«Καμπάνα» ύψους 250.000 ευρώ έριξε το υπουργείο Ανάπτυξης στην Alpha Bank χάρη στο νόμο του 1994 που αναφέρεται στην προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικούς όρους. Συγκεκριμένα το υπουργείο προσδιόρισε ως παράνομη επιβάρυνση δανειολήπτη στεγαστικού δανείου που αφορούσαν έξοδα αιτήματος δανειοδότησης.
Η Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, αφού εξέτασε την καταγγελία του δανειολήπτη διαπίστωσε ότι η χρέωση της τράπεζας είναι σε αντίθεση με την νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών.
Το επιπλέον κόστος που ζητήθηκε από την τράπεζα κρίθηκε ως καταχρηστικός όρος με βάση το άρθρο 2 παρ. 6 του ν. 2251/1994 σε συνδυασμό με την Υπουργική Απόφαση Ζ1-798/2008 και κατά παράβαση αυτής, ως αδιαφανής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πάγια πρακτική δεκαετιών των τραπεζών αλλά οι δανειολήπτες δεν αντιδρούν στις οικονομικές τους απαιτήσεις διότι έχουν ανάγκη το δάνειο ή το αίτημα συνδέεται με αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και μία νέα ρύθμιση αποπληρωμής με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Οι τράπεζες είχαν «ράψει» κοστούμι στους δανειολήπτες και ζητούσαν από 50 έως 200 ευρώ από το δανειολήπτη για να εξετάσουν το αίτημα.
Οι δανειολήπτες λόγω της οικονομικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν αποδέχονται το επιπλέον κόστος ενώ δεν σκέφτονται να κάνουν καταγγελία διότι θεωρούν ότι κλείσουν οι «πόρτες» για αυτούς. Απλά πληρώνουν και δεν μιλούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες με το σταγονόμετρο ενώ θα μπορούσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες έτσι ώστε οι καταναλωτές να κατανοήσουν το πρόστιμο των 250.000 ευρώ για το λόγο που επιβλήθηκε.
Η αναφορά ότι ο όρος περί χρέωσης δαπάνης, προκειμένου να εξεταστεί από την τράπεζα αίτημα δανειοδότησης κρίνεται καταχρηστικός με βάση το άρθρο 2 παρ. 6 του ν. 2251/1994 σε συνδυασμό με την Υπουργική Απόφαση Ζ1-798/2008 δεν δίνει την ευκαιρία στους δανειολήπτες να κατανοήσουν με σαφήνεια τα τερτίπια των τραπεζών και ειδικότερα τι έκανε η Alpha Bank στον πελάτη της.
Το άρθρο 2 έχει τίτλο γενικοί όροι των συναλλαγών καταχρηστικοί γενικοί όροι. Στην παράγραφο 6 αναγράφεται: Γενικοί όροι των συναλλαγών που έχουν ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη διατάραξη της ισορροπίας των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων σε βάρος του καταναλωτή απαγορεύονται και είναι άκυροι.
Ο καταχρηστικός χαρακτήρας γενικού όρου ενσωματωμένου σε σύμβαση κρίνεται αφού ληφθούν υπόψη η φύση των αγαθών ή υπηρεσιών που αφορά η σύμβαση, το σύνολο των ειδικών συνθηκών κατά τη συναψη της και όλες οι υπόλοιπες ρήτρες της σύμβασης ή άλλης σύμβασης από την οποία αυτή εξαρτάται.
Με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες και επικαλούνται τα προσωπικά δεδομένα με αποτέλεσμα η ταυτότητα του δανειολήπτη να μείνει μυστική ενώ δεν θα μάθουμε αν προχώρησε το αίτημα ή απορρίφθηκε από την τράπεζα.
Από την πλευρά της η Τράπεζα αναφέρει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση του προστίμου και προσθέτει πως ευελπιστεί ότι θα δικαιωθεί, με βάση την εμπειρία από άλλα περιστατικά.