κτήριο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε διαγωνιστική διαδικασία θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την προμήθεια του υπερυπολογιστή παγκόσμιας κλάσης «Δαίδαλος» (Daedalus).

Το κόστος του προϋπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των εργασιών για την προετοιμασία του χώρου που θα εγκατασταθεί, εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.

O Δαίδαλος θα είναι ένας υπερυπολογιστής μεσαίας εμβέλειας, με υπολογιστική ισχύ άνω των 30 Petaflops, εκτελώντας τριάντα εκατομμύρια δισεκατομμύρια (δηλαδή τριάντα τετράκις εκατομμύρια – 30.000.000.000.000.000) πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Θα είναι υβριδικός, διαθέτοντας τόσο κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPUs) υψηλής πυκνότητας, όσο και μονάδες επιταχυντών με κάρτες γραφικών (GPUs).

Η εγκατάσταση του θα γίνει στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο κτίριο 1.500 τ.μ. «Πρώην Ηλεκτρικός Σταθμός», αναγνωρισμένο μνημείο της σύγχρονης βιομηχανικής κληρονομιάς.

Προορίζεται να εξυπηρετήσει ένα ευρύ φάσμα Ελλήνων και Ευρωπαίων χρηστών της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και του Δημόσιου τομέα και να πυροδοτήσει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών αντικειμένων, όπως η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.α. και θα χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση και την επίλυση επιστημονικών προβλημάτων.

Την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του υπερυπολογιστή έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ΕΔΥΤΕ έχει αναπτύξει και τον υφιστάμενο Εθνικό υπερυπολογιστή ARIS (Advanced Research Information System – υπερυπολογιστής από το 2015).  Ο Δαίδαλος αναμένεται να έχει μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ κατά 60 φορές, από το υφιστάμενο σύστημα ARIS.

Η επίδοση του θα τον εντάξει στις λίστες με τα 500 συστήματα κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο (TOP500) και ταυτόχρονα αποδοτικής χρήσης ενέργειας (GREEN500), ισχυροποιώντας τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας.

Η σχετική επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο επιλογής της Ελλάδας ως μια από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που θα φιλοξενήσουν τους κορυφαίους υπερυπολογιστές υψηλών επιδόσεων μεσαίας κλίμακας (pre-exascale ή petascale HPC), της Πρωτοβουλίας της Κοινής Επιχείρησης «Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU)».

Η Κοινή Επιχείρηση EuroHPC JU επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις συμμετέχουσες χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να μοιραστούν πόρους, με στόχο την ανάπτυξη στην Ευρώπη μιας παγκοσμίου κλάσης υπερυπολογιστικής υποδομής και ενός ανταγωνιστικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Για την Ελλάδα αποτελεί μέρος της στρατηγικής ενίσχυσης των Δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας και αφορά δράση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020 – 2025 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.