Να εξετάσουν ως επιχειρηματικό προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεδομένου ιδίως ότι η χώρα είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας, κάλεσε τους Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Ελλάδα Σουλεϊμάν Χάμιντ Σάλεμ Αλμαρζούι (Sulaiman Hamed Salem Almazroui), με την ευκαιρία σημερινής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία είχε ως θέμα την παρουσίαση της DMCC, της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερου εμπορίου παγκοσμίως, με έδρα το Ντουμπάι, ο κ. Αλμαζρούι επισήμανε ότι η χώρα του, που φέτος τον Νοέμβριο θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP28 και έγινε πρόσφατα μέλος της ομάδας κρατών BRICS, ευελπιστεί να μπει και στο ισχυρό κλαμπ του G20 και είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον αραβικό κόσμο. Υπενθύμισε, δε, ότι με την ευκαιρία της περσινής συμμετοχής των ΗΑΕ ως τιμώμενης χώρας στην 86η ΔΕΘ, περίπου 60 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας του βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησαν πάνω από 800 επαφές και συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες. «Κάτι θα βγει από αυτές τις συναντήσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Aλμαζρούι δήλωσε ακόμα πολύ ευτυχής που μετά τη συμμετοχή της χώρας του ως τιμώμενης στην 86η ΔΕΘ, ο ίδιος βρίσκεται ξανά στη Θεσσαλονίκη για μια δεύτερη πρωτοβουλία, τη «γνωριμία» των επιχειρηματιών της πόλης με το DMCC, μια από τις μείζονες υποδομές για το επιχειρείν στο Ντουμπάι. Πρόσθεσε, δε, ότι σε δύο ημέρες θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη παρουσίαση στην Αθήνα. Ο Εμιρατινός διπλωμάτης μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους και μια ιστορία, η οποία ήταν ταυτόχρονα παραίνεση για ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση ενός ιδιαίτερου προϊόντος της μακεδονίτικης γης. «Προ διετίας επισκέφτηκα τη δυτική Μακεδονία (…) και όπως μου είπαν ήμουν ο πρώτος Άραβας πρέσβης στην περιοχή. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην περιοχή παράγεται σαφράν, που μέχρι τότε νομίζαμε πως βρίσκεται μόνο στην Ινδία, το Ιράν ή και την Ισπανία» είπε και πρόσθεσε πως στόχος της πρεσβείας στην Ελλάδα είναι να δημιουργήσει επίγνωση και να χτίσει δικτύωση (networking), σχετικά με το τι έχουν να προσφέρουν τα ΗΑΕ και τι η Ελλάδα.
Πάνω από 130 ελληνικές επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της οικονομίας, μεταξύ των οποίων η ναυτιλία, τα logistics, η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές της, η τεχνολογία και οι επαγγελματικές και οικονομικές υπηρεσίες, έχουν ήδη παρουσία στο DCMM, στο οποίο εκπροσωπούνται συνολικά 23.000 εταιρίες από διάφορες περιοχές ανά την υφήλιο, όπως επισήμανε ο Ahmed Bin Sulayem, εκτελεστικός πρόεδρος και CEO της DMCC. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια εύρωστη σχέση, που μπορεί να είναι σχετικά “νέα”, αλλά σηματοδοτείται από αναπτυσσόμενους επιχειρηματικούς δεσμούς με μεγάλη δυναμική» επισήμανε ο κ. Μπιν Σουλάγιεμ και πρόσθεσε πως Θεσσαλονίκη και Ντουμπάι παρουσιάζουν κάποιες ομοιότητες, όπως η στρατηγική γεωγραφική τους θέση και η σημασία τους ως λιμένων: «Η Θεσσαλονίκη είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια στη Μεσόγειο και η πύλη για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το Ντουμπάι διαθέτει το μεγαλύτερο, ίσως, τεχνητό λιμάνι παγκοσμίως και είναι πύλη εισόδου μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής Αφρικής και Ασίας».
Πρόσθεσε ότι «υπό την περιεκτική στρατηγική συνεργασία», που υπεγράφη μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών το 2020, το διμερές εμπόριο γίνεται ολοένα μεγαλύτερο. Το 2021, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκε κατά 67% σε σχέση με το 2020 (535 εκατ. ευρώ) και παρότι υπήρξε ελαφρά κάμψη το 2022 η μακροπρόθεσμη εικόνα υπόσχεται, όπως είπε, ανάπτυξη. Αντίστοιχα θετικά επισήμανε ότι εξελίσσονται και οι επενδύσεις, συμπληρώνοντας ότι βλέπει τεράστια δυναμική στην Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό για τεχνολογία και ψηφιακό μετασχηματισμό. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μπιν Σουλαγιέμ και στη στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του κρατικού fund των ΗΑΕ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία προβλέπει τη χρηματοδότηση επενδύσεων της τάξεως των 4 δισ. ευρώ σε διάφορους κλάδους-κλειδιά της ελληνικής οικονομίας, όπως οι υποδομές, η ενέργεια, η αγροδιατροφή, η υγεία και τα logistics. «Αυτές είναι εξαιρετικές εξελίξεις, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα, για να φτάσουμε στο πλήρες δυναμικό μας κι εκεί εστιάζουμε σήμερα» τόνισε.
Ο CEO του DMCC επισήμανε ακόμα ότι οι λόγοι που χιλιάδες επιχειρήσεις αποκτούν παρουσία στο εν λόγω επιχειρηματικό κέντρο και ελεύθερη ζώνη -πέρυσι μάλιστα σημειώθηκε το ρεκόρ της εισόδου 349 επιχειρήσεων σε έναν χρόνο- είναι πολλοί, με κυρίαρχους τους εξής τρεις: προηγμένες υποδομές, φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές και εύκολη σύσταση επιχειρήσεων. Το DMCC συγκεντρώνει σήμερα ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του εμπορίου και των άμεσων ξένων επενδύσεων στο Ντουμπάι, είτε μιλάμε για το εμπόριο διαμαντιών (μόνο πέρυσι έγιναν χονδρικά συναλλαγές ύψους 35,8 δισ. ευρώ σε εμπόριο ακατέργαστων και κατεργασμένων διαμαντιών, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο GIA -Gemological Institute of America- έχει δημιουργήσει εκεί το μεγαλύτερο εκτός ΗΠΑ επιχειρηματικό αρχηγείο και campus του) είτε για ενέργεια (με πάνω από 370 εταιρείες στους κλάδους του πετρελαίου, του αερίου και των ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων κολοσσοί όπως οι Total, Lukoil, Ramco και Sinopek) είτε για την αγροδιατροφή, την κυβερνοασφάλεια, τη βιομηχανία του gaming και το blockchain.
Ο Στ. Κωνσταντινίδης για τα γεγονότα στο Ισραήλ
Tην εκτίμηση ότι η συμμετοχή των ΗΑΕ ως -της πρώτης αραβικής- τιμώμενης χώρας στην 86η ΔΕΘ έδωσε ώθηση στην επέκταση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και στην ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας, εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Στάθης Kωνσταντινίδης, επισημαίνοντας ότι το πρότζεκτ (της ΔΕΘ) πυροδότησε πολύ πιο ευρείς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, πρόσθεσε, η ανάπτυξη μπορεί να αποδειχτεί διατηρήσιμη, βιώσιμη και ανθεκτική μόνο σε ασφαλές και σταθερό περιβάλλον, και οι πρόσφατες ταραχές στην Ανατολική Μεσόγειο υπενθύμισαν σε όλους πως «πρέπει να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι σε κάθε δράση ή και απλά προσπάθεια εκτροχιασμού της παγκόσμιας σταθερότητας». Τα τραγικά γεγονότα και τα θύματα, μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ, είπε, προκαλούν διεθνή αβεβαιότητα και ανησυχία. «Σε στέρεα εδάφη αμοιβαίου σεβασμού και κοινών αξιών θέλουμε να φέρουμε τη συνεργασία μας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα με τα ΗΑΕ. Ηδη έχουμε ισχυρές διακυβερνητικές σχέσεις, με πάνω από 50 συμφωνίες για το διμερές εμπόριο, τις υποδομές, τις ΑΠΕ, τον τομέα της υγείας, τη φαρμακοβιομηχανία, τα τρόφιμα, τη γεωργία και τα logistics» είπε και πρόσθεσε πως ειδικά στο τελευταίο κομμάτι, η πρόοδος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης οδηγεί στη δημιουργία μεγάλων κέντρων logistics, που θα κάνουν τη Βόρεια Ελλάδα κέντρο εισόδου για τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. Σημαντική προοπτική για συνεργασίες βλέπει ο κ.Κωνσταντινίδης και στον τομέα των ΑΠΕ, δεδομένου ότι αμφότερες οι χώρες είναι αφοσιωμένες στον στόχο για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ώς το 2050, ενώ πολύ ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης. «Αυτές οι δύο περιοχές μπορεί να παράσχουν ευρύ πεδίο ευκαιριών στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών» κατέληξε.
Στα σημαντικά οφέλη που παρουσιάζει το DMCC για τους επιχειρηματίες αναφέρθηκε από την πλευρά της η Khozama Al Saadi, επικεφαλής εταιρικών πωλήσεων του κέντρου για τις περιοχές της δυτικής Ευρώπης, του Ισραήλ και της Τουρκίας, αναφέροντας ενδεικτικά τις καλές αεροπορικές συνδέσεις του Ντουμπάι, μέσω των οποίων υπάρχει πρόσβαση σε μια αγορά δισεκατομμυρίων καταναλωτών, και το γεγονός ότι είναι μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο. Η κα Αλ Σαάντι υπενθύμισε ακόμα ότι η οικονομία του Ντουμπάι είναι ήδη διαφοροποιημένη, καθώς μόλις το 1% του ΑΕΠ του προέρχεται από το πετρέλαιο.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Αθήνα, το Αραβοελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).