«Νηνεμία» στην αγορά φυσικού αερίου προεξοφλούν 67 εταιρείες που έχουν πρόσβαση στους αποθηκευτικούς χώρους του ΔΕΣΦΑ της Ρεβυθούσας. Τα στοιχεία της διοίκησης για χρονοθυρίδες αποθήκευσης και την πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων φτάνει μέχρι το 80% για φέτος και στο 72% για το 2024 και μειώνεται στα επόμενα δύο χρόνια στο 50%. Οι ποσότητες LNG που φέρνουν οι προμηθευτές μπορεί να παραμείνει αποθηκευμένο για 13 ημέρες την χειμερινή περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο και την καλοκαιρινή περίοδο για 18 ημέρες από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο.
Η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ με αυτή την προϋπόθεση προσπαθεί να περιορίσει τις πιθανότητες κάποιος προμηθευτής να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις για κερδοσκοπικά παιχνίδια όπως είχε γίνει στο παρελθόν.
Το στέλεχος του ΔΕΣΦΑ κ Μπράβος όταν προκλήθηκε από δημοσιογράφο ότι οι δημοπρασίες δεν εξασφαλίζουν ανταγωνιστικές διαδικασίες για τους καταναλωτές αποκάλυψε ότι το 2019 που δεν υπήρχαν περιορισμοί στους χρόνους αποθήκευσης των ποσοτήτων LNG , είπε ότι υπήρχαν προμηθευτές που ζητούσαν τη δέσμευση χρονοθυρίδων για ποσότητες που ήταν οκτώ φορές υψηλότερες από αυτές που μπορούσε να απορροφήσει η εγχώρια κατανάλωση. Η ενέργεια αποσκοπούσε στον αποκλεισμό των ανταγωνιστών του για εισροή ποσοτήτων LNG.
Το όνομα της εταιρείας δεν αποκαλύφθηκε αλλά η δράση της προκάλεσε προς τα τέλη του 2019 αρχές του 2020 την αντίδραση των άλλων εταιρειών η οποία έφερε τη διαμεσολάβηση της ΡΑΕ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Οι νέοι κανόνες του ΔΕΣΦΑ
Η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ έβαλε νέους κανόνες οι οποίοι κλείνουν κάθε κίνηση του παρελθόντος στους αποθηκευτικούς χώρους της Ρεβυθούσας.
Στο πλαίσιο αυτό, από το 2021, ο ΔΕΣΦΑ βασίζει τη διαδικασία ετήσιου προγραμματισμού εκφορτώσεων και δέσμευσης δυναμικότητας LNG σε μηχανισμούς αγοράς (δημοπρασίες), εφαρμόζοντας έτσι και στο LNG τις πρακτικές που ακολουθούνται σε όλα τα σημεία εισόδου αγωγού του ΕΣΜΦΑ, βάσει των σχετικών Κανονισμών.
Μέσω των δημοπρασιών εκφόρτωσης LNG, ο ΔΕΣΦΑ εξασφαλίζει την παροχή πρόσβασης στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, με διαφανείς διαδικασίες και χωρίς διακρίσεις μεταξύ των Χρηστών που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση
στην εγκατάσταση.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τον προγραμματισμό των εκφορτώσεων πλοίων για το επόμενο διάστημα και τη δέσμευση για τον σκοπό αυτό υπέρ των Χρηστών χρονοπαραθύρων (slots) εκφόρτωσης, χώρου προσωρινής αποθήκευσης και δυναμικότητας
LNG, για την αεριοποίηση και έγχυση των φορτίων αυτών στο ΔΕΣΦΑ.
Οι Χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να δεσμεύσουν δυναμικότητα LNG σε μακροχρόνια βάση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ δεν έχει την υποχρέωση να διατηρηθεί αποθέματα LNG και οι ποσότητες επιλέγονται από τις εταιρείες που βρίσκονται στο μητρώο ως προμηθευτές.
Νίκος Θεοδωρόπουλος