Τη βεβαιότητα ότι τα ορυκτά καύσιμα όχι μόνο δεν έρχονται σε αντίθεση με την ενεργειακή μετάβαση, αλλά δημιουργούν το πλαίσιο για να ολοκληρωθεί με ασφάλεια, εξέφρασαν οι ομιλητές στο πάνελ του 7ου Ενεργειακού Φόρουμ ΝΑ Ευρώπης, με θέμα τον ρόλο των υδρογονανθράκων στην ενεργειακή ασφάλεια. Αισιόδοξος για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, Αριστοφάνης Στεφάτος.
Επισήμανε ότι οι έρευνες που γίνονται για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δεν σημαίνουν πισωγύρισμα στα ορυκτά καύσιμα, αλλά «ρεαλιστικό σχέδιο προς την ενεργειακή μετάβαση».O κ. Στεφάτος πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις γειτονικές σε ότι αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας και θα μπορούσε να παράγει ποσότητες που όχι μόνο θα καλύψουν τις ανάγκες της, αλλά να προχωρήσει και σε εξαγωγές.
Σε ότι αφορά τις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, σημείωσε ότι οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες έχουν επιπτώσεις στα ενεργειακά θέματα και κάνουν αισθητή την ανάγκη συνεργασίας. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ως σταθερή ευρωπαϊκή χώρα, που μπορεί να συνομιλήσει με όλους στην περιοχή και να προσφέρει διασυνοριακές λύσεις. Την εκτίμηση ότι μέσα στο 2024 θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και στο τεμάχιο «10» στην Κύπρο διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream, Τάσος Βλασσόπουλος. Ανέφερε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση, αλλά πρόβλεψε ότι οι υδρογονάνθρακες θα είναι μέρος της ζωής μας για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.
«Οι εταιρίες πετρελαίου, ιδίως οι ευρωπαϊκές έχουν ξεκινήσει το ταξίδι της ενεργειακής μετάβασης. Χρειαζόμαστε επενδυτές που θα πιστέψουν ότι θα είναι ταξίδι και όχι κάτι που θα γίνει αύριο», συμπλήρωσε.
Για καθυστερήσεις από πλευράς του κράτους στις έρευνες που διεξάγει η εταιρεία στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Energean Oil, Ντίνος Νικολάου. Σε ότι αφορά τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στο Ισραήλ, του οποίου καλύπτει το 40% των αναγκών σε φυσικό αέριο, είπε ότι συνεχίζεται, χωρίς διακοπή, παρά τις συγκρούσεις.