Νέες συνεργασίες με το ελληνικό οικοσύστημα αλλά και τη συνέχιση υφιστάμενων συνεργασιών ανακοίνωσε το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, στο πλαίσιο της ανάπτυξης καινοτομιών που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε δύο νέες συνεργασίες: με το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) Ιωαννίνων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός ψηφιακού εργαλείου για ασθενείς που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα αλλά και με τη Μονάδα Κληρονομικών και Σπάνιων Καρδιαγγειακών Παθήσεων, της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης ενός λογισμικού για τον εντοπισμό των καρδιακών παθήσεων από αξονικές τομογραφίες χωρίς να έχει προηγηθεί κλινική εξέταση.

Το έργο με το ΙΤΕ ερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και φορητών αισθητήρων, ενός συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών που πάσχουν από Ψωριασική Αρθρίτιδα.

Η συνεργασία με το ΕΚΠΑ επικεντρώνεται στην έρευνα του κατά πόσον είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωση των καρδιακών νοσημάτων πριν από την εκδήλωσή τους καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μυοκαρδιοπάθειας ή καρδιακής ανεπάρκειας είναι μείζονος σημασίας.

Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) συνεχίζεται η έρευνα ανάπτυξης ενός Έξυπνου Συνομιλητή που χρησιμοποιεί την Κατανόηση Φυσικής Γλώσσας (NLU) για να αντιστοιχίσει απορίες χρηστών με ζεύγη ερωτήσεων-απαντήσεων (Q&As) που εξάγονται αυτόματα από επιστημονικά έγγραφα, με στόχο να προσφέρει βοήθεια στους χειριστές τηλεφωνικών κέντρων κατά την απάντηση των εκατομμυρίων ερωτημάτων που λαμβάνουν κάθε χρόνο από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας. Στόχος της νέας έκδοσης του πράκτορα δεν είναι μόνο να βελτιωθεί η ορθότητα των απαντήσεων που δίνει, συμβάλλοντας στην έγκυρη ενημέρωση, αλλά και οι απαντήσεις του να μοιάζουν πιο φυσικές, ώστε να προσφέρει στον χρήστη μια θετικότερη εμπειρία επικοινωνίας.

Με δύο νέα έργα ανανεώθηκε η συνεργασία με την εταιρεία Medoid AI Ι.Κ.Ε.. Το πρώτο έργο αφορά τη βελτίωση του εργαλείου που ανέπτυξε η Medoid AI σε προηγούμενο έργο και το οποίο συνοψίζει αυτόματα μεγάλες προτάσεις επιστημονικών κειμένων. Στη νέα έκδοση δίδεται μεγάλη βαρύτητα στη διατήρηση του νοήματος κατά τη σύνοψη των προτάσεων, έτσι ώστε τα επιστημονικά κείμενα να απλοποιούνται χωρίς να χάνεται σημαντική πληροφορία, βοηθώντας στην ευκολότερη ενημέρωση των ασθενών. Το δεύτερο έργο έχει ως στόχο να δώσει στις ερευνητικές ομάδες της Pfizer τη δυνατότητα να εκτελούν «έξυπνες» αναζητήσεις στην επιστημονική βιβλιογραφία, ώστε να αποκτούν με αποδοτικό τρόπο την πιο σχετική και ενημερωμένη πληροφορία σε σχέση με τους ερευνητικούς σκοπούς τους.

Εξάλλου, σε ανανέωση της συνεργασίας προχώρησε το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, βασικός στόχος του έργου είναι η βελτιστοποίηση των ευρημάτων που αναπτύχθηκαν κατά τον πρώτο κύκλο συνεργασίας για την αυτόματη και πρόωρη διάγνωση συμπτωμάτων του αναπνευστικού συστήματος από μία smartphone εφαρμογή, καθώς και η δυνατότητα ανίχνευσης και συσχετισμού των συμπτωμάτων αυτών με κάποια συγκεκριμένη ασθένεια του αναπνευστικού.

Ο Nico Gariboldi, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του CDI, δήλωσε σχετικά με τις παραπάνω συνεργασίες: «Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα της δουλειάς που κάνουμε στο Κέντρο μας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα δυναμικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας που εργάζεται σε αυτόν τον πυλώνα και στόχος του CDI είναι να το αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, μέσα από αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτές τις νέες συνεργασίες που φιλοδοξούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ασθενών, υλοποιώντας τον βασικό στόχο της Pfizer: να καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών».