στη συνάντηση συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ FiberGrid και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών ομίλου ΔΕΗ, Αλέξανδρος Πατεράκης.
Ο κ. Παπαστεργίου ενημερώθηκε από τους παρόχους για το πώς προχωρούν τα επενδυτικά τους προγράμματα, ενώ μίλησε για την ανάγκη οι υπηρεσίες να παρέχονται σε προσιτές τιμές.
Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε ρητά ως κοινός στόχος, η συνεργασία με τους παρόχους έτσι ώστε σύντομα η Ελλάδα να έχει βελτιώσει τη θέση της στους ευρωπαϊκούς δείκτες σταθερής τηλεφωνίας, προσφέροντας υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις περιαστικές περιοχές μέσω του προγράμματος Ultra Fast Broadband που έχει ξεκινήσει.
Τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες αποτελούν πρωταρχικής σημασίας ζητούμενο τόσο για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσο και για τους Τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να κατατεθούν άμεσα τα πλάνα επέκτασης των δικτύων οπτικών ινών, ώστε να χαρτογραφηθεί χρονικά και χωρικά η προώθηση της ευρυζωνικότητας, κάτι που αποτελεί και βασικό παράγοντα ανάπτυξης για τη συνδεσιμότητα της χώρας.
Από την πλευρά τους οι πάροχοι αναφέρθηκαν επίσης στις μειώσεις τιμών που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα και ειδικά ως προς τα δεδομένα της κινητής έκαναν μνεία στην μελέτη που έχει δημοσιοποιήσει πρόσφατα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η οποία καταγράφει την πτωτική πορεία των τιμολογίων.
Επίσης, σημείωσαν τα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης της ζήτησης για FTTH (Smart Readiness) και την καθυστέρηση στο κουπόνι Gigabit voucher.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί καθώς ο υπουργός ζήτησε ακόμη από τους επικεφαλής των παρόχων να του στείλουν τις προτάσεις για μια σειρά από ζητήματα όπως είναι, μεταξύ άλλων, η φορολογία των υπηρεσιών και το θέμα των ορίων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα σε οπτική ίνα το έχει υλοποιήσει ο ΟΤΕ. Στο τέλος του 2023, 1,331 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH, ενώ αναμένεται να φτάσει περίπου τα 1,8 εκατ. μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό περιλαμβάνει και τις επενδύσεις σε Yποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband (έργο συγχρηματοδοτούμενο) που θα φέρει υπερυψηλές ταχύτητες σύνδεσης Internet έως και 1Gbps σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας.
Συνολικά ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα 3 δις. ευρώ μέχρι το 2027 με στόχο να καλύψει με οπτική ίνα περίπου τα 2/3 της χώρας.
Η United Fiber, 100% θυγατρική της United Group στην οποία ανήκει η Nova, ανακοίνωσε χθες πως μέσω του δικτύου που κατασκευάζει 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια έχουν ήδη εγκατάσταση FTTH. Όπως σημειώνεται η United Fiber έχει επιταχύνει έχοντας αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών κατά 5 φορές σε σύγκριση με το 2022 με ρυθμό 30.000 σπιτιών ανά μήνα και συνδέοντας 2.500 κτίρια ανά μήνα. Ο ρυθμός αυτός υλοποίησης θα επιτρέψει στη United Fiber να φέρει την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις ως το πρώτο τρίμηνο του 2026.
Επενδύσεις της τάξεως του 1 δισ. για την ανάπτυξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας (stand alone 5G) και την επέκταση της υποδομής οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια περιλαμβάνει ο πενταετής σχεδιασμός (2024 – 2029) της Vodafone Ελλάδας.
Στα δίκτυα οπτικών ινών, η Vodafone Ελλάδας έχει υλοποιήσει περίπου 280.000 γραμμές FTTH και κατασκευάσει γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC) σε περιοχές που αντιστοιχούν περίπου σε 450.000, οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH. Στόχος είναι η εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2027.
Η ΔΕΗ γνωστοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες με την κατασκευή δικτύου FTTH (μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις) το οποίο θα διαθέτει στη χονδρική. Στόχος της θυγατρικής της, ΔΕΗ FiberGrid, είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025. Συνολικά η ΔΕΗ σκοπεύει να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας με επενδύσεις της τάξεως των 680 εκατ. την περίοδο 2024 – 2026.