Στους 6 άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα ασκηθεί την τετραετία, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο The Third Thessaloniki Metropolitan Summit και επισημαίνοντας ότι «το στοίχημα είναι να ανεβάσουμε ρυθμούς και να συγκλίνουμε ουσιαστικά με τον μέσο όρο της ΕΕ από πλευράς εισοδήματος». Και πρόσθεσε ότι «ο συνδυασμός σωστού μείγματος οικονομικής πολιτικής και πολιτικής σταθερότητας, ανοίγουν ένα νέο παράθυρο για την οικονομία».
Οι έξι άξονες έχουν ως εξής:
- Δημοσιονομική σταθερότητα, που αποτελεί το θεμέλιο όπου στηρίζεται η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής. Την προσεχή Δευτέρα, είπε ο υπουργός, θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024, με τις αποτιμήσεις για το 2023. Παρά τα απόνερα της ενεργειακής κρίσης που είναι ακόμη εδώ και τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές, ο προϋπολογισμός εκτελείται και θα εκτελείται κανονικά, δήλωσε. Και επεσήμανε ότι «συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με τη δημοσιονομική σοβαρότητα».
- Ανακατεύθυνση του παραγωγικού μοντέλου. Η χώρα να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα που έχει (π.χ. φαρμακοβιομηχανία, αγροτοδιατροφικός τομέας) και να υπάρξει διαφοροποίηση του μείγματος των εξαγωγών.
- Αύξηση εργατικού δυναμικού και ενίσχυση δεξιοτήτων. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2025, στα κίνητρα για νέους και γυναίκες στην αγορά εργασίας και στην αναβάθμιση των προγραμμάτων κατάρτισης.
- Εύρωστο τραπεζικό σύστημα, που σημαίνει και εύρωστη οικονομία. Οι τέσσερις στόχοι στον συγκεκριμένο άξονα αφορούν, στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», στη μείωση της «ψαλίδας» στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων (και με τη δυνατότητα χορήγησης δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα), στην απομείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ και στην περαιτέρω αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
- Ενίσχυση επενδύσεων. Σε αυτό, είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα συμβάλλουν ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επιτάχυνση στην έκδοση των αποφάσεων της δικαιοσύνης, η συστηματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (κυρίως της ακίνητης) και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή απορρόφηση σε επίπεδο ΕΕ.
- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο υπουργός έκανε λόγο για αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων για τις αναγκαίες διασταυρώσεις και τη δίκαιη φορολόγηση όλων. Μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, πρόσθεσε, θα επιτευχθεί ο στόχος για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Καταλήγοντας, ο υπουργός είπε ότι «όπως στα αθλητικά, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, έτσι και οικονομική πολιτική που έχει αποτελέσματα δεν την αλλάζεις». Και επεσήμανε πως «αυτό που κάνουμε είναι πατριωτικό καθήκον. Έχουμε υποχρέωση σε όλους τους Έλληνες να πετύχουμε και θα πετύχουμε».