Με 2.975 μεγάλα δέντρα θα εφοδιαστεί ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό που αποτυπώθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο είχαν υπογράψει από τον Μάρτιο του 2022 η δημοτική Αρχή, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Αττικό Μετρό Α.Ε και η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.
Η σχετική σύμβαση υπεγράφη, προκειμένου τα δέντρα να φυτευτούν σε χώρους και σημεία που επηρεάζονται από τις εργασίες για τη Γραμμή 4 του Μετρό και με βασικό στόχο να εξασφαλιστεί τόσο η ανεμπόδιστη πρόοδος των εργασιών, όσο και η διατήρηση του πράσινου ισοζυγίου. Όπως αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων:
«Πρακτικά όλες οι αγωνίες έχουν απαντηθεί.
– Με το Μνημόνιο που συνυπέγραψαν η Αττικό Μετρό, το υπουργείο Μεταφορών και ο Δήμος Αθηναίων και στο οποίο περιγράφονται οι υποχρεώσεις κάθε μέρους. Μνημόνιο που υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.
– Με την από 28/06/23 δημοπράτηση του έργου για την προμήθεια των νέων δέντρων.
– Με τη μεταφύτευση των υπαρχόντων δέντρων σε προκαθορισμένα σημεία.
– Με την προκήρυξη των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την τελική μορφή που θα λάβουν -μετά την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό- οι τρεις εμβληματικές πλατείες Κολωνακίου, Εξαρχείων και Κυψέλης, καθώς και οι χώροι μπροστά από τους σταθμούς Ακαδημίας, Ευαγγελισμού, Αλεξάνδρας και Δικαστήρια.
– Με την πρόβλεψη για μεταφορά και τοποθέτηση ή αποθήκευση και φύλαξη των γλυπτών και των έργων τέχνης σε χώρους που υποδεικνύει ο Δήμος Αθηναίων.
– Με την αντίστοιχη πρόβλεψη και για τον αστικό εξοπλισμό».
Με δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, χαρακτήρισε τεχνητό και ψευδές το δίλημμα «μετρό ή δέντρα». Είπε συγκεκριμένα: «Με το μετρό δεν παίζουμε. Γι’ αυτό εγκαίρως δρομολογήσαμε τις αναγκαίες λύσεις. Εδώ και καιρό. Με σχέδιο, στοχοθεσία και συνέπεια. Μακριά από σκιαμαχίες και λαϊκισμούς. Το δίλημμα “μετρό ή δέντρα” είναι τεχνητό, είναι ψευδές και επιπλέον πάλιωσε».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα δέντρα που υπάρχουν στην πλατεία Εξαρχείων, αφού δεχθούν τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες, ώστε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το μεταφυτευτικό σοκ, θα μεταφυτευτούν στις υποδεικνυόμενες θέσεις σε χώρους πρασίνου πλησίον της πλατείας. Τα δέντρα, τα οποία δεν μπορέσουν να επιβιώσουν από τη μεταφύτευση θα αντικατασταθούν στους προτεινόμενους χώρους με νέα δέντρα του ιδίου είδους, ώστε να μην διαταραχθεί το προβλεπόμενο ισοζύγιο πρασίνου.
Αναλυτικά, οι χώροι μεταφύτευσης δέντρων και θάμνων από την πλατεία Εξαρχείων, που βρίσκονται εντός της εργοταξιακής περίφραξης του Μετρό:
– 8 χαρουπιές, οι 4 λόφο Λυκαβηττού και οι 4 λόφο Στρέφη.
– 1 ουασιγκτόνια στον πεζόδρομο Τοσίτσα.
– 6 πλατάνια, τα 4 πεζόδρομο Τοσίτσα και τα 2 Εθνική Βιβλιοθήκη.
– 7 αριές, οι 4 λόφο Λυκαβηττού και οι 3 λόφο Στρέφη.
– 4 ροβίνιες στο άλσος Αγίου Νικολάου.
– 3 λιγούστρα στο άλσος Αγίου Νικολάου.
– 6 μουριές, οι 3 πεζόδρομο Τοσίτσα και οι 3 άλσος Αγίου Νικολάου.
– 3 ακακίες στον λόφο Στρέφη.
– 13 σοφόρες, οι 4 λόφο Στρέφη, οι 6 λόφο Λυκαβηττού, οι 3 Άγιο Νικόλαο Ασκληπιού.
– 1 ελιά στον λόφο Στρέφη.
– 1 κυπαρίσσι στον Άγιο Νικόλαο.
– 4 πεύκα, τα 2 στον Λόφο Στρέφη και τα 2 στον Άγιο Νικόλαο.
– 4 σφενδάμια στον λόφο Λυκαβηττού.
– 26 θάμνοι, οι 5 στο τρίγωνο Δαφνομήλη και Σίνα, οι 11 στην κλίμακα Μωραΐτη και οι 10 στην κλίμακα Βουλγαροκτόνου.
Οι χώροι μεταφύτευσης δέντρων και θάμνων εκτός της εργοταξιακής περίφραξης του Μετρό:
– 2 ουασιγκτόνιες στον πεζόδρομο Τοσίτσα.
– 3 μουριές στον λόφο Στρέφη.
– 4 σοφόρες στον Άγιο Νικόλαο.
– 1 φίκος ροδίτικος στον λόφο Στρέφη.