Τη συνεργασία μεταξύ Δήμων, πολιτών και επιχειρήσεων, έθεσε ως το κυρίαρχο ζήτημα σε ό,τι αφορά τις smart cities ο Εταίρος, επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Διοίκησης και Δημοσίου EΥ Ελλάδος, Χρήστος Ταραντίλης, μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2023», που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος εφαρμογών στο πλαίσιο των smart cities και η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχουν αρχίσει και τις υιοθετούν.
Οι τεχνολογίες αυτές έχουν ένα μεγάλο εύρος, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από τον χώρο της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απομακρυσμένη παρακολούθηση της υγείας, που μπορεί πλέον ο άνθρωπος να παρακολουθεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας και ειδικών συσκευών τι συμβαίνει στην υγεία του, να δέχεται έγκαιρα προειδοποιήσεις όταν πρέπει να γίνει κάποια παρέμβαση. Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, είναι και το γεγονός ότι «υπάρχει και το big day analytics όπου αλγόριθμοι τεχνικής νοημοσύνης αναλύουν πολύ μεγάλα δεδομένα ιατρικά με σκοπό προφανώς να προβλέψουνε που θα υπάρχουν εστίες ασθενειών και όταν ξέρεις τις εστίες ασθενειών και έχεις και προβλέψεις πάρα πολύ καλές, σίγουρα μπορεί να κάνεις και πολιτική σε θέματα υγείας».
Επιπλέον, στον τομέα περιβάλλον ενέργειας υπάρχουν τα έξυπνα δίκτυα όπου παρακολουθούμε διαχειριζόμαστε ενέργεια έτσι ώστε να εμποδίσουμε τη σπατάλη να αυξήσουμε την απόδοση και ούτω καθ’ εξής.
Στη συνέχεια, ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στην γεωργία ακριβείς όπου «βλέπουμε startups επιχειρήσεις και στην Ελλάδα, να έχουν αναπτύξει τεχνολογίες και να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσουν σημαντικά τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων εμποδίζοντας την πάρα πολύ μεγάλη υποβάθμιση του εδάφους, σώζοντας ζωές πολιτών, γιατί τα τρόφιμα προέρχονται από την καλλιέργεια της γης, σώζοντας τις ζωές των αγροτών που πλέον η ζωή τους δεν είναι μέσα στο λίπασμα και ούτω καθ’ εξής, ενώ αυξάνεται και η απόδοση των καλλειργειών».
Στον τομέα των υποδομών υπάρχουν οι τεχνολογίες για παρακολούθηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων όπως δρόμοι, γέφυρες και κτίρια.
«Άλλη περιοχή πάρα πολύ σημαντική φυσικά είναι η εκπαίδευση, όπου βλέπουμε πλέον προφορικά διαγωνίσματα ή γραπτά διαγωνίσματα σε όλα τα επίπεδά της εκπαίδευσης να μπορούν ουσιαστικά να ψηφιοποιηθούν ή με βίντεο να αποτυπωθούν και μετά να προβλεφθεί ποιο είναι το πρόβλημα κάθε μαθητή και να υπάρχει μια εξατομίκευση στο θέμα Παιδεία» εξήγησε ο κ. Ταραντίλης.
Ακόμα ένα παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Ταραντίλης ήταν η Πολιτικής Προστασία όπου με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης η συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει που υπάρχει φωτιά σε ένα εύρος περίπου 3 χλμ.
«Όταν αυτό μπορεί να το κάνει σε χρόνο λιγότερο του λεπτού, σημαίνει ότι έχουν ειδοποιηθεί κατευθείαν τα πυροσβεστικά, έχουν έρθει τα πυροσβεστικά και ιδιαίτερα άμα βάλουμε και άλλες τεχνολογίες όχι τεχνητής νοημοσύνης απαραίτητα αλλά optimization και έχουμε βάλει και τα πυροσβεστικά και στις κατάλληλες θέσεις του δικτύου σε όλη την Ελλάδα, το response time σε συνδυασμό με την ειδοποίηση από την ΙΡ τεχνολογία θα είναι βέλτιστο και πραγματικά μπορεί να σώσουμε καταστάσεις» σχολίασε.
Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι υπάρχουν οι τεχνικές προκλήσεις καθώς δεν υπάρχει διασυνδεσιμότητα μεταξύ των διαφόρων συστημάτων για smart cities.
Επίσης, χρειάζονται ακριβή και σωστά data καθώς αν δεν είναι σωστά τα data οι προβλέψεις θα είναι τελείως λάθος.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη «η τεχνολογία είναι θεμελιώδης, δεν είναι το παν. Το παν είναι να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Δήμου, πολιτών, επιχειρήσεων. Γιατί αν δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία δεν θα οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, δεν θα υπάρχει συμμετοχή».
«Πάρα πολύ σημαντικό είναι το θέμα της διασφάλισης του απόρρητου των δεδομένων και γενικότερα της ασφάλειας των δεδομένων. Ο κόσμος αν θεωρήσει ότι τα δικά του δεδομένα με κάποιο τρόπο δημοσιοποιούνται και χάνεται και το απόρρητο και η ασφάλεια, τότε πραγματικά δεν θα υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Και σίγουρα δεν θα υλοποιεί και δεν θα χρησιμοποιεί κανένας τη λογική των smart cities, την τεχνολογία των smart cities» επισήμανε.
Κλείνοντας, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε μέσω της τεχνολογίας να φέρουμε τον κόσμο σε συμμετοχή. Δηλαδή αυτή τη στιγμή οι πλατφόρμες τις οποίες αναπτύσσουμε ευνοούν τη συμμετοχή του κόσμου στα κοινά, σε λογικές που ενισχύουν οι τεχνολογίες smart cities ή όχι; Αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα το οποίο μένει να απαντηθεί».