Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση είναι απαραίτητη μια «αστική και χωρική ανάπτυξη, με ευαισθησία στο νερό», τονίστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Κλιματική Κρίση – Φυσικές Καταστροφές – Πολιτική Προστασία», στο πλαίσιο του διαδικτυακού κύκλου συζητήσεων : “ο Ηνίοχος στον Κόσμο”, που οργανώνει το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.
Τις εμπειρίες τους μοιράστηκαν αυτοδιοικητικοί, ελληνικής καταγωγής, από τη Γερμανία (Ιωάννα Ζαχαράκη), τη Σουηδία (Έφη Κούρλος), τη Γαλλία (Κορίν Βουλδούκης) και την Ιταλία (Γιώργος Πρεζάλης), οι οποίοι επεσήμαναν την κλιμάκωση των καιρικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια, με ραγδαίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, με ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα, που, όπως ειπώθηκε, «θα μπορούσαν να έχουν επενδυθεί στην πρόληψη» και στην αντιμετώπιση τους.
«Πρέπει να έχουμε μια αστική και χωρική ανάπτυξη με ευαισθησία στο νερό» ανέφερε η πρόεδρος του Δικτύου Αιρετών Ευρώπης, αντιδήμαρχος Solingen, Ιωάννα Ζαχαράκη, η οποία δραστηριοποιείται στην Γερμανία και κατάγεται από τη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας. Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις φονικές πλημμύρες του 2021 στη Γερμανία, με εκατόν ογδόντα θύματα, επισημαίνοντας ότι το νερό που έφερε ο κυκλώνας Daniel στη Θεσσαλία ήταν πολύ περισσότερο. Σημείωσε, ότι παρά το γεγονός ότι και στη Γερμανία είχαν τότε προετοιμαστεί για το χειρότερο ενδεχόμενο, τελικώς, δεν κατάφεραν να μηδενίσουν τις απώλειες και τις ζημίες.
«Απαραίτητη, εκτός από τις παρεμβάσεις στο πεδίο και στην ύπαιθρο, τη διαχείριση του νερού, τη διάνοιξη φραγμάτων όταν χρειάζεται, είναι η βελτίωση της βάσης πληροφοριών και η επικαιροποίηση του συστήματος πρόγνωσης» τόνισε η κ. Ζαχαράκη και πρόσθεσε: «Σημαντικοί επίσης είναι και οι ανιχνευτές παρακολούθησης των νερών, που μπορούν να ειδοποιούν εγκαίρως πότε χρειάζονται επεμβάσεις… ‘Αλλος στόχος είναι η εσωτερική επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών και η εξωτερική επικοινωνία με πολίτες, στην περίπτωση εκδήλωσης φυσικών καταστροφών… Πλημμύρες είχαμε και πριν το 2021, αλλά δεν ήταν τόσο δυνατές. Εκατό τοις εκατό προστασία δεν είναι δυνατόν να υπάρχει, δυστυχώς, ο κάθε πολίτης κι αυτός πρέπει να είναι ενημερωμένος και υπεύθυνος».
Στη διάρκεια της συζήτησης ανταλλάχθηκαν, επίσης, απόψεις και για πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για άλλες που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, όπως, πχ. ο «πράσινος προϋπολογισμός» στους δήμους, οι περισσότερες αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, οι φιλικές προς το περιβάλλον αναπλάσεις του αστικού χώρου, η διατήρηση και τόνωση της βιοποικιλότητας, η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, κ.α.
Ο δημοτικός σύμβουλος Γρεβενών και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημοσθένης Κουπτσίδης, υπογράμμισε :
«Επιμένουμε πολύ στην πρόληψη, είτε για πλημμύρες, είτε για πυρκαγιές, είμαστε σύμβουλοι της πολιτείας δεν αποφασίζουμε εμείς. Συνεργαζόμαστε στενά με την πολιτεία, έχει επιδείξει μια ευελιξία, αλλά πρέπει μαζί με τις αρμοδιότητες να μεταφέρονται ταυτόχρονα και τα αντίστοιχα κονδύλια για να μπορούμε να ανταποκριθούμε. Στη Θεσσαλία είχαμε και το 2022 και το 2023 φαινόμενα χιλιετίας. Έχουν ξεπεραστεί πια τα μοντέλα, πρέπει να γίνει νέος σχεδιασμός. Η καταστροφή για τη Θεσσαλία μόνο, είναι ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να προβλεφθούν περισσότερα κονδύλια για όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα για εμάς που είμαστε μεσογειακοί και έχουμε τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, τα φαινόμενα εδώ είναι πολύ πιο έντονα».
Ο επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Καλαβρύτων Κώστας Αντωνόπουλος σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ένα ενδιαφέρον για τη διαχείριση των δασών, αλλά πρέπει να αναμένουμε και τις παρεμβάσεις στη δασική εργασία και τα μέτρα παρακολούθησης των δασών στα σχέδια διαχείρισης.
Ο βιολόγος Ηλίας Γαλανός υπογράμμισε ότι η επιβάρυνση στο περιβάλλον είναι μεγάλη και ότι απαιτείται παγκόσμιος συντονισμός για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Εμείς παραλάβαμε ένα καλύτερο περιβάλλον , πρέπει να εστιάσουμε στο τι θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, δε φτάνει να προσπαθεί μόνο η Ευρώπη».
Στη διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, Ο εκπρόσωπος της τεχνικής επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Λεκίδης, ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Χουβαρδάς, κ.α.