Ακίνητα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπέρ μίας ήπιας λύσης, που θα ρυθμίζει το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα μας, τάχθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου στο πλαίσιο τής παρέμβασής του στην 24η Prodexpo, το μακροβιότερο συνέδριο για τον κλάδο της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει γνωστές, θα ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα έχουν ισχύ από 1.1.2024, έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν μια ισορροπία στην αγορά ακινήτων, είπε ο υπουργός. Να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις εντάσεις του ξενοδοχειακού κλάδου και την αντιμετώπιση των δευτερογενών αρνητικών επιπτώσεων στην κτηματαγορά και τα ενοίκια, χωρίς να πλήξουν την ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων για χιλιάδες ιδιοκτήτες που η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος. Έδωσε ως παράδειγμα την επιβολή ΦΠΑ για όσους έχουν σε ψηφιακές πλατφόρμες τρία ή περισσότερα ακίνητα, διαχωρίζοντας τις δύο κατηγορίες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου», το οποίο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς νέους/νέες και νέα ζευγάρια, ο υπουργός επισήμανε ότι στο ξεκίνημά του δέχθηκε μεγάλη κριτική από ορισμένους, αλλά η πραγματικότητα τους εκδικήθηκε, καθώς το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο με περισσότερα από 10.000 δάνεια να έχουν εγκριθεί, με ορισμένους μάλιστα νέους να έχουν εγκατασταθεί στα σπίτια τους. Επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει νέος κύκλος καθώς έχουμε φτάσει στα δημοσιονομικά μας όρια. Είναι θέμα διαθεσιμότητας πόρων, είπε, επισημαίνοντας πάντως ότι υπάρχουν 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν με διάφορους τρόπους και μέσω διαφόρων προγραμμάτων στον τομέα τής γενικότερης στεγαστικής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Ο υπουργός αναφερόμενος στην κοινωνική κατοικία είπε ότι αλλάζει το μοντέλο που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα και προκρίνεται το μοντέλο σύμπραξής δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή τους, που θα εξασφαλίζει ποιοτικότερες σύγχρονες κατοικίες.

Ο κ. Χατζηδάκης ερωτηθείς γενικότερα για τις νέες προκλήσεις και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είπε ότι η χώρα μας μετά τη δεκαετή κρίση, έχει τον δικό της οικονομικό κύκλο, κινείται σε θετική τροχιά, με πολιτική σταθερότητα και σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής, γεγονός που αντανακλάται και στην αγορά ακινήτων.

Ραγδαία αύξηση των ξένων επενδύσεων στα ακίνητα

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι σημειώθηκε αύξηση 39% στις ξένες επενδύσεις στα ελληνικά ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι αντίστοιχα ανοδική ήταν η πορεία των ξένων επενδύσεων την προηγούμενη χρονιά: «το 2022 είχαμε επενδύσεις από ξένους στα ακίνητα, περίπου 2,1 δισ. ευρώ που σημαίνει 68% παραπάνω σε σχέση με το 2021».

Μελέτη για τα ακίνητα του Δημοσίου

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Δημόσιο έχει καταγράψει τα ακίνητα που του ανήκουν, ο Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε: «Επιχειρούμε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα όπως και στη δημόσια περιουσία. Συστάθηκε ξεχωριστή γενική γραμματεία. Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου είχε κάνει μια σχετική μελέτη για 500 ακίνητά της. Στο 47% υπάρχουν θέματα. Αυτό και μόνο υπογραμμίζει το τιτάνιο έργο που έχει να κάνει το Δημόσιο σ’ αυτό το ζήτημα. Πάντα υπάρχει ο νόμος, δεν είναι ανάγκη για να την αξιοποιήσεις να την έχεις καταγράψει 100%. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επικεντρωθεί στα πλήρως καταγεγραμμένα. Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα, τα πιο ώριμα για αξιοποίηση και εν τω μεταξύ συνεχίζεις να κάνεις την καταγραφή».

Σχετικά με τις «πράσινες» προδιαγραφές στα ακίνητα, ο Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι ο κλάδος «συμβάλλει γιατί υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν πάρει το μήνυμα. Πολλά καινούργια κτίρια χτίζονται με υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Είναι πολιτική της Ελλάδας και της ΕΕ για περιβαλλοντική αναβάθμιση για ενεργειακή εξοικονόμηση και έτσι αναβαθμίζει κανείς και την αξία. Το Δημόσιο συμβάλλει και το ίδιο με το πρόγραμμα ”Εξοικονομώ”. Τυχαίνει να το εισήγαγα εγώ. Το πρόγραμμα συνέχισε αγκαλιάστηκε, προωθήθηκε. Έχουν πέσει στην αγορά αρκετά χρήματα εξαιτίας του. Το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται και υπογραμμίζει την αξία αυτών των προγραμμάτων. Το ζήτημα είναι όλα αυτά να προχωρήσουν γρήγορα, αποτελεσματικά, να μην απορροφηθούν απλώς τα χρήματα αλλά να αφήσουν το αποτύπωμά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.