Τη θέση του ότι δεν κινείται προς την κατεύθυνση πάταξης της φοροδιαφυγής το μέτρο που αφορά το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα στα 10.920 ευρώ και το οποίο εντάσσεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, διατυπώνει το 86% των επιχειρηματιών/μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με τους επτά στους δέκα να εκφράζουν το φόβο τους ότι όσοι επαγγελματίες έχουν χαμηλά εισοδήματα, δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε λουκέτο. Τα προαναφερόμενα προκύπτουν από την ηλεκτρονική έρευνα που «τρέχει» το ΒΕΘ στο πλαίσιο του διμήνου Οικονομικού Βαρόμετρου για το διάστημα Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου, η οποία παραμένει σε εξέλιξη και πραγματοποιείται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview».
Στην έρευνα, συμμετέχουν 370 επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΘ, με το 67% αυτών να αποδέχεται πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν «συχνά», το 31% «σπάνια» και το 2% απαντά πως δεν υπάρχει φοροδιαφυγή στις τάξεις των κλάδων τους.
Στην ερώτηση αν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώνουν ως ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ποσό ύψους 10.920 ευρώ θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, «η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι 86%, απαντά αρνητικά ενώ το 14% εκτιμά πως θα έχει θετικά αποτελέσματα, όπως επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΒΕΘ.
Το 68% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί πως όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, κάτω από το τεκμαρτό εισόδημα, θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, άποψη που δεν συμμερίζεται το 32%.
Ποια μέτρα προτείνουν οι βιοτέχνες για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Για την αντιμετώπιση, αν όχι πάταξη της φοροδιαφυγής, το μέτρο της μείωσης των φορολογικών συντελεστών είναι αυτό που προκρίνεται από το 30% των βιοτεχνών/μελών του ΒΕΘ. Παράλληλα το 24% των ερωτηθέντων εκτιμά πως τα φορολογικά κίνητρα θα έδιναν λύση στην αντιμετώπισή της και το 19% ζητά «σταθερό, αλλά όχι οριζόντιο φορολογικό πλαίσιο». Επιπλέον, το 13% των συμμετεχόντων στην έρευνα σημειώνει ότι η μείωση των προμηθειών – χρεώσεων των τραπεζών για συναλλαγές μέσω POS θα βοηθήσει στη «μάχη» για την αντιμετώπιση/πάταξη της φοροδιαφυγής, το 7% μιλά για διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό αυτών που εκτιμούν ότι η απάντηση βρίσκεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων και των διασταυρώσεων.
Σε ερώτηση για τις καταγγελίες επί αμοιβής, μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση, το 42% θεωρεί ότι δεν θα «δουλέψει» και το 29% υποστηρίζει πως θα δημιουργήσουν κόστος σε καταγγελλόμενους και ελεγκτικό μηχανισμό μέχρι την τελική απόδειξη της αληθούς ή ψεύδους υπόστασης τους. Το 20% θεωρεί πως το μέτρο ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ το 9% εκτιμά πως θα πατάξει τη φοροδιαφυγή.