H κυβερνητική «ταρίφα» των ετήσιων εισόδων των ελεύθερων επαγγελματιών με …ένα άρθρο ανεβάζει τα έσοδα στα 10,9 δις ευρώ το χρόνο για το 1 εκατομμύριο εργαζομένων που έχει την ιδιότητα του δικηγόρου, του οδοντιάτρου, του φυσικοθεραπευτή, του διατροφολόγου, του συμβολαιογράφου, του κτηνιάτρου κι άλλων επαγγελμάτων που αντιμετωπίζονται οριζόντια με βάση τις κυβερνητικές ανάγκες για αύξηση των εσόδων του κράτους.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων αποφάσισε τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/11/2023 και ώρα 13:00 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Η χθεσινή παρουσία όλων των Φορέων στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών έστειλε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση για την πρόθεση της να αλλάξει άρδην τη φορολογική τους ζωή.
Όπως υποστηρίζουν, η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Δείχνει να αγνοεί ότι πολλοί εξ αυτών χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν υπαχθεί και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων.
Και αυτούς, αντί να τους στηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή.
Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.
Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών.
Τα παραδείγματα φορολόγησης με τον νέο υπολογισμό δείχνουν ότι η κυβέρνηση βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη των ελεύθερων επαγγελματιών με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός να λέει ότι η ουσιαστική κατάργηση των εξόδων θα συμβάλλει στη διεύρυνση της φοροδιαφυγής. Η επίκληση δε, ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματική, αφού αφορά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (εγκυμοσύνη, ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυλάκιση) και στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί, κατά το παρελθόν, η αμφισβητηση τους είναι ανέφικτη.
Παράδειγμα: Το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων είναι 10.920 ευρώ σε τρία χρόνια θα υπολογίζεται στα επίπεδα των 14.196 ευρώ. Στο λογαριασμό της εφορίας θα έρθει η σύγκριση του τζίρου ο οποίος όταν είναι πάνω από 200% το φορολογητέο εισόδημα εκτινάσσεται σε 28.392 ευρώ.
Νίκος Θεοδωρόπουλος