Της Τέτης Ηγουμενίδη
Ένα ακόμα βήμα για να καταστεί η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς δεδομένων αποτελεί η στρατηγική συνεργασία της Lancom με την EXA Infrastructure που αφορά στη συνδεσιμότητα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και ανακοινώθηκε χθες από τις διοικήσεις των δύο εταιριών.
Με αυτήν, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Lancom, Γιώργος Νώλης, πετυχαίνετε μείωση στο χρόνο απόκρισης μεταφοράς δεδομένων (latency) έως και 70%.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εν λόγω στρατηγικής συνεργασίας, η ΕΧΑ Infrastructure απέκτησε παρουσία στο Balkan Gate Thessaloniki, το τρίτο data center της Lancom, και το μεγαλύτερο «ουδέτερο» data center στη Βόρεια Ελλάδα. Το Balkan Gate βρίσκεται σε στρατηγική θέση, επιτρέποντας την εύκολη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Τουρκία, έχοντας συνδέσεις με την Ιταλία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απευθείας διασύνδεση του Balkan Gate Thessaloniki με τα μεγαλύτερα internet exchanges της Ευρώπης, μέσω των συντομότερων φυσικών διαδρομών, δίνοντας τη δυνατότητα στη Lancom να παρέχει στους πελάτες της (τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και επιχειρήσεις κάθε είδους) γρηγορότερες διεθνείς συνδέσεις.
Η συνεργασία EXA Infrastructure – Lancom κινείται στην κατεύθυνση της εξέλιξης της Ελλάδας σε στρατηγικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όσον αφορά στη διακίνηση δεδομένων, και αναμένεται να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σε συνδυασμό με την αύξηση των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέονται με τη χώρα.
Η EXA Infrastructure με έδρα το Λονδίνο, είναι μία εταιρεία της I Squared Capital και η μεγαλύτερη εξειδικευμένη πλατφόρμα ψηφιακών υποδομών διασύνδεσης της Ευρώπης με τη Βόρεια Αμερική, διαθέτοντας ένα δίκτυο 142.000 χιλιομέτρων δικτύων οπτικών ινών, σε 34 χώρες. Το δίκτυο της EXA συνδέει 300 πόλεις και προσφέρει 13 data centers επιπέδου Tier 3, με υποθαλάσσιες διόδους που περιλαμβάνουν τρία υπερατλαντικά καλώδια και τη σύνδεση με τη χαμηλότερη απόκριση (latency) μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.
Η Lancom, ελληνική εταιρία, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες cloud, data center και τηλεπικοινωνιών. Διαθέτει 3 ιδιόκτητα data centers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών και υπό κατασκευή ένα ακόμη στο Ηράκλειο της Κρήτης με χρόνο ολοκλήρωσης το τέλος του 2024.
Για το data center της Κρήτης ειδικότερα, ο κ. Νώλης εξήγησε χθες πως ο χρόνος που θα τεθεί σε λειτουργία εξαρτάται από το πότε θα προσαιγιαλωθούν τα μεγάλα υποθαλάσσια καλώδια που σχεδιάζονται όπως το 2Africa.
Ο ίδιος υπογράμμισε χθες πως η προαναφερόμενη συνεργασία με την ΕΧΑ είναι η αρχή, θα υπάρξει και συνέχεια, ενώ σημείωσε πως απώτερος στόχος για την Ελλάδα, ώστε να καταστεί κόμβος μεταφοράς δεδομένων είναι η λειτουργία internet exchanges (data center – κόμβος διακίνησης δεδομένων).
Επίσης κατά την παρουσίαση της συνεργασίας ο Nicholas Collins, Chief Commercial Officer της EXA Infrastructure επεσήμανε: «Η στρατηγική συνεργασία μας με την Lancom αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του οράματος και των σχεδίων ανάπτυξης για την περιοχή της Μεσογείου, ενισχύοντας περαιτέρω το επίπεδο διασυνδεσιμότητας και τις παρεχόμενες επιλογές από πλευράς υποδομών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη».
Σημειώνεται ότι η Lancom μέχρι σήμερα αναπτύσσεται με ίδια κεφάλαια. Εξετάζει την πιθανότητα εισαγωγής της στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου, όπως και άλλους τρόπους για την χρηματοδότησή της, χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις. Για την τρέχουσα χρήση αναμένει έσοδα 5 εκατ., έναντι 2,5 εκατ. το 2022 και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 3,2 εκατ. έναντι 1 εκατ. πέρυσι.