Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για «την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη», η συζήτηση του οποίου θα συνεχιστεί σήμερα με την ψήφιση του από την Ολομέλεια. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής του μόνο από τη ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, υπεραμύνθηκε της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, τονίζοντας ότι «είναι ένα πρώτο, αλλά απαραίτητο βήμα στην κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που αξιοποιώντας νέα εργαλεία , θέτει τα θεμέλια της ανάπτυξης των τοπικών ποιοτικών προϊόντων διαχέοντας πιο δίκαια κα ανταποδοτικά τα οφέλη στην κοινωνία».
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για ένα αποσπασματικό και πρόχειρο νομοσχέδιο με υπερσυγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό μηχανισμό, από το οποίο απουσιάζουν στοχευμένες αναπτυξιακές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού.
«Ορισμένες διατάξεις πράγματι είναι αποσπασματικές γιατί πρόκειται για ένα ερανιστικό νομοσχέδιο που όμως δεν αναιρεί το σκοπό του που είναι η ανάγκη της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Είναι ένα πρώτο, αλλά απαραίτητο βήμα και θα ακολουθήσουν και άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες», υποστήριξε η κ. Κεφαλογιάννη απορρίπτοντας την κριτική της Αντιπολίτευσης.
Παράλληλα επικαλέστηκε τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος για να ενισχύσει την άποψη ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν θετικό πρόσημο στον ελληνικό τουρισμό.
«Η επιτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης, αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία, οι διεθνείς αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023 έχουν αυξηθεί κατά 12,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022 και κατά 11% σε σχέση με το 2019, ενώ σε αυτό το οκτάμηνο έχουμε πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο 45,1 εκ ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κεφαλογιάννη.
«4 εμβληματικά έργα»
Απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχθηκε από την Αντιπολίτευση για την απορρόφηση και την διάθεση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και σε σχέση με την ένταξη και την υλοποίηση των έργων, η Υπουργός Τουρισμού έδωσε έμφαση στα τέσσερα εμβληματικά έργα, όπως τα χαρακτήρισε, τα οποία προωθούνται άμεσα.
«Σχεδιάζουμε και προωθούμε μια νέα στρατηγική με στόχο έναν ανταγωνιστικό βιώσιμο τουρισμό με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Στην κατεύθυνση αυτή θα εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεση μας και ένα από αυτά είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη.
Όπως είπε, «στο πλαίσιο της δράσης τουριστική ανάπτυξη, τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτούν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Τουρισμού για την ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων οι προσκλήσεις για τέσσερα εμβληματικά έργα, που αφορούν:
-πρώτον: την αναβάθμιση των ελληνικών τουριστικών λιμένων ύψους 139 εκ ευρώ
-δεύτερον: την αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων ύψους 53.7 εκ ευρώ
-τρίτον: την αναβάθμιση ορειβατικών καταφυγίων με προϋπολογισμό 1,42 εκ. ευρώ και
-τέταρτον: τις προσβάσιμες παραλίες με προϋπολογισμό ύψους 17,1 εκ. ευρώ.
Οι τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων
Από την πλευρά της, η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Καλιόπη, Βέττα κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «επιφανειακό και χωρίς στοχευμένη εθνική αναπτυξιακή προοπτική για τις περιφέρειες και τον ελληνικό βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό.
«Είναι ένα αποσπασματικό νομοσχέδιο, χωρίς εθνική εμβέλεια, που στόχο έχει να διορθώσει λάθη, παραλείψεις και προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη αποτυχημένη νομοθετική σας πρωτοβουλία. Αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός τουρισμός είναι ένα ολιστικό στοχευμένο εθνικό σχέδιο, με ανακατεύθυνση των πόρων από τα κοινοτικά προγράμματα στήριξης, ώστε να ενισχυθούν και να στηριχθούν ουσιαστικά και όλες οι πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Βέττα.
«Λανθασμένη προσέγγιση και φιλοσοφία για μία πράγματι εθνική βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας», καταλόγισε στη κυβέρνηση η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κατερίνα Σπυριδάκη.
«Εσείς έχετε μια άλλη φιλοσοφία η οποία αντιμετωπίζει το τουρισμό από κάτω προς τα πάνω, με συνεργασία πολλών εμπλεκομένων φορέων, πιστοί στο επιτελικό κράτος και στον κεντρικό έλεγχο των αποφάσεων. Αντίθετα η δική μας φιλοσοφία επικεντρώνεται στις ανάγκες των περιφερειών, των τοπικών κοινωνιών και των ανθρώπων μέσα από ένα ολιστικό τρόπο που θα διασφαλίζει τις οικονομικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων και των ανθρώπων», ανέφερε.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά αύριο στην Ολομέλεια.
Ο ειδικός αγορητής της «Ελληνικής Λύσης, Κωνταντίνος Μπούμπας, εξέφρασε «έντονες επιφυλάξεις για την υλοποίηση των στόχων του νομοσχεδίου για βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές», σημειώνοντας ότι «δημιουργείται ένα δαιδαλώδες σχήμα στο Εθνικό Περιφερειακό Συμβούλιο και θα είναι έτσι αδύνατος ο συντονισμός για την βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού που όλοι επιζητούν».
Ο ειδικός αγορητής του κόμματος «Σπαρτιάτες», Ιωάννης Δημητροκάλλης, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και είναι αντιφατικό ως προς τον τρόμο δόμησης των Περιφερειακών Συμβουλίων».
Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχουν και θετικές διατάξεις που λύνουν προβλήματα, τα οποία, όμως, όπως είπε, η ίδια η κυβέρνηση τα δημιούργησε.
Ο ειδικός αγορητής της «ΝΙΚΗΣ», Νικόλαος Βρεττός, έκανε λόγο για «ένα αδιάφορο νομοσχέδιο που τακτοποιεί προβλήματα, τα οποία η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε» και απέρριψε την κατηγορία της υπουργού ότι η Αντιπολίτευση στην ουσία δεν συναινεί σε μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδος, αντιτείνοντας ότι «διαφωνεί στην ευκαιριακή χάραξη της πολιτικής που προωθείται από τη ΝΔ».
Ο ειδικός αγορητής της «Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, τόνισε ότι «από το νομοσχέδιο απουσιάζει η δημιουργική σκέψη, είναι γενικόλογο, αντιμετωπίζει την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ρηχό τρόπο και παρεμβαίνει κυρίως για την κάλυψη κενών ή διορθώσεων προβλημάτων».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Μανώλης Κόνσολας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση με στόχο την πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη και την τουριστική αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των 13 περιφερειών της χώρας.