Εντός των πρώτων μηνών του 2024 θα έχουν θεσπιστεί τα Αγροτικά Τμήματα εντός των Επιμελητηρίων της χώρας, καθώς αυτά περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή προς συζήτηση.
Οι συνομιλίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εμπλεκόμενους φορείς ολοκληρώθηκαν περί τα τέλη Οκτώβρη. Το Νοέμβριο ξεκίνησε η σχετική διαβούλευση, στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έρθει για διαβούλευση το νομοσχέδιο, το οποίο, περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια.
«Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία, που καλύπτει μια ανάγκη που συζητούσαμε επί 15 και πλέον χρόνια. Ουσιαστικά, δημιουργούμε στα Αγροτικά Τμήματα των Επιμελητηρίων Μητρώο των αποκλειστικά απασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου Νόμου, σκοπός των Επιμελητηρίων, μέσα στα όρια της χωρικής ενότητας όπου ασκούν τις αρμοδιότητές τους, είναι και η προστασία και η ανάπτυξη του τομέα αγροτικής παραγωγής. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού προβλέπεται η λειτουργία Τμήματος Αγροτών».
Οι ωφελούμενοι
Η δημιουργία των Αγροτικών Τμημάτων θα έχει πολλαπλά οφέλη στους αγρότες και συνολικά για τον πρωτογενή τομέα. Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθεί Μητρώο των αποκλειστικά απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα.
«Στο Μητρώο εγγράφονται όλοι οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα: γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, κλπ. Θα περιλαμβάνει χρήσιμα στοιχεία για την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την περιοχή δραστηριοποίησης των αγροτών και μια σειρά άλλων χρήσιμων πληροφοριών» υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που θα συμβάλλει στον καλύτερο σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης και στην υλοποίηση πολιτικών προς όφελος των αγροτών μας».
Με τη συμμετοχή τους σε αυτά οι παραγωγοί θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες δομές και να συμμετέχουν, σε μια σειρά προγραμμάτων, εκπαιδευτικών δράσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Παράλληλα, θα έχουν άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στις αγορές προϊόντων, καθώς και στήριξη για την προώθηση των προϊόντων τους στην εγχώρια, ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.
«Επενδύουμε στη λειτουργία των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια. Πιστεύουμε ότι ο αγρότης επαγγελματίας, έχει ξεχωριστή θέση στην οικονομία της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας που οικοδομούμε» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος υπουργός.
Ποιοι αντιδρούν
Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που είναι αντίθετοι στη δημιουργία τους.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η συμμετοχή των αγροτών στα Επιμελητήρια θα αλλοιώσει τον επιχειρηματικό-επαγγελματικό χαρακτήρα των ελεύθερων επαγγελματιών και θα δημιουργήσει προβλήματα στα προγράμματα επιδοτήσεων των αγροτών.
Στελέχη του ΥΠΑΑΤ μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογράμμισαν ότι «αυτός ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος» καθώς όπως σημειώνουν «έχουμε μεριμνήσει, ώστε να υπάρχει διακριτό Μητρώο Αγροτών. Οπότε, δεν τίθεται θέμα, ούτε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ούτε για τους αγρότες. Παράλληλα, η παροχή των υπηρεσιών των Επιμελητηρίων προς τους αγρότες ενισχύει τον προσανατολισμό τους προς το πρότυπο αγρότη-επιχειρηματία».
Τέλος, οι ίδιες φωνές λένε ότι θα περιορισθεί η παρεμβατική δραστηριότητα των συνεταιρισμών. «Τα αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια δεν δρουν ανταγωνιστικά προς τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών. Είναι διακριτές οντότητες και έχουν διαφορετικούς σκοπούς και λειτουργία» είπα τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ.
«Στα Επιμελητήρια μπορούν να μετέχουν όλοι οι επαγγελματίες, και οι αγρότες. Οι αγρότες αξίζουν μια άλλη, καλύτερη προοπτική για τους εαυτούς τους αλλά και για τον κλάδο τους» κατέληξαν.