Εγγύτερα στη «γραμμή εκκίνησης» φαίνεται πως βρίσκεται το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη, καθώς πλέον υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα εκδοθεί το πολυαναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τις χρήσεις και τους όρους δόμησης του πρότζεκτ, που θα το «ξεκλειδώσει» ώστε να αρχίσουν οι χωματουργικές εργασίες και τα έργα υποδομών. «Η ολοκλήρωση και η έναρξη πρώτης λειτουργίας του έργου εκτιμάται ότι θα είναι γεγονός εντός δύο έως δυόμισι ετών από την έκδοση του ΠΔ», με προοπτική το Πάρκο ν’ απασχολεί 2000 εξειδικευμένους εργαζομένους «ήδη από την πρώτη ημέρα του», όπως επισήμανε την Παρασκευή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του, Νίκος Ευθυμιάδης, μιλώντας στο 3o «Τhessaloniki Metropolitan Summit» του Economist, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε ότι η πρόβλεψη για αυτούς τους 2000 πρώτους εργαζομένους αντανακλά τις ανάγκες στελέχωσης που θα δημιουργηθούν κατά τις επενδύσεις για τις πρώτες φάσεις του ThessINTEC και της επένδυσης των Ισραηλινών επενδυτών, αλλά και για τη δημιουργία 11.000 τμ εργαστηριακών χώρων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), που έχει ήδη εγκριθεί. Πρόσθεσε δε, ότι πολλές πολυεθνικές έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδεθούν με το ThessINTEC και βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συνομιλίες.
«Η Θεσσαλονίκη έχει το οικοσύστημα, αλλά δεν είχε το “hardware” για να το στεγάσει μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα δημιουργήσουμε το πρώτο ευρωπαϊκό district καινοτομίας στην Ελλάδα» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει μεν τεχνολογικά και ερευνητικά πάρκα, αλλά όχι έναν χώρο όπου εταιρείες, πανεπιστήμια, ερευνητές και επιχειρηματίες, startups και ώριμες επιχειρήσεις «βρίσκονται όλοι μαζί κάτω από την ίδια στέγη, για να εργαστούν από κοινού για ένα συγκεκριμένο καινοτόμο προϊόν». Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το ThessINTEC.
Ο κ. Ευθυμιάδης αναφέρθηκε ακόμα στη στήριξη της σημερινής κυβέρνησης στο πρότζεκτ ενώ υπενθύμισε πως το ThessINTEC ένας μη κερδοσκοπικός φορέας χτισμένος πάνω στο μοντέλο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με μετόχους τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και το ΕΚΕΤΑ, με περίπου 30 επιχειρήσεις να δίνουν τα αρχικά κεφάλαια για να ωριμάσει το έργο.
Παρότι το ThessINTEC δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από την πάροδο μιας διετίας, οι μέτοχοί του έχουν ήδη «πιάσει δουλειά», αφού τα δύο πανεπιστήμια και το ΕΚΕΤΑ έχουν τεθεί επικεφαλής έξι mega-projects, στους τομείς των υλικών, της νανοτεχνολογίας, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της ενέργειας, των logistics και των έξυπνων πόλεων. Σε καθένα από αυτά εμπλέκονται περίπου 20 εταιρείες, οι οποίες ζητούν συγκεκριμένες λύσεις από πανεπιστήμια και ερευνητές, ώστε να τις «κατεβάσουν» στην αγορά.
Ο κ. Ευθυμιάδης χαρακτήρισε ακόμα το ThessINTEC ως «ένα μέρος που θα είναι game changer» (που θα αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού), ενώ αναφερόμενος στη συνεργασία με το Ισραήλ, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες διάρκειας τριών ετών που έχουν ήδη τελεσφορήσει, επισήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών και ιστορικοί δεσμοί ειδικά με την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά η συνέργεια «δεν είναι συναισθηματικό θέμα, αλλά επιχειρηματικό και πρακτικό». Με τους 250.000 φοιτητές και φοιτήτριες της, τις εξωστρεφείς εταιρείες της, τις και το ευνοϊκό προφίλ διαβίωσης, η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει «μαγνήτη» για πολυεθνικές και ψηφιακούς νομάδες.
Μπορεί να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη το μοντέλο της Μπερσέβα;
Οι Ισραηλινοί είχαν σχεδόν εξαρχής εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον για παρουσία στο ThessINTEC, η οποία μετέπειτα έλαβε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αφού από το σύνολο των 230.000 τετραγωνικών μέτρων του Πάρκου, που πρόκειται να δομηθούν συνολικά, οι Ισραηλινοί θα αναπτύξουν δόμηση στα 70.000, και εάν σε περίοδο 12 ετών από την εγκατάστασή τους έχουν αναπτύξει με επιτυχία το 80% του εν λόγω εμβαδού, θα μπορούν να ασκήσουν option για άλλα 40.000 τ.μ.
H ισραηλινή BaseCamp είναι ο innovation partner (εταίρος καινοτομίας) του έργου και σήμερα, με την ευκαιρία του συνεδρίου του Εconomist, βρέθηκε στην Ελλάδα ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας, Uzy Zwebner (Ούζι Ζβέμπνερ), ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι έχει ερωτευτεί την πόλη, τη θέση της, τους ανθρώπους και την προοπτική της και εξέφρασε την ελπίδα ότι το επιτυχημένο παράδειγμα του τεχνολογικού πάρκου της Μπερσέβα στο Ισραήλ θα μπορούσε να λειτουργήσει και στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε, πριν από μόλις δέκα χρόνια, η περιοχή της Μπερσέβα ήταν έρημος και όταν οι εμπνευστές της δημιουργίας του τεχνολογικού πάρκου κατόρθωσαν να φτιάξουν το πρώτο κτήριο, αυτό είχε έναν μισθωτή, το τοπικό πανεπιστήμιο. Σήμερα στον χώρο υπάρχουν πέντε κτήρια, 4000 εργαζόμενοι στον χώρο της έρευνας και αναπτυξης, 80 επιχειρήσεις και το cyber campus των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, «χτισμένο» πάνω στην ιδέα για τη δημιουργία του πρώτου ερευνητικού κάμπους άμυνας, που ασχολείται με την κυβερνοασφάλεια.
«Το θέμα, φυσικά, δεν είναι τα κτήρια, είναι σημαντικό να τα έχουμε μεν, αλλά το πιο σημαντικό είναι να αναπτύξουμε οικοσυστήματα. Σε 10 χρόνια καταφέραμε να φέρουμε στη Μπερσέβα μερικές από τις καλύτερες εταιρείες παγκοσμίως και το να τις φέρουμε δεν ήταν καθόλου εύκολο, για κάποιες χρειάστηκε έναν χρόνος συζητήσεων και για άλλες τρία ή τέσσερα χρόνια» είπε, διευκρινίζοντας ότι το όραμα επετεύχθη γιατί όλοι οι εταίροι του έργου αποφάσισαν να συνεργαστούν στενά, για να δημιουργηθεί στην καρδιά της ερήμου ένα τεχνολογικό πάρκο.
Ως αποτέλεσμα, σήμερα στο πάρκο απασχολούνται 4000 εργαζόμενοι, προερχόμενοι σε ποσοστό 85% από την Μπερσέβα, έχει δημιουργηθεί μια αγορά εργασίας επαγγελματιών πληροφορικής, που πριν δεν υπήρχε και ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 41.000 δολάρια, ενώ οι δαπάνες αυτών των εργαζομένων και άλλες δραστηριότητες γύρω από το πάρκο «χτίζουν» την οικονομική ανάπτυξη της πόλης, καθώς δαπανώνται στη Μπερσέβα περί τα 280 εκατ. δολάρια ετησίως, που αναμένεται να φτάσουν στο 1 δισ. δολ ώς το 2030. Η ισραηλινή πλευρά εργάζεται ήδη για να φέρει μεγάλες ισραηλινές εταιρείες στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο κ.Ζβέμπνερ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε τα ανθρώπινα ταλέντα πίσω στην Ελλάδα.
«Κάθε ελληνική εταιρεία να έχει στο ΔΣ της έστω ένα μέλος με εμπειρία στην καινοτομία»
«Κάντε κάθε ελληνική εταιρεία να έχει στο διοικητικό της συμβούλιο τουλάχιστον ένα μέλος με εμπειρία στην καινοτομία και την τεχνολογία. Στο Ισραήλ αυτό είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου σε κάθε τράπεζα. Σύμφωνα με το ΜΙΤ, πρέπει να έχεις τρία μέλη με τέτοιο προφίλ στο διοικητικό συμβούλιο για να επηρεάσεις θετικά τις επιδόσεις της επιχείρησης. Κάντε το. Η διαφορετικότητα είναι πολύ σημαντική επίσης» είπε ο ειδικός ανοιχτής καινοτομίας Ιτάι Γκριν (Itai Green), ιδρυτής και CEO της Innovate Israel και πρόσθεσε: «Ο κόσμος θα αλλάξει κι άλλο, ακόμα πιο δραστικά. Θα έχουμε πολλές κρίσεις στο μέλλον και αφορμές για ανατροπή, αλλά καινοτομώντας μαζί σήμερα μπορούμε να κερδίσουμε και να είμαστε έτοιμοι για αύριο».
Συμπλήρωσε πως ο κόσμος αλλάζει και οι χώρες και οι εταιρείες που δεν συνεργάζονται θα μείνουν πίσω και θα χάσουν τη συνάφειά τους με τις εξελίξεις. «Ζούμε σε μια εποχή ταχείας αλλαγής, λόγω τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η τρισδιάστατη εκτύπωση, τα αυτόνομα οχήματα και η ρομποτική, που προκαλούν ανατροπή στο πώς εξελίσσεται ο κόσμος. Όσοι δεν μοχλεύσουν καινοτόμες λύσεις, θα μείνουν πίσω. Η αλαζονεία της επιτυχίας είναι να νομίζεις πως ό,τι έκανες χθες, θα αρκεί αύριο. Μεγάλο λάθος. Μοιραστείτε τις προκλήσεις σας με τους άλλους για να προσελκύσετε στον οργανισμό σας επιχειρηματίες που έχουν τις αντίστοιχες λύσεις» είπε.
Συμπλήρωσε πως «το 2023 οι περισσότερες επενδύσεις παγκοσμίως θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη ρομποτική, πεδία που αφορούν άμεσα και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αν δεν πειραματιστείτε με ΤΝ σήμερα και αν δεν υιοθετήσετε τις κατάλληλες λύσεις, θα τεθείτε εκτός πλαισίου».
Κατά τον Ιτάι Γκριν, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις σε διάφορα πεδία, αλλά τα κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα με τη μορφή επιδοτήσεων ή δανείων μπορούν να δώσουν ώθηση σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το ισραηλινό σύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας για να καινοτομήσει και να εκσυγχρονίσει σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.