Με δημόσια παρέμβαση του, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός επισείει την προσοχή των κυβερνητικών αρμοδίων και στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, αναφορικά με τη συνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης για την εκτός σχεδίου δόμηση, όπως προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ανατροπές στην ασφάλεια δικαίου, κατακόρυφη απαξίωση και «ξαφνικό θάνατο» ιδιωτικής περιουσίας και επενδύσεων, τονίζεται σε ρεπορτάζ του Αργύρη Δεμερτζή στο ecopress.gr.
-«Μένουν εκτός των προβλέψεων της μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠΕΝ, για τη δόμηση σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων που εδώ και 100 χρόνια είναι άρτια και οικοδομήσιμα, ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
-«Το Ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει τόσο το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον όσο και την ατομική ιδιοκτησία, αλλά κάποιοι φαίνεται ότι ξεχνούν το δεύτερο και το τρίτο».
Αυτά σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μιλώντας για τη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, με «πρόσωπο» σε πολεοδομικά μη αναγνωρισμένη οδό, όπως έχει δει το φως της δημοσιότητας ότι εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προορίζεται να γίνει αντικείμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Περιβάλλοντος μέχρι το τέλος του μήνα.
«“Ξαφνικός θάνατος” σε ατομικά δικαιώματα, όπως η περιουσία, δεν νοείται»
-«Δεν μπορεί μέσα σε μια νύχτα, κάποιοι να αποφασίζουν ότι έκταση που ήταν άρτια και οικοδομήσιμη μέχρι χθες, αύριο θα απαγορεύεται ξαφνικά κάθε είδους δόμηση», τονίζει σε ξεχωριστές δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός προς τους δημοσιογράφους Προκόπη Γιόγιακα στην εφημερίδα «Τα Νέα» και Μαριάννα Τζάννε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και αναλυτικά επισημαίνει ότι:
-«Το Ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει τόσο το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον όσο και την ατομική ιδιοκτησία, αλλά κάποιοι φαίνεται ότι ξεχνούν το δεύτερο και το τρίτο. «Ξαφνικός θάνατος» σε ατομικά δικαιώματα, όπως η περιουσία, δεν νοείται. Άρα δεν μπορεί, με βάση αυτές τις δημοκρατικές και σύγχρονες αρχές, μέσα σε μια νύχτα κάποιοι να αποφασίζουν ότι έκταση που ήταν άρτια και οικοδομήσιμη μέχρι χθες, εδώ και 100 χρόνια, αύριο θα απαγορεύεται ξαφνικά κάθε είδους δόμηση».
-«Μέχρι να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια θα πρέπει να υπάρχει μεταβατική λύση», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι:
– «Tο πρόβλημα της εκτός σχεδίου δόμησης θα λυθεί ουσιαστικά με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, που ήδη εκπονούνται ή προετοιμάζονται με ορίζοντα ολοκλήρωσης τη διετία 2025-2026 και θα έχουν την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων. Μέχρι το 2026, όμως, θα πρέπει να υπάρχει μεταβατική λύση. Οι προϋποθέσεις της δεν μπορούν να ακυρώνουν κάθε δικαίωμα δόμησης πολιτών και εκτάσεων, σε ποσοστό που κατά την εκτίμησή μου ξεπερνά το 80%».
Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, όπως μέχρι τώρα έχει διαμορφωθεί και γίνει γνωστή, όπως έγραψε το ecopress.gr ανακύπτουν σειρά θεμάτων όπως:
Ανατροπές σε δάνεια και επενδύσεις
Αναμένονται μεγάλες ανατροπές σε επενδύσεις και σε υποθήκες δανείων, καθώς λόγω της απώλειας του δικαιώματος δόμησης θα μειωθεί κατακόρυφα η αξία των ακινήτων από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις επενδυτών και τραπεζών. Στις παράπλευρες συνέπειες συγκαταλέγονται καταγγελίες δανείων, επαναδιαπραγματεύσεις δανείων ακόμη και για συνεπείς δανειολήπτες με πρόσθετες εγγυήσεις και υποθήκες νέων ακινήτων αλλά και ματαιώσεις επενδύσεων λόγω ανατροπών στην τραπεζική χρηματοδότηση.
Οι προϋποθέσεις που αφήνουν εκτός ρύθμισης τις ιδιοκτησίες
Ειδικότερα τεχνικοί παράγοντες εξηγούν ότι «εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτησιών στην εκτός σχεδίου περιοχή άνω των τεσσάρων στρεμμάτων ή και μεγαλύτερης επιφάνειας (πχ στην Πάρο και πολλά άλλα νησιά ισχύει αρτιότητα έξι στρεμμάτων), εξ αντικειμένου δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν στις προϋποθέσεις που θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2025 και θέτει η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, ανάλογα με το έτος κατάτμησης, του γηπέδου όπως: να φαίνεται δρόμος μπροστά από το γήπεδο σε αεροφωτογραφία προ του 1977, ο δρόμος να είναι τουλάχιστον 3,5 μέτρα, να έχει διανοιχτεί με απόφαση κρατικού οργάνου καταχωρημένη στα κτηματολογικά βιβλία ως ειδική έκταση (ΕΚ) ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της χώρας, να είναι ασφαλτοστρωμένος ή να περνάνε από το δρόμο δίκτυα κοινής ωφέλειας, ο δρόμος να περνάει μπροστά ή να καταλήγει στο γήπεδο και ταυτοχρόνως να συνδέεται με επίσημη οδό, με διεθνή, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή τουλάχιστον εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών των δρόμων».
Αναζήτηση αεροφωτογραφιών και αρχείων κοινοταρχών
Οι ίδιοι παράγοντες εξηγούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δρόμων στην εκτός σχεδίου περιοχή είναι μη αναγνωρισμένοι πολεοδομικά. «Έχουν διανοιχτεί με αποφάσεις δημάρχων και παλαιών κοινοταρχών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι δυσεύρετες σε παλαιά αρχεία η έχουν καταστραφεί τα αρχεία και δεν υπάρχουν. Επίσης ότι για πολλές περιοχές δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες προ του 1977 ή είναι χαμηλής ανάλυσης και δεν μπορεί να εντοπιστεί ο δρόμος. Επισημαίνουν δε ιδιαίτερα ότι για μεγάλο πλήθος γηπέδων της περιόδου 1985-2003, τα λεγόμενα «τυφλά οικόπεδα», που μέχρι τώρα είχαν τη δυνατότητα σύσταση δουλείας εισόδου από άλλο γειτονικό οικόπεδο, με αποζημίωση του ιδιοκτήτη τους, ώστε να αποκτούν πρόσβαση στο δρόμο και τα δικαιώματα της παρόδιας δόμησης μένουν εκτός της νέας νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠΕΝ».
Περιοριστική η ρύθμιση λέει το ΥΠΕΝ
Μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ προωθείται η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην εκτός σχεδίου δόμηση έως το 2025. Το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης αναμένεται να αντιμετωπιστεί οριστικά με τα νέα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ) που προωθούνται στο πλαίσιο της πολεοδομικής μεταρρύθμισης του ΥΠΕΝ.
-«Η πολιτική μας για την εκτός σχεδίου δόμηση θα είναι εξαιρετικά περιοριστική στην μεταβατική νομοθετική ρύθμιση την οποία φτιάχνουμε» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι εγείρονται θέματα αποζημιώσεων για ιδιοκτήτες και επενδυτές που χάνουν το δικαίωμα δόμησης. Πρόσθεσε ότι θα διαφυλακτούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα παλαιών μεταβατικών ρυθμίσεων και της τελευταίας πενταετίας.
Η ρύθμιση ισοδυναμεί με «απαλλοτρίωση περιουσίας χωρίς αποζημίωση» τονίζει ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων
«Η νέα μεταβατική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, που αποφάσισε η κυβέρνηση και προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να ψηφιστεί στη Βουλή καλύπτει λιγότερες από το 10% και για το 90% των ιδιοκτησιών ισοδυναμεί με «απαλλοτρίωση περιουσίας χωρίς αποζημίωση», δηλώνει στο ecopress.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων.
-«Πάνω από το 90% των ιδιοκτησιών άνω των τεσσάρων στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου περιοχή βγαίνει εκτός συναλλαγής, σταματάνε τα συμβόλαια, χάνει το δικαίωμα δόμησης και πέφτει κατακόρυφα η αξία τους, μόλις γίνει νόμος η νέα μεταβατική ρύθμιση, που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο και προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να ψηφιστεί στη Βουλή» δηλώνει στο ecopress.gr, ως πρώτη αντίδραση στην τελική νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, ο Γιώργος Ρούσκας πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων. ««Ανατρέπονται τα πάντα, και ό,τι ίσχυε μέχρι το 2003, δηλαδή αρτιότητα και οικοδομησιμότητα δεν θα ισχύουν», τονίζει ο ίδιος.
Άπιαστες οι προϋποθέσεις της νομοθετικής ρύθμισης
-«Για όλα τα εκτός σχεδίου γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι άρτια και οικοδομήσιμα, από κατατμήσεις προ του 1985, της περιόδου 1985 μέχρι το 2003 αλλά και όσοι αγόρασαν οικόπεδα την τελευταία πενταετία τα οποία σχηματίστηκαν μετά το 1983, στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι ιδιοκτήτες τους, θα δουν να χάνουν το δικαίωμα δόμησης και να μηδενίζεται η αξία της περιουσίας τους, καθώς δεν θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις που βάζει η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος», λέει ο κος Ρούσκας και αναφέρει ότι:
-«Χιλιάδες ιδιοκτήτες που αγόρασαν ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο, πληρώνουν φόρους και ΕΝΦΙΑ , έχουν υπαχθεί σε τεκμήρια ξαφνικά θα διαπιστώσουν ότι δεν καλύπτουν τις εξαιρετικά περιοριστικές προϋποθέσεις, που θέτει η νέα νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ. Και θα δουν το ακίνητό του να βγαίνει εκτός συναλλαγής. Σταματάνε νέες οικοδομικές άδειες, μεταβιβάσεις και νέες επενδύσεις», σημειώνει ό κος Ρούσκας και κάνει λόγο για:
Ιδιοκτήτες δύο κατηγοριών
-«Απαλλοτρίωση της ιδιωτικής περιουσίας, χωρίς αποζημίωση των θιγόμενων ιδιοκτητών» αλλά και για «πολύ μεγάλη αδικία» μεταξύ ιδιοκτητών δύο κατηγοριών.
Όπως λέει οι ιδιοκτήτες που χάνουν ξαφνικά το δικαίωμα δόμησης και απαξιώνεται η περιουσία τους θα διαπιστώνουν ότι :
-«O γείτονας τους εφαρμόζοντας τον νόμο έχει οικοδομήσει ή τακτοποιήσει το ακίνητό του και αυτός που ήλπιζε σε μια μελλοντική εκμετάλλευση, δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα».