Τη σημασία της δημιουργίας σύγχρονων δικτύων εξωστρέφειας, όχι μόνο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και για την ενδυνάμωση του οικοδομήματος της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο CEO της Salas Group, και πρόεδρος του International Humanitarian Aid Foundation (IHAF), Νίκος Σαλαπατάρας.
Στην κατεύθυνση αυτή υπογραμμίζει τη σημαντική συνεισφορά του Greek House Davos, στη διοργάνωση του οποίου -από τις 15 έως τις 19 Ιανουαρίου στο Νταβός, στο πλαίσιο του World Economic Forum- θα συμμετέχει με ομιλία του. Αναφέρεται επίσης στο ανθρωπιστικό έργο της ΜΚΟ International Humanitarian Aid Foundation -πρόσφατα συμμετείχε στην αποστολή ελληνικής βοήθειας στη Γάζα- σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολλές γεωγραφικές ζώνες αναβαθμίζοντας του διπλωματικό της ρόλο.
1. Πώς διαβλέπετε τη δυναμική που έχει αναπτύξει το Greek House Davos, προς όφελος της ενίσχυσης των προοπτικών της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της οικονομίας εν γένει;
Το Greek House Davos συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, προωθώντας εμπράκτως τις προοπτικές και τη δυναμική τους, σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο, όπως το World Economic Forum. Μέσω του Greek House δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, να ανταλλάξουν ιδέες και τεχνογνωσία, αλλά και να δημιουργήσουν αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες, με στόχο τη διεθνή διάκριση και την πρόσβαση σε νέες αγορές. Το εν γένει έργο του Greek House Davos αποτελεί ένα πολύτιμο εγχείρημα, ώστε η ελληνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα να πρωταγωνιστήσουν ξανά διεθνώς.
2. Ποιές πρωτοβουλίες στοιχειοθετούν το έργο της International Humanitarian Aid Foundation;
Η IHAF είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία έχει ως βασικό σκοπό την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, με στόχο την εξάλειψη του ανθρώπινου πόνου και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και πληγέντων. Το έργο της IHAF δεν περιορίζεται στα όρια της Ελλάδας, αλλά επεκτείνεται όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη για προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μέσα στο 2023, η IHAF υποστήριξε έμπρακτα τους πληγέντες από τους σεισμούς στη Συρία, τους πρόσφυγες του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Αρμενία καθώς και τους αμάχους της Γάζας, στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια.
3. Ποιά οφέλη αποσκοπεί να αποκομίσει ο Όμιλος Salas από τη συμμετοχή του στο Davos;
Μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία στο εσωτερικό της χώρας, η συμμετοχή του Ομίλου στο Νταβός είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη δημιουργία διεθνούς πορείας και το άνοιγμα νέων αγορών στο εξωτερικό. Η ανάπτυξη της εξωστρέφειας της SALAS International Group SA και η δημιουργία εποικοδομητικών συνεργασιών με ξένες εταιρείες σε διεθνές επίπεδο είναι τα βασικότερα οφέλη που αποσκοπεί να αποκομίσει η εταιρεία. Άλλωστε, το Davos αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο διερεύνησης νέων ευκαιριών συνεργασίας, καθώς συμμετέχουν κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι του πλανήτη, οι οποίοι αναζητούν αξιόπιστους εταίρους με εγνωσμένη εμπειρία και τεχνογνωσία.
4. To Davos διακρίνεται ιστορικά, για την έμφασή του στην ανάγκη συλλογικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου παγκοσμίως. Μέσω της International Humanitarian Aid Foundation, ποιά επίδραση καταγράφετε σε αυτόν τον τομέα;
Οι αξίες και οι διακηρύξεις που πηγάζουν από το WEF για την ανάγκη συλλογικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου παγκοσμίως και την καταπολέμηση της φτώχειας αντανακλούν ευρύτερα τους στόχους της IHAF ως προς την υλοποίηση κάλυψης των αναγκών ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως. Το WEF είναι το καταλληλότερο περιβάλλον για να αναπτυχθούν οι στόχοι της IHAF για συμμετοχή στη διεθνή κάλυψη ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο βασικός πυλώνας λειτουργίας της είναι η συμμετοχή στην προώθηση της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από πολεμικές συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές κτλ, σε παγκόσμια κλίμακα. Οι επικοινωνίες, οι συνέργειες και οι συνεργασίες της IHAF με αντίστοιχους φορείς και οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας σε διεθνές επίπεδο συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων.Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η χώρα μας μπορεί να καταστεί μέσω της IHAF διαμετακομιστικό κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολλές γεωγραφικές ζώνες, μεταξύ των οποίων κυρίως η Αφρική, που έχει τεράστιες ανάγκες για βοήθεια. Αυτό συντελεί και στην αναβάθμιση του διπλωματικού ρόλου της χώρας, καθώς και στη σημασία της ως το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, επιτρέποντας την ανάληψη χρήσιμων πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο.
5. Πώς αξιολογείτε την οικονομική επιρροή της Ελλάδας σε περιφερειακό επίπεδο και σε ποιους τομείς διακρίνετε ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης;
Αναμφίβολα τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα καταβάλει μια σημαντική προσπάθεια να ανακτήσει την αξιοπιστία της τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Παρ’ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, διαφαίνεται πως η πορεία της είναι θετική. Οι τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, των τροφίμων, του εμπορίου και της ναυτιλίας, καθώς και η ενεργοποίηση της χώρας μας ως κόμβος ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν ισχυρές προοπτικές για την χώρα μας. Επαφίεται πλέον στη δημιουργία σύγχρονων και προηγμένων δικτύων εξωστρέφειας, σε Πολιτειακό και επιχειρηματικό επίπεδο, η περαιτέρω η οικοδόμηση μιας δυναμικής που θα επιτρέψει στη χώρα να διακριθεί διεθνώς, αναπτύσσοντας, ενισχύοντας και προωθώντας ηγετικές δυνάμεις, που αναδύονται από το χώρο της επιχειρηματικότητας.