Της Εριφύλης Δρίβα
Την υποχρεωτική ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων και των ιδιωτικών οχημάτων για ζημιές από φυσικές καταστροφές καθώς και την ίδρυση Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο και οδεύει προς δημοσιοποίηση, διαβούλευση και νομοθέτηση από την κυβέρνηση.
Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας που παρουσιάστηκε είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες επέκτασης της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών της χώρας ανέρχεται σε 17% καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 βρίσκονταν σε ισχύ 1.086.037 σχετικά συμβόλαια. Από αυτές τις κατοικίες, ασφαλισμένες για σεισμό είναι συνολικά 794.723 (80,8%) και για καιρικά φαινόμενα 651.818 (66,3%). Αντίστοιχα, από τις ασφαλισμένες κατοικίες, ένα ποσοστό 90,5%, δηλαδή 983.361 κατοικίες αφορούν την κάλυψη του κτιρίου και 102.676 (9,5%) αφορούν μόνο το περιεχόμενο. Η πλειονότητα των ασφαλισμένων κατοικιών (504.097 και ποσοστό 46,4%) εντοπίζονται στην Αττική.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα την Εθνική στρατηγική για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών, ενώ είναι το πρώτο μέρος μίας «τριλογίας» νομοθετικών πρωτοβουλιών καθώς την επόμενη περίοδο θα δρομολογηθούν ρυθμίσεις για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, τα δύο επόμενα βήματα αφορούν την εξέλιξη του πλαισίου της στεγαστικής συνδρομής και της κάλυψης της οικοσκευής σε κατοικίες και κτίρια που πλήττονται, και, αφετέρου, για την επιχορήγηση επιχειρήσεων, αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ευελπιστεί στη διαμόρφωση ενός συνολικού πλαισίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, στο οποίο η ιδιωτική ασφάλιση θα συμπορεύεται με την κρατική αρωγή.
Εξάλλου, στο πρώτο νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχουν και διατάξεις για τη Θεσσαλία, όπως η ενίσχυση των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με απώλειες από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές, το Thessaly (αλλά και το Evros) Pass, και η ρύθμιση του αγροτικού ρεύματος για τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
Περιλαμβάνει, επίσης, και μια σειρά από ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ώστε να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι, το ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών είχε χαρακτηρίσει ως πρόκληση και ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου όπου διαπίστωνε ότι οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες προκάλεσαν μεγάλη οικονομική ζημία στα μέσα του 2023, ειδικά στον αγροτικό τομέα και τον τομέα της μεταποίησης. Ο ΟΟΣΑ εκτιμούσε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση ανέρχονταν στο 0,3% του ΑΕΠ. Μάλιστα, χαρακτήριζε τις καταστροφές αυτές «καμπανάκι» για την ανάγκη προσαρμογής σε ένα θερμότερο κλίμα.
Πρότεινε δε την προώθηση ευρύτερης ασφάλισης για όλα τα κτίρια προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος των έκτακτων δημοσιονομικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από τα όλο και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ με αυτόν τον τρόπο θα επιταχυνόταν και η ανοικοδόμηση μετά από ζημιές.