Η ιστορική περιοχή της Μυτιλήνης «Λαδάδικα», όπου λειτουργούσε ένα άτυπο «Χρηματιστήριο Ελαιολάδου» με πανελλήνια ακτινοβολία, αναδείχτηκε μέσα από ένα διήμερο με μυρωδιά φρέσκου λαδιού που οργάνωσε η ομάδα «Open Lesvos». Πρόκειται για τους οργανωτές μιας εθελοντικής δράσης που τα τελευταία χρόνια δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λέσβου να επισκεφθούν αξιόλογα κτίρια του νησιού, να ξεναγηθούν δωρεάν μέσα σε αυτά από επαγγελματίες ξεναγούς, να εκτιμήσουν την αρχιτεκτονική τους αξία, να μάθουν την ιστορία τους και τελικά να αγαπήσουν και να προστατεύσουν την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού.
Μαζί τους στη φετινή δράση η Θεατρική Ομάδα «Άστεγοι» και η ΚΟΙΝΣΕΠ των ξεναγών «Παρέα στη Λέσβο» καθώς και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που τους υποστήριξε οικονομικά.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας που προηγήθηκε της δράσης, εντοπίστηκαν επιχειρήσεις οι οποίες είχαν την έδρα τους σε κτίρια της περιοχής, που πλέον έχουν αλλάξει χρήση και στα οποία τοποθετήθηκαν πληροφοριακές πινακίδες πλεξιγκλάς με QR που οδηγούν σε σχετικές αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.openlesvos.gr. Επίσης τοποθετήθηκε μεγάλων διαστάσεων χάρτης της περιοχής (τόσο σύγχρονος όσο και κατά την Οθωμανική εποχή) που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο στα Λαδάδικα σε ξύλινο πλαίσιο με γυάλινη κάλυψη, με περίληψη στα ελληνικά και αγγλικά και με QR που οδηγεί επίσης στην ιστοσελίδα www.openlesvos.gr. Τέλος, σε κλειστό κτίριο της περιοχής και συγκεκριμένα στο πρώην Σαπωνοποιείο της οικογένειας Φραγκουλάκη, δημιουργήθηκε μικρή έκθεση φωτογραφιών, χρηστικών αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν στο χώρο του ελαιολάδου εκείνη την εποχή και υλικού από την τότε εμπορική αλληλογραφία.
Κατά τη διάρκεια της δράσης έγιναν διαδοχικές ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή στα Λαδάδικα, σε πολλές δεκάδες συμπολίτες μας, με αναλυτικές πληροφορίες (αρχιτεκτονικές, επαγγελματικές κλπ) από έμπειρες επαγγελματίες ξεναγούς. Ας σημειωθεί ότι στο τέλος της κάθε διαδρομής, προσφέρθηκε κέρασμα από τοπικά προϊόντα σε όλους τους συμμετέχοντες.