Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Αύξηση 39,8% σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του 2023 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι, καταδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον των ξένων για το ελληνικό real estate παραμένει ζωντανό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ανά τακτά διαστήματα η Τράπεζα της Ελλάδος οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα φέτος τους πρώτους έξι μήνες διαμορφώθηκαν σε 1.102,8 εκατ. ευρώ (497 εκατ.  κατά το 1ο τρίμηνο και 605,8 εκατ. το 2ο).  Αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του 2022 το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων σε ακίνητα ήταν 788,4 εκατ.  ευρώ (1ο τρίμηνο 374 εκατ. και 414,4 εκατ. το 2ο).

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 έναντι του 2021 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που καταγράφει η Τράπεζας της Ελλάδος, αυξήθηκαν 68%.  Συνολικά είχαν διαμορφωθεί σε 1,975 δις. ευρώ, έναντι 1,176 δις. ένα χρόνο πριν και 875 εκατ. το 2020. Επρόκειτο για το υψηλότερο ποσό ξένων άμεσων επενδύσεων σε ακίνητα που είχε σημειωθεί στην Ελλάδα ιστορικά, με το δεύτερο μεγαλύτερο να είναι αυτό του 2019 (1,450 δις.).

Όπως σημειώνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank, αναφορικά με την αγορά οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα, στην τρέχουσα φάση παρατηρούνται σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις αντίστοιχες αγορές άλλων ανεπτυγμένων χωρών, όπου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, καταγράφεται είτε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών, είτε ακόμη και μείωσή τους.

Την ίδια στιγμή στελέχη της αγοράς του real estate σημειώνουν ότι η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό την πίεση του αυξημένου πληθωρισμού και των επιτοκίων, της περιορισμένης χρηματοδότησης, του υψηλού κόστους ενέργειας και υλικών και της ευρύτερης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με την καθοδική διόρθωση των αξιών που ήδη συντελείται διεθνώς, εκτιμάται ότι θα στρέψουν το επενδυτικό ενδιαφέρον προς βιώσιμες επενδύσεις και προς ακίνητα με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, μεγαλύτερη ευελιξία και επίπεδα ποιότητας που θα διασφαλίζουν την αποκόμιση εισοδήματος και υπεραξιών για μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

Σε γενικές γραμμές η ελληνική αγορά ακινήτων, παρουσιάζοντας σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές ακινήτων της Ευρώπης, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να διατηρεί την ελκυστικότητά της, ειδικά για το υψηλών προδιαγραφών απόθεμά της.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγω και της δεκαετούς οικονομικής κρίσης διαθέτουν την ενδεδειγμένη εμπειρία να διαχειρίζονται και να αντιμετωπίζουν κρίσεις. Υποβοηθητικά  λειτουργούν η διασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας, η διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα επαγγελματικά ακίνητα και η βελτίωση των υποδομών της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.