Αναζητείται σοβαρή πολιτική για τους αγρότες που παλεύουν μόνοι τους απέναντι στη φύση. Το μήνυμα αυτό στέλνει επιχειρηματική ομάδα που έστησε από το «μηδέν» μονάδα υδροπονίας για την παραγωγή μαρουλιού σε διάφορες ποικιλίες.
Ο «μαγικός κήπος» όπως είναι η εμπορική ονομασία της εταιρείας Intlligent Green CROPS AE . Η συνεργασία τριών ανθρώπων εκτός του γεωργικού τομέα όπως ο κ. Παναγιώτης Λαγαδάκος, ο Κωνσταντίνος Φιλιππακόπουλος και ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης οδήγησε στην υλοποίηση επένδυσης παραγωγής προϊόντος θερμοκηπίου υψηλής τεχνολογίας με το ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ με την αξιοποίηση 25 στρεμμάτων με σκοπό την παραγωγή μαρουλιών 9 εκατομμυρίων τόνων το χρόνο.
Η ενασχόληση τους με την επένδυση αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει τεχνογνωσία στην χώρα μας παρότι διαθέτει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο και αυτό με τη σειρά δεν είναι σε θέση να στηρίξει επιστημονικά αντίστοιχες πρωτοβουλίες με δεδομένο ότι η επένδυση προέρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια.
Η Ελλάδα προσφέρεται για θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας αλλά δεν τα γνωρίζει»
Η ζηλευτή ηλιοφάνεια, το καλό μεσογειακό κλίμα είναι τα βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη μονάδων υδροπονίας και καλλιέργειας οπωροκηπευτικών όταν οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης για να πιάσουν τις θερμοκρασίες της Ελλάδας ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή ανταγωνιστικών οπωροκηπευτικών προϊόντων.
Ολλανδός επιστήμονας που προσήλθε στη μονάδα για να δώσει τεχνογνωσία στο «μαγικό κήπο» είπε « Στη Ελλάδα οι αγρότες ασχολούνται ακόμη με το βαμβάκι το καλαμπόκι και τα σιτάρι».
Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για θερμοκήπια
Η υδροπονικές καλλιέργειες είναι το μέλλον της γεωργίας με τον κ Παναγιώτη Λαγαδάκο να λέει ότι η το κράτος πρέπει να βάλει πλάτη αν θέλει ο αγροτικός τομέας να συναντήσει το μέλλον. Σήμερα το κράτος δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για αντίστοιχες επενδύσεις ενώ ο Αναπτυξιακός νόμος έχει θέσει ως οροφή τις 500.000 ευρώ για μία επένδυση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Κωνσταντίνος Φιλιππακόπουλος ζήτησε την αρωγή του κράτους για την εκπαίδευση γεωπόνων σε χώρες με υψηλή εμπειρία σε θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας για να επιστρέψουν στη συνέχεια στη χώρα τους, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Οι γείτονες μας οι Τούρκοι διαθέτουν 700.000 στρέμματα σε θερμοκήπια
Η παρουσίαση του «μαγικού κήπου» σε δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι η γειτονική μας Τουρκία έχει κατανοήσει απόλυτα το ρόλο της υδροπονίας και των θερμοκηπίων καθώς σήμερα διαθέτει 700.000 στρέμματα παραγωγής προϊόντων με σύγχρονες τεχνολογικές μονάδες όταν η Ελλάδα ξεκίνησε νωρίτερα σε σχέση με τη γειτονική χώρα αλλά μετά από 23 χρόνια παραμένει μόλις με 60.000 στρέμματα υδροπονίας.
Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Σάββας παρουσίασε στοιχεία για τις καλλιεργητικές δυνατότητες της χώρας και της νέα εποχής της υδροπονίας.
Συνολικά καλλιεργούνται 40.000 .000 στρέμματα εκ των οποίων το 1.160.000 στρεμμάτων με τα λαχανικά το οποίο αποτελούν το 3% της συνολικής έκτασης. Η παραγωγή λαχανικών ανέρχεται σε 3.000 τόνους, όταν τα θερμοκήπια μπορούν να έχουν πενταπλασιες έως 20πλάσιες δυνατότητες παραγωγής. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι τα θερμοκήπια της Ιεράπετρας στην Κρήτη έχουν τη δυνατότητα παραγωγής 15 τόνων ενώ τα νέα σύγχρονα θερμοκήπια στη Δράμα παράγουν 70 τόνους. Η συνολική σε αξία των καλλιεργειών υπολογίζεται στα 10 δισ ευρώ στο συνολικό ΑΕΠ χωρίς τη συμμετοχή της μεταποίησης.
Τα προϊόντα του μαγικού κήπου στα σούπερ μάρκετ
Ο «μαγικός κήπος» στέλνει στην αγορά καθημερινά 30 τόνους καλύπτοντας ανάγκες των καταναλωτών και συνεργάζεται με τις περισσότερες αλυσίδες τροφίμων προσφέροντας ποιοτικό προϊόν σε καλή τιμή αφού μεγαλώνει σε προστατευμένο περιβάλλον. Η μονάδα είναι έτοιμη να δώσει στους καταναλωτές από μία σύνθεση τριών προϊόντων μαρουλιού η οποία βρίσκεται στο Κάστρο Βοιωτίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εμπορική πολιτική της εταιρείας η διοίκηση ήταν φειδωλή με τον κ Φιλιππίδη να λέει ότι αρνήθηκε να προχωρήσει κατά 20 λεπτά το τεμάχιο που ζητούσαν οι προμηθευτές λόγω της υψηλής ποιότητας του μαρουλιού. Ο πρόεδρος της εταιρείας κ Λαγαδάκος αναγνώρισε ότι κόστος παραγωγής είναι πιο ψηλό αλλά στη συνέχεια πέφτει λόγω της αυξημένης παραγωγής. Το ενεργειακό είναι σημαντικό θέμα για την λειτουργία των μονάδων θερμοκηπίων το οποίο ξεκίνησε με 150.000 ευρώ το χρόνο για να φτάσει στις 700.000 ευρώ το χρόνο. Το κόστος καθιστούν τη μονάδα ζημιογόνα στα τρία χρόνια λειτουργίας.