Την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις εργασίες επέκτασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων, αλλά και να συνομιλήσει με ερευνητές και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων που στεγάζονται εκεί είχε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Ο κ. Μητσοτάκης, που ξεναγήθηκε στο campus από τον Πρόεδρο του Κέντρου, Γιώργο Νούνεση, ενημερώθηκε για το εν εξελίξει έργο αναβάθμισης των υποδομών, προϋπολογισμού 48 εκατομμυρίων ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομη συνομιλία με συμμετέχοντες στη συνάντηση «Smart Health European Digital Innovation Hub» στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου, όπου τόνισε την αξιοποίηση τεχνολογικών εφαρμογών προς όφελος της δημόσιας υγείας και επισήμανε τους κύριους στόχους, που έχει η συγκροτηθείσα Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «πρώτον, πώς θέλουμε να αναπτύξουμε το οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα αλλά και με Έλληνες ερευνητές παγκοσμίως. Δεύτερον, πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να παράγουμε καλύτερη δημόσια πολιτική. Και τρίτον, πώς θα παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της ηθικής αλλά και του ρυθμιστικού πλαισίου». Ακολούθως ο πρωθυπουργός μετέβη στο σημείο κατασκευής ενός εκ των πέντε κτηρίων, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, όπου θα στεγαστούν όλα τα projects και η έρευνα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε ακόμη το Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος», όπου o Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του Κέντρου και ιδρυτής της εταιρείας «Cyrus» Θάνος Στούμπος, μαζί με μέλη της ομάδας του, του έδειξαν πώς λειτουργεί ο καινοτόμος σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με «πράσινο» υδρογόνο που έχουν αναπτύξει. Πρόκειται για εταιρεία – τεχνοβλαστό (spin-off) του ΕΚΕΘΕ «Δημόκριτος» και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Επίσης, συζητήθηκαν τα ευρύτερα οφέλη του συγκεκριμένου καυσίμου και η δυνατότητα αξιοποίησής του στις εμπορικές μεταφορές και σε άλλους τομείς.
Μάλιστα, κατά την επίσκεψή του στη νεοφυή επιχείρηση «Protavio», που ασχολείται με την βιοτεχνολογία, συζητήθηκε η ανάπτυξη γρήγορων διαγνωστικών εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος στο πάγκρεας, ενώ ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο των startups στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «ένα από τα πράγματα που βλέπουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με χαροποιεί εμένα ιδιαίτερα είναι αυτή η έκρηξη της καινοτομίας και των startup επιχειρήσεων. Πραγματικά είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό αυτό που γίνεται. Και δημιουργούμε πια ένα ολόκληρο οικοσύστημα από ερευνητές, από εταιρείες, από ερευνητικά κέντρα».
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν η εταιρεία «Solmeya», όπου ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την μικροάλγη προκειμένου να δεσμεύσει διοξείδιο του άνθρακα από το περιβάλλον, μετατρέποντάς το σε αμινοξέα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας αλλά και τρόφιμα όπως το γιαούρτι.
Να σημειωθεί ότι το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, με περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό, ενώ το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» ήδη φιλοξενεί 50 νεοφυείς επιχειρήσεις.
Τέλος, τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την έρευνα Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης.
Μαξ. Σενετάκης: Εξαιρετική ωριμότητα σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικής επιτάχυνσης
Ο «Δημόκριτος» έχει αναπτύξει εξαιρετική ωριμότητα σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικής επιτάχυνσης.
Αυτό σημειώνει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης με αφορμή τη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο υφυπουργός:
«Συνάντηση με το …μέλλον είχαμε στον Δημόκριτο!!! Μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκα, τον γ.γ. της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιο Κυριαζή, τον διευθυντή και πρόεδρο του Δημόκριτου Γιώργο Νούνεση και το επιστημονικό/ερευνητικό προσωπικό, υποδεχθήκαμε στο campus του ΕΚΕΦΕ «Δ» στην Αγία Παρασκευή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να περιηγηθούμε στο μονοπάτια της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) της βαθιάς τεχνολογίας (Deep Tech), του 6G, της ηλεκτροκίνησης με υδρογόνο και άλλες καινοτομίες που έχουν να επιδείξουν οι επιστήμονες ενός από τα μεγαλύτερα διεπιστημονικά Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας.
Οι υπεύθυνοι των έργων, μας ενημέρωσαν για τα ορόσημα του Κέντρου, όπως:
– η ίδρυση του Ινστιτούτου Κβαντικής Υπολογιστικής & Κβαντικής Τεχνολογίας (2022),
– οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ και αφορούν στην ανάπτυξη υποδομών αυτόνομης ψηφιακής παραγωγής, (digital manufacturing) – ένα έργο που περιλαμβάνει και τη συνεργασία του Δημόκριτου με το ΜΙΤ, Center for Bits & Atoms,
– εμβληματικές δράσεις στην Πράσινη Ναυτιλία και στη νέα γενιά φωτοβολταϊκών
– η δημιουργία και ο συντονισμός του Smart Attica, ευρωπαϊκού κόμβου ψηφιακής καινοτομίας μετατρέπει το campus σε έξυπνη πόλη με υποδομές στη ανάλυση μεγάλων δεδομένων, στο διαδίκτυο των αντικειμένων και τις τηλεπικοινωνίες 5 και 6G.
Η στρατηγική του Κέντρου, περιλαμβάνει την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της Άμυνας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όπου ο Δημόκριτος έχει πετύχει σημαντικές διακρίσεις στα πλαίσια προγραμμάτων στο European Defense Fund.
Τα τελευταία χρόνια ο Δημόκριτος έχει αναπτύξει εξαιρετική ωριμότητα σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικής επιτάχυνσης – παράδειγμα το τεχνολογικό πάρκο «Λεύκιππος» με τις πενήντα start up εταιρείες που φιλοξενεί, αλλά και το Science Agora (την σύμπραξη με ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΕΚ Αθηνά και ΕΠΙΣΕΥ) για τη μεταφορά της τεχνολογίας που αναπτύσσεται από τα ερευνητικά εργαστήρια στην κοινωνία, με σκοπό την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.
Η ωριμότητα του Κέντρου σε επιχειρηματική deep tech επιτάχυνση μας έδωσε τη δυνατότητα να επιλεγούμε από το DIANA, το νεοσύστατο Δίκτυο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ, ως ένας από τους 9 επιχειρηματικούς επιταχυντές στην Ευρώπη.
Θερμές ευχαριστίες στον Γεώργιο Νούνεση για την συνεργασία και την προετοιμασία της επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Συγχαρητήρια στα μέλη του ΔΣ, το διοικητικό, επιστημονικό, ερευνητικό προσωπικό για την ποιότητα του έργου τους και τα επιστημονικά τους επιτεύγματα».
Κ. Σκρέκας: Επενδύουμε σημαντικά στην έρευνα και στην καινοτομία, στηρίζουμε έμπρακτα τις startup επιχειρήσεις
«Η κυβέρνησή μας επενδύει σημαντικά στην έρευνα και στην καινοτομία και στηρίζει έμπρακτα τις startup επιχειρήσεις».
Αυτό σημειώνει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Όπως αναφέρει ο υπουργός: «Τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συνόδευσα σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα.
Ενημερωθήκαμε για τις εργασίες επέκτασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ συνομιλήσαμε με ερευνητές και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων που στεγάζονται εκεί.
Βρεθήκαμε στο σημείο κατασκευής ενός εκ των πέντε κτιρίων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, όπου θα στεγαστεί η έρευνα γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Στο Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος», το οποίο φιλοξενεί 50 νεοφυείς επιχειρήσεις, παρακολουθήσαμε τον τρόπο λειτουργίας του καινοτόμου σταθμού ανεφοδιασμού οχημάτων με «πράσινο» υδρογόνο, καθώς επίσης και την ανάπτυξη εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος στο πάγκρεας.
Η κυβέρνησή μας επενδύει σημαντικά στην έρευνα και στην καινοτομία και στηρίζει έμπρακτα τις startup επιχειρήσεις».