Με την τήρηση βασικών μέτρων υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η εφαρμογή αλκοολούχων αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός των τάξεων και η αποφυγή συνωστισμού πολλών ατόμων σε διάδρομους, σκάλες κ.λπ., επέστεψαν σήμερα οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες, μετά τις αργίες των εορτών.
Από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεδομένα απουσιών μαθητών και εκπαιδευτικών, που να παραπέμπουν σε κάποια ιδιαίτερη επιδημιολογική έξαρση σε σχολικές μονάδες ευθύνης της, αν και αξιόπιστη εικόνα αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες ημέρες.
Από τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων έχει γίνει η σχετική ενημέρωση -σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ- όλων των εμπλεκομένων, τόσο σε ό,τι αφορά τα μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον, όσο και για τη διαδικασία αιτιολόγησης των απουσιών μαθητών λόγω νόσησης με COVID-19.
Σύσκεψη Περιφερειακού Διευθυντή με 14 Δημάρχους για θέματα των σχολικών μονάδων
Στο μεταξύ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης συγκαλεί την ερχόμενη Δευτέρα σύσκεψη με τους 14 δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, για να συζητηθούν θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων των δήμων, όπως η στέγαση σχολικών μονάδων, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις σε επιμέρους προβλήματα.
Ένα από αυτά αφορά τη στέγαση του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό, όπου φοιτούν συνολικά 80 μαθητές.
«Τα θέματα στέγασης των σχολικών μονάδων είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των Δήμων, παρόλα αυτά πάντοτε επιδιώκεται η συνεργασία με τους δημάρχους, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα άμεσα και προς όφελος των μαθητών μας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση του Δημάρχου Πυλαίας- Χορτιάτη να ανασταλεί η λειτουργία του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου, ήδη πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία μας δύο συσκέψεις με τον ίδιο αλλά και δημάρχους των όμορων δήμων -Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς- ώστε να βρεθεί λύση για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόπτσης.
«Οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες είναι υπερτοπικές. Προτείναμε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες για τη μεταστέγαση των μαθητών, όπως και την αξιοποίηση οικοπέδων που είναι χαρακτηρισμένα ως σχολική στέγη για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών. Ανεξάρτητα, όμως, από τη λύση στην οποία θα καταλήξουν οι Δήμοι ως καθ’ ύλην αρμόδιοι, εμείς έχουμε μεριμνήσει, έχοντας ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μη χαθεί ούτε μία μέρα μαθημάτων για τους μαθητές μας», διευκρίνισε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης.
Ο κ. Κόπτσης επισήμανε πως η λειτουργία των ειδικών σχολείων συνιστά ύψιστη προτεραιότητα και αυτό αποτυπώνεται και στις νέες σχολικές μονάδες που προτείνεται να κατασκευαστούν είτε μέσω ΣΔΙΤ (3 έως 4 στην Κεντρική Μακεδονία), είτε μέσω ΕΣΠΑ.
Σε εξέλιξη η αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία σε σχολείο στην Πυλαία
Εξάλλου, από τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη ανακοινώθηκε ότι και αύριο Τρίτη 9/1, όπως και την Τετάρτη 10/1 θα παραμείνουν κλειστά τα συστεγαζόμενα 2ο νηπιαγωγείο και 4ο δημοτικό σχολεία της Πυλαίας, όπου λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων και της πτώσης δένδρων προκλήθηκαν ζημιές στην περίφραξη των σχολείων και στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.
«Από το πρωί της Κυριακής και σήμερα Δευτέρα συνεργεία του δήμου εργάζονται αδιάκοπα στον χώρο του σχολείου για την ομαλοποίηση των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία, συνεργαζόμενα και με τα συνεργεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την επαναλειτουργία του φυσικού αερίου. Το τελευταίο είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα για την επαναλειτουργία του σχολείου που πρέπει να θερμανθεί, ενώ σήμερα αποκαταστάθηκε η λειτουργία του ηλεκτρικού ρεύματος. Ανάλογα με τις εργασίες αποκατάστασης του φυσικού αερίου και της θέρμανσης του κτιρίου, ο Δήμος θα επανέλθει με νεότερες ανακοινώσεις για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Δήμου.