Το ποσό των 350 εκατ ευρώ περιμένει τους νέους επιχειρηματίες που δεν έχουν συμπληρώσει έναν χρόνο δραστηριότητας. Τα δύο νέα προγράμματα ενισχύσεων θα είναι πολύ σύντομα στον… αέρα δίνοντας ευκαιρίες σε χιλιάδες νέους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες όπως είναι οι γιατροί δικηγόροι, υδραυλικοί , ηλεκτρολόγοι και με άλλα επαγγέλματα. Το πρώτο πρόγραμμα με τίτλο «Επιχειρηματική Έναρξη» με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ και το δεύτερο με τίτλο «Τουριστική Έναρξη» ύψους 160 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, στην παρουσίαση των προγραμμάτων εφιστά την προσοχή στους ενδιαφερόμενους ότι ως επιλέξιμες δαπάνες είναι αυτές που θα γίνουν με την προκήρυξη των προγραμμάτων , σημειώνοντας ότι οι δαπάνες πριν την δημοσιοποίησή τους δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να ενισχύσουν επενδυτικά σχέδια ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η κρατική ενίσχυση φτάνει μέχρι το 50% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.
Τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στις δύο δράσεις, αφορούν σε νεοσύστατες εταιρείες και για επενδυτικά σχέδια ύψους μέχρι 400.000 ευρώ.
Οι δύο προσκλήσεις θα προδημοσιευθούν στο ιστότοπο antagonistikotita.gr του υπ. Εθνικής Οικονομίας, αλλά όπως επεσήμανε ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαθανάσης, οι επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να γίνουν αμέσως μετά την οριστική δημοσίευση της πρόσκλησης που θα γίνει σε περίπου ένα μήνα από σήμερα.
Και οι δύο δράσεις στόχο έχουν να στηρίξουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και μάλιστα την νέα επιχειρηματικότητα. Απευθύνεται σε νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μέχρι 12 μήνες πριν και διάγουν την πρώτη τους οικονομική χρήση.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, οι παρεμβάσεις της ΕΑΤ, σε συνδυασμό με τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρξαν, έφεραν τον αριθμό των εν δυνάμει χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων σε 45.000, από 20.000 επιχειρήσεις που είχαν πρόσβαση μέσω των εμπορικών τραπεζών.
«Τώρα θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε 60.000», είπε ο αν. υπουργός Οικονομίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν διατεθεί πάνω από 4,5 δις. ευρώ, τα οποία μοχλευμένα φτάνουν στην αγορά σε 12 δις. ευρώ, αφού για κάθε ένα ευρώ που δανείζεται κάποιος, με τη μόχλευση ανέρχεται σε 2,7 ευρώ.
Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι μέσω του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2023- 2025, αναμένεται να διατεθούν στην επόμενη τριετία περίπου 36,5 δισ. ευρώ, ήτοι 12 δισ. ευρώ ετησίως σε δημόσιες επενδύσεις. Είναι το μεγαλύτερο τριετές ΕΠΑ που υλοποιείται και είναι ενισχυμένο εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Για παράδειγμα την τριετία 2017- 2022 το ΕΠΑ δεν ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ.
Τέλος, σύμφωνα με τα στελέχη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), συνεχίζεται η ανάπτυξη του επενδυτικών κεφαλαίων της χώρας, με στόχο το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις μέσω private equity funds. To κρατικό επενδυτικό ταμείο ήδη συνεργάζεται με τα επενδυτικά κεφάλαια του Abu Dahbi (ADQ και Mubadala) και σύντομα, όπως είπε ο πρόεδρος της EATE Χάρης Λαμπρόπουλος, θα έρθουν άλλες δύο συνεργασίες με το αντίστοιχο κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν.
Νίκος Θεοδωρόπουλος