Της Τέτης Ηγουμενίδη
Δεν κατάφερε και πάλι (τρίτη φορά) να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών ο διαγωνισμός για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, επί της οδού Πειραιώς 62, στην περιοχή Νέου Φαλήρου (πρώην εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ) με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
Τελευταία μέρα κατάθεσης των προσφορών χθες δεν προσήλθε κανείς, κάτι αναμενόμενο στο υπουργείο Ανάπτυξης καθώς, όπως και για κάθε έργο σε διαγωνιστική διαδικασία, γίνεται αποδέκτης των απόψεων της αγοράς με τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης.
Το δύσκολο σημείο στο εν λόγω έργο, το οποίο βρίσκεται στο προσκήνιο τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια, είναι πως ο ανάδοχος – ο φορέας Καινοτομίας που θα χρηματοδοτήσει το έργο – με περίπου 90 εκατ. για την κατασκευή, θα έχει έσοδα κατά τη λειτουργία του.
Στόχος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας είναι το Κέντρο Καινοτομίας να αποτελεί χώρο όπου θα συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, θερμοκοιτίδες, επιταχυντές και θα καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να προκαλούνται οι απαραίτητες επιχειρηματικές συνέργειες, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Ωστόσο, φαίνεται πως το μοντέλο που επελέγη και κατά τον τρίτο διαγωνισμό δεν έπεισε τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους και μένει να δούμε αν το υπουργείο Ανάπτυξης θα επιχειρήσει να προχωρήσει ξανά σε διαγωνισμό για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στο ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, συνολικής έκτασης 17.893 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται βιομηχανικό συγκρότημα διατηρητέων κτηρίων.
Κομβικό ρόλο στο εγχείρημα επιτελεί ο φορέας Καινοτομίας που υποχρεωτικά θα πρέπει να συμμετέχει σε κάθε κοινοπραξία που θα διεκδικήσει την εν λόγω Σύμβαση Σύμπραξης η οποία σε καθαρή παρούσα αξία είχε εκτιμηθεί βάσει σχετικής απόφασης του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστου Δήμα, στο ποσό των 230 εκατ. ευρώ, προ ΦΠΑ.
Ο στόχος ήταν το έργο να προσελκύσει φορείς από το εξωτερικό οι οποίοι έχουν αναπτύξει παρόμοια κέντρα.
Το κόστος κατασκευής του Κέντρου Καινοτομίας με βάση το μέγιστο σενάριο δόμησης (41.000 τ.μ.), έχει υπολογιστεί στα 91 εκατ. προ ΦΠΑ και το κόστος επένδυσης στα 129 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι την πρώτη φορά που το έργο προκηρύχθηκε (2020) είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον αρκετές ελληνικές εταιρείες και συγκεκριμένα οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Intracom (Intrasoft-Intrakat) και η Dimand σε συνεργασία με φορείς καινοτομίας όπως το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και το Επιχειρηματικό Πάρκο Βαρκελώνης. Ο πρώτος διαγωνισμός ακυρώθηκε καθώς μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία αυξήθηκαν σημαντικά τα κόστη κατασκευής και όσοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον το απέσυραν.