Με αναφορά στην τακτική μηνιαία συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον τελευταίο μήνα και τόνισε πως η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη σε ζητήματα καθημερινότητας».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και θεωρεί πως οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει δείχνουν κάποια πρώτα αποτελέσματα χωρίς σε καμία περίπτωση να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι και ότι σταματούμε την προσπάθειά μας. «Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε αισθητές μειώσεις σε μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα. Συμπεριλαμβάνεται σε αυτά το βρεφικό γάλα στο οποίο υπάρχουν μειώσεις πάνω από 15%», είπε και επανέλαβε ότι «οι έλεγχοι στην αγορά συνεχίζονται αμείωτοι». Τόνισε επίσης ότι «το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι σαφές: ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε φαινόμενα κερδοσκοπίας». Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε παράλληλα στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στον τομέα της Υγείας με ευρωπαϊκούς πόρους και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τη βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού του ΕΣΥ.

«Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στα ζητήματα ασφαλείας εντός των Πανεπιστημίων: Οι παράνομιες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Η κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία θα είναι στην πρώτη γραμμή της απόδοσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν: στους φοιτητές, στους καθηγητές, έτσι ώστε τα Πανεπιστήμια να παραμείνουν εστίες γνώσης και να μην μπορούν να βρίσκουν εκεί καταφύγιο κάποιοι, εντός ή εκτός πανεπιστημίου που επιδιώκουν να τα μετατρέψουν σε χώρο βίας και σε χώρους στείρων συγκρούσεων. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε και την συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών, οι οποίες και αυτές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν και αυτές τις ευθύνες τους. Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι να προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες πράξεις κατ’ επανάληψη και τα Πανεπιστήμια να μην προχωρούν στην προφανή κίνηση που δεν είναι άλλη από τη διαγραφή τους από το Πανεπιστήμιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός επισήμανε την αναβάθμιση της σχέσης των δύο χωρών σε μια συνολική και στρατηγική εταιρική σχέση.

«Το σχέδιο Κοινής Δήλωσης που υπεγράφη καθορίζει δομικά στοιχεία για την υλοποίηση της πρόθεσής μας να καταστεί βαθύτερη αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση σε οικονομικά και ενεργειακά θέματα, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Παράλληλα η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, διασφαλίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές που θα αναπτυχθούν θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης των διακινητών «που εκμεταλλεύονται την απελπισία αθώων ανθρώπων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλες, νέες οδοί παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη».

Αναφορικά με το ζήτημα της Γάζας ο πρωθυπουργός επανέλαβε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και για απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η Αίγυπτος είναι κομβική χώρα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από τη Λιβύη προς την Κρήτη».

 

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, της Έρευνας Κενών Θέσεων εργασίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ήταν το επόμενο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ο Παύλος Μαρινάκης.

Είπε πως «Ο αριθμός των Κενών Θέσεων Εργασίας κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2023 παρουσιάζει αύξηση κατά 82,1% σε σύγκριση την αντίστοιχη χρονική περίοδο για το 2022 και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, με τις κενές θέσεις εργασίας να ανέρχονται σε πάνω από 38.000.

Η μεταβολή αυτού του δείκτη αποδεικνύει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εργαζομένους και ότι δημιουργούνται καθημερινά περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Ήδη, τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400.000 νέες θέσεις και η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7% και μάλιστα παρουσιάζεται σημαντική μείωση της ανεργίας στις γυναίκες και τους νέους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους, δηλαδή το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 5,9% το 2023 μετά από αύξηση της τάξης του 5,5% για το 2022. Σωρευτικά έχει αυξηθεί 19,3% από το δεύτερο τρίμηνο του 2019, φτάνοντας τα επίπεδα του 2010».

Υπογράμμισε ότι «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται καθημερινά χάρη στην συνετή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και την επενδυτική της στόχευση, δημιουργώντας ακόμα περισσότερες νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας». Επίσης ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι απέναντι στην εισαγόμενη πληθωριστική κρίση να ενισχύσει με μόνιμα μέτρα το εισόδημα όλων των Ελλήνων πολιτών. ‘Αλλωστε, σημειώνεται ήδη αύξηση 19% του μέσου μισθού (πάνω από το 14% του πληθωρισμού) και αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20%, ενώ επίκειται και νέα αύξησή του το προσεχές χρονικό διάστημα».

 

Ακολούθως ασχολήθηκε με την εισαγωγή στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το οποίο επιδιώκεται η θέσπιση μέτρων εσωτερικού δικαίου για την πλήρη και αποτελεσματική ενσωμάτωση του Κανονισμού 2022/2065 τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Πράξη αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της ΕΕ που εισάγει κανόνες άμεσης εφαρμογής σε όλα τα κράτη μέλη σχετικά με υπηρεσίες όπως οι μηχανές αναζήτησης, οι πάροχοι φιλοξενίας, τα online marketplaces και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως αύριο, Τετάρτη 20 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην τελετή παραλαβής τριών νέων πολεμικών ελικοπτέρων από το Πολεμικό Ναυτικό.

«Τα τρία νέα ελικόπτερα τύπου Romeo MH-60R Seahawk είναι τα πιο σύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου στον κόσμο και θα ενισχύσουν σημαντικά τις ικανότητες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού», υπογράμμισε κλείνοντας.

 “Δεν υπάρχει καμία βάση στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εμπλέξει την υπουργό Εσωτερικών στην υπόθεση με τα e-mails”

«Από την πρώτη στιγμή αναζητήσαμε την αλήθεια, μόλις εξακριβώσαμε τι είχε συμβεί υπήρξαν άμεσα τρεις παραιτήσεις, αλλά για να μην δημιουργούνται σκόπιμες παρερμηνείες: δεν υπάρχει καμία βάση στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εμπλέξει την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία δεν ήταν καν υπουργός τότε. Δεν υπάρχει καμία καταγγελία σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξαν κάποιες ατομικές συμπεριφορές. Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει καμία σχέση με την εκλογική διαδικασία, αυτό το υποστηρίζουν μόνον όσοι επιθυμούν να χτίσουν ένα επικίνδυνο αφήγημα. Δεν έχει καμία σχέση ούτε και με την επιστολική ψήφο. Ωστόσο, δεν μπορούν να μας κουνούν το δάχτυλο όλοι όσοι καμαρώνουν για αμετακλήτως καταδικασθέντες και όλοι όσοι δεν έχουν πρόβλημα να έχουν στις τάξεις τους αυτούς, που πρωταγωνίστησαν σε παρασυστήματα Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτούς, που έκαναν απόπειρες χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις στο briefing των πολιτικών συντακτών για την υπόθεση με τη διαρροή e-mails εκλογέων. Αναφορικά με περιστατικά βίας στα Πανεπιστήμια ο κ. Μαρινάκης διεμήνυσε ότι: «θα το πάμε μέχρι τέλους και ας το βάλουν κάποιοι καλά στο μυαλό τους. Τα πανεπιστήμια δεν είναι χώρος για ποινικούς, αλλά για τους φοιτητές και τους καθηγητές. Η αστυνομία θα εξακολουθήσει να κάνει επιχειρήσεις και να συλλαμβάνει όλους όσοι προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες».

Σε ερωτήσεις για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την παρουσία του στην Όαση Σίβα, ο Παύλος Μαρινάκης είπε για τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ «άνθρακες ο θησαυρός» επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη έγινε κατόπιν πρόσκλησης του Αιγυπτίου προέδρου, Αλ Σίσι, οργανώθηκε από την αιγυπτιακή πλευρά και έγινε σε έναν χώρο ξεχωριστής σημασίας για τη χώρα μας.