Σταθερότητα, σαφές θερμικό πλαίσιο και γρήγορα αντανακλαστικά, είναι τα βασικά συστατικά για να αναπτυχθεί η αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 2η Διεθνούς Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας Forward Green της ΔΕΘ-Helexpo, με τις θέσεις τους ωστόσο να διίστανται σε ό,τι αφορά το μέλλον, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Jinko Solar στην Ελλάδα, Δημήτρης Βαρλάμης, αναφερόμενος στο θέμα της κατάργησης του net metering και την εφαρμογή του συστήματος net billing, επισήμανε ότι αυτή ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. «Η εφαρμογή του net metering αναμένεται να σταματήσει γιατί δεν ήταν βιώσιμη, λόγω του προβλήματος ταυτοχρονισμού των φωτοβολταϊκών, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αποθήκευση», τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε ωστόσο ότι «την ταχύτατη εξέλιξη της αποθήκευσης σε επίπεδο αγοράς, θα πρέπει να ακολουθήσει η αντίστοιχη ανάπτυξη και του θεσμικού πλαισίου».
Μιλώντας συνολικά δε για την αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν θα είναι ομαλή η ανάπτυξή της στα επόμενα χρόνια και ενδεικτικά ανέφερε ότι για τα φωτοβολταϊκά, τα έργα που έχουν λάβει όρους σύνδεσης έχουν φτάσει τα 20 giga watt, τη στιγμή που ο στόχος που έχει τεθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αφορά σε 13,4 gigawatt.
«Η αγορά πρέπει να αποδεχτεί ότι θα γίνονται περικοπές, ότι δεν θα υπάρχει βεβαιότητα σε κάθε επένδυση», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η αγορά δεν πρέπει να περιορίζεται, χρειάζεται να προχωρούν οι επενδύσεις, με υγιή και ελεύθερο ανταγωνισμό.
Τη θέση του ότι εάν αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα στην αγορά, θα είναι δύσκολο για τους επενδυτές να συνεχίσουν να προσφέρουν στη χώρα, διατύπωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της PHAOS Renewables, Κωνσταντίνος Καραγιαννίδης και αναφερόμενος στην κατάργηση του net metering, επισήμανε ότι «η αλλαγή στο καθεστώς μετά από μόλις έναν χρόνο λειτουργίας, θα αφήσει στον πάγο πολλούς επενδυτές». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη «η πολιτεία να μην αλλάζει συνεχώς τους κανόνες που η ίδια βάζει». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι οι «παίκτες» στην αγορά των ΑΠΕ της χώρας μας «βρισκόμαστε πάλι σε ένα σημείο καμπής» και αναγνωρίζοντας τις καλές προσθέσεις της πολιτείας, τόνισε ότι το «ανησυχητικό είναι η αμφισημία των μηνυμάτων που εκπέμπει».
Για το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στην εγκατάσταση οικιακών συστημάτων, μίλησε ο Commercial Director της Greenvolt Next, Διονύσιος Ανάργυρος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και πολλά προβλήματα στο καθεστώς αποζημίωσης, στο δίκτυο και στη διαδικασία αδειοδότησης. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σταθερότητα και σαφές πλαίσιο στην αγορά των ΑΠΕ, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της το 2024.
Την ανάγκη η χώρα μας να πατήσει «γκάζι» σε ό,τι αφορά το καθεστώς αυτοπαραγωγής, υπογράμμισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΝΑΣ Ενεργειακά Συστήματα, Νίκος Σηφάκης, λέγοντας ότι στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 8% όταν στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη φτάνει μέχρι και το 60%.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα όλες οι σχετικές οδηγίες» και πρόσθεσε ότι για την αποθήκευση, πέραν των μπαταριών που έχουν αυξημένο κόστος, θα πρέπει να αξιοποιηθούν ιδιαίτερα τα έργα αντλησιοταμίευσης.
Μέχρι τον Απρίλιο ο 3ος διαγωνισμός αποθήκευσης για λιγνιτικές κι άλλες περιοχές
Μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται ο τρίτος διαγωνισμός αποθήκευσης που θα αφορά σε τετράωρες μπαταρίες συνολικής ισχύος 300 Mw, για λιγνιτικές περιοχές και άλλες που θα υποδείξει ο ΑΔΜΗΕ, αφού αυτό που μένει είναι η εισήγηση του φορέα, ανέφερε από την πλευρά του ο προϊστάμενος Διεύθυνσης ΑΠΕ & Αποθήκευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), Ιωάννης Χαραλαμπίδης, λέγοντας ότι ο δεύτερος ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Αναφορικά με τον επόμενο διαγωνισμό ΑΠΕ, εκτιμώντας ότι αυτός θα πραγματοποιηθεί εντός του καλοκαιριού, ανέφερε ότι αναμένεται τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, ώστε να αφορά εκτός από έργα φωτοβολταϊκά και αιολικά, έργα ΑΠΕ που θα προσθέσουν μπαταρία.
Μεταξύ άλλων, κατά την τοποθέτησή του ο ίδιος ανέφερε ότι μετά το 2020 και με την έκδοση του νέου νόμου, έχουν εκδοθεί πάνω από 4.000 άδειες, με συνολική ισχύ στα 70 gw, εκ των οποίων τα 60 gw αφορούν σε φωτοβολταϊκά και τα 30 gw σε αιολικά.