Θέσεις «μάχης» για τις ξαπλώστρες παίρνει η επιχειρηματική κοινότητα που κυνηγά τις παραλίες – φιλέτα που θα δημοπρατηθούν με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από την Κτηματική Υπηρεσία από τις 15 Μαΐου. Η παραχώρηση της έκτασης θα είναι για τρία χρόνια και θα δοθεί στον ενδιαφερόμενο που θα δώσει το πιο ψηλό τίμημα.
Το «κίνημα» της πετσέτας το περσινό καλοκαίρι έφερε υψηλά πρόστιμα στους παραβάτες και νέο καθεστώς παραχώρησης που περνά εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ τερματίζεται η συμμετοχή των Δήμων στο στάδιο της παραχώρησης.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο ανοίγει νέα ….περπατησιά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το νομοσχέδιο θα φέρει τάξη στις παραλίες και στους παραβάτες ακόμη και τετραπλάσια πρόστιμα που παρανομούν κατ εξακολούθηση και απειλούνται με την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.
Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δεν ανησύχησε όταν δέχθηκε ερώτηση για το ύψος των τιμών της ξαπλώστρας και του καφέ που θα διαμορφώσουν το φετινό καλοκαίρι οι επιχειρηματίες για να βγάλουν τα έξοδα που έδωσαν για την απόκτηση της παραχώρησης. Τόνισε ότι οι λουόμενοι θα μπορούν να κάθονται δίπλα από την οργανωμένη παραλία καθώς παραχωρείται ένα μέρος της έκτασης και αφήνεται ελεύθερος χώρος για όσους δεν επιθυμούν να πληρώσουν την ξαπλώστρα.
Ένα ΑΦΜ δεν θα «αγοράζει» όλη την παραλία.
Επιπλέον το νομοσχέδιο έχει αποκλείσει την περίπτωση ενός επιχειρηματικού ΑΦΜ να αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις παραχωρήσεις μιας ενιαίας έκτασης δημιουργώντας συνθήκες μονοπωλίου. Έτσι τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα είναι διαφορετικά και θα δημιουργείται κλίμα ανταγωνισμού.
Οι Δήμοι θα έχουν έσοδα αλλά δεν θα παραχωρούν εκτάσεις.
Κομβικό σημείο του σχεδίου νόμου, το οποίο θα βγει σε διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες με στόχο να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα, είναι η ριζική αλλαγή των διαδικασιών εκμίσθωσης του αιγιαλού και της παραλίας.
Οι διαγωνισμοί θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με ευθύνη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και όχι πλέον από τους Δήμους, οι οποίοι ωστόσο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ποσοστό 60% του τιμήματος παραχώρησης.
Το νέο καθεστώς στις παραχωρήσεις
Με το σχέδιο νόμου θα καθορίζεται ρητά ότι δεν επιτρέπεται η παραχώρηση άνω του 50% του συνολικού εμβαδού κάθε παραλίας, ενώ για τις περιοχές Natura το ποσοστό μειώνεται στο 30%. Κάθε παραχώρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τμ, ενώ τίθεται και πλαφόν 60% στο εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης στην οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κλπ.
Σε μια παραλία με εμβαδόν 20 στρεμμάτων, τα 10 στρέμματα θα πρέπει να είναι ελεύθερα. Τα υπόλοιπα θα μπορούν να σπάσουν το πολύ σε 20 παραχωρήσεις των 500 τμ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ελεύθερο χώρο τουλάχιστον 3 μέτρων μεταξύ τους. Σε κάθε παραχώρηση των 500 τμ οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες θα μπορούν καταλαμβάνουν το πολύ 300 τμ (το 60% της έκτασης). Αν τώρα η παραλία βρίσκεται σε περιοχή Natura τα ποσοστά είναι χαμηλότερα. Οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να διατηρούν ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων.
Πόσοι έλεγχοι έγιναν πέρυσι.
Πέρυσι διενεργήθηκαν 4.500 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.750 περιπτώσεις, η επιτυχία των νέων μέτρων θα εξαρτηθεί από τον έλεγχο της εφαρμογής τους. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επιστρατεύει ελέγχους από μικτά κλιμάκια, αλλά και τεχνικά μέσα όπως drones.
Η Πάρος στη κορυφή της παραβατικότητας.
Στην τσιμπίδα το υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έπεσαν και ισχυροί ξενοδοχειακοί όμιλοι που τους επιβλήθηκε πρόστιμο έως 1 εκατ. ευρώ το οποίο αποπληρώνεται σε δόσεις. Η παραβατικότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στις Κυκλάδες με την Πάρο να ακολουθεί η Χαλκιδική , η Κέρκυρα και η Μύκονος.
Νίκος Θεοδωρόπουλος