Οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της καλύτερης σύνδεσης της Ελλάδας με τα Δυτικά Βαλκάνια στο πεδίο των μεταφορών, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας με τον επικεφαλής της Κοινότητας Μεταφορών Δυτικών Βαλκανίων, Matej Zakonjsek.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σκοπός της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και οδικών αξόνων, η διευκόλυνση των διασυνοριακών διελεύσεων και η αναβάθμιση των λιμένων, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες μετακίνησης φυσικών προσώπων και μεταφοράς εμπορευμάτων, μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ειδικότερα, οι ενότητες της συνεργασίας της Ελλάδας με την Κοινότητα Μεταφορών αφορούν:
- τη μείωση καθυστερήσεων στα διασυνοριακά σημεία διέλευσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
- τον νέο Ευρωπαϊκό Διάδρομο Δυτικών Βαλκανίων-Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος διέρχεται από τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Σερβία, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Κροατία), καθώς και
- τις σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.
Σημειώνεται ότι η Μόνιμη Γραμματεία της Κοινότητας Μεταφορών παρέχει διοικητική στήριξη, ενεργεί ως παρατηρητήριο μεταφορών και παρακολουθεί τις επιδόσεις της επέκτασης του Διευρωπαϊκού Μεταφορών(ΔΕΔ-Μ)στην περιοχή.
Πρωτοβουλία Χρ. Σταϊκούρα για τη δρομολόγηση τρένου, που θα συνδέει Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία με την Ουκρανία
Στο μεταξύ, πολιτική πρωτοβουλία για τη δρομολόγηση τρένου, μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, για σύνδεση με την Ουκρανία, ανέλαβε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια των τριμερών επαφών που πραγματοποίησε, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Σύνοδο Κορυφής, στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 9 Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, ο κ. Σταϊκούρας προώθησε την ιδέα για τη δρομολόγηση ενός τρένου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκών Λωρίδων Αλληλεγγύης, για τη διαφοροποίηση των εμπορικών συνδέσεων των λιμανιών της Μεσογείου με την Ουκρανία, ύστερα από επιστολή που απέστειλε προς την Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ, Adina – Ioana Vălean, τον υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας, Assen Vassilev, τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας, Georgi Gvozdeykov, και τον Ρουμάνο υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Sorin – Mihai Grindeanu.
Ειδικότερα, το τρένο, σε πρώτη φάση πιλοτικά, θα συνδέει τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, με τα λιμάνια του Ρούσε της Βουλγαρίας και της Κωστάντζας στη Ρουμανία, με την Μολδαβία και την Ουκρανία.
Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας, καθώς η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει οικονομικές και ενεργειακές προκλήσεις, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την ακεραιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών, ενώ προκύπτει σημαντική ανάγκη διαφοροποίησης των εμπορευματικών διαδρομών και συνδέσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, με τον εν λόγω σχεδιασμό προκύπτει μία σημαντική ευκαιρία να ξεπεραστούν εμπόδια και καθυστερήσεις που προέρχονται από το παρελθόν, να δοθούν εναλλακτικές επιλογές στις εμπορικές σχέσεις των κρατών, ενδυναμώνοντας παράλληλα τις μεταφορικές συνδέσεις και τις διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές.