Θετική γνώμη, κατά πλειοψηφία, διατύπωσε η επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής για τον διορισμό του ‘Αγη Παπαδόπουλου, στη θέση του Προέδρου της ΕΥΑΘ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην «επιτυχημένη πορεία της ΕΥΑΘ», σημειώνοντας ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί την αποστολή στην οποία καλείται τώρα να ανταποκριθεί και έχει όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτεί αυτή η θέση.
«Θεωρώ ότι αυτός ο συνδυασμός δημοσίου ελέγχου και ιδιωτικών πρακτικών, για την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης, είναι ένας καλός συνδυασμός και θα έπρεπε να μας χρησιμεύσει και στο μέλλον καθώς κοιτάμε πως θα μπορέσουμε να μεταρρυθμίσουμε τον τομέα του νερού ευρύτερα, έτσι ώστε να έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για το αγαθό του πόσιμου νερού», είπε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε παντού, όχι μόνο φθηνό νερό για τον καταναλωτή, αλλά και νερό ποιοτικό και πρέπει να υπάρχει πλήρης ασφάλεια εφοδιασμού». Υπογράμμισε δε ότι το κράτος πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία στο νερό, διότι είναι αγαθό που αν λείψει «η κοινωνία τελειώνει».
Ο ίδιος ο ‘Αγις Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι στόχος της εταιρείας είναι να διασφαλίζει την υδροδότηση και αποχέτευση της πόλης της Θεσσαλονίκης, «ποσοτικά και ποιοτικά», να διασφαλίζει τη «βιώσιμη διαχείριση του υδατικού πόρου» και οι μέτοχοι (δημόσιο και ιδιώτες) να απολαμβάνουν μιας οικονομικά υγιούς επιχείρησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η ΕΥΑΘ καλύπτει περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες, περίπου 510.000 συγκεκριμένους καταναλωτές, διαθέτει 2.700 χιλιόμετρα ύδρευσης και 1.800 χιλιόμετρα δίκτυο αποχέτευσης, έχει κύκλο εργασιών 74 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και στην επιχείρηση απασχολούνται 315 άτομα προσωπικό. Η ΕΥΑΘ υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο με έργα σε εξέλιξη ύψους 80 εκατομμυρίων. Σε στάδιο σχηματοποίησης βρίσκονται έργα περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ και έργα 50 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι το 2022, η ΕΥΑΘ είχε «δίχτυ ασφάλειας» εφοδιασμού νερού σε ποσοστό 98,9%, έτσι τα προβλήματα διακοπών ήταν λιγότερο από 1%. Το 98,4% των βλαβών επισκευάστηκε αυθημερόν. Τα τελευταία χρόνια μειώθηκε το μη τιμολογούμενο νερό, από το 32% στο 27%, μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας κατά 9,5% περίπου. Σήμερα οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν σχεδόν το σύνολο των εργασιών, χωρίς να προσέχονται στο κατάστημα της ΕΥΑΘ. Για ύδρευση και αποχέτευση διενεργούνται 100 έλεγχοι ημερησίως για την ποιότητα του νερού και τον βαθμό καθαρότητας των υδάτων. Στο κοινωνικό πεδίο, η ΕΥΑΘ έχει εντάξει 43.000 καταναλωτές στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ΕΥΑΘ στήριξε τα νοσοκομεία ενώ συνεργεία και εξοπλισμός έχει διατεθεί στη Θεσσαλία για τις φονικές πλημμύρες. Σημείωσε επιπροσθέτως ότι ο εκσυγχρονισμός του βιολογικού καθαρισμού στη Σίνδο, θα επιτρέψει στην ΕΥΑΘ να είναι σύμφωνη στις πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές για τα λύματα που θα τεθούν σε ισχύ το 2026.
Σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, με βάση το νέο νόμο, θα πρέπει αυτή να υποβληθεί στην Ρυθμιστική Αρχή. «Η άποψη μου είναι ότι καλώς υπάρχει ένας ρυθμιστής», είπε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ και διατύπωσε τη θέση ότι το λειτουργικό κόστος πρέπει να αντανακλάται στα τιμολόγια. «Το μέσο νοικοκυριό της Θεσσαλονίκης πληρώνει κάτι λιγότερο από 60 και κάτι λεπτά για το κυβικό μέτρο το νερό. Η ΕΥΔΑΠ και εμείς είμαστε οι μόνες εταιρείες που την τελευταία δεκαετία υποστήκαμε το σύνολο των ανατιμήσεων σε όλα τα επίπεδα και δεν μεταβάλλαμε τιμολόγια. Δεν ξέρω αν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Θα εξαρτηθεί», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι το κόστος μιας εταιρείας εισηγμένης, δεν είναι δυνατό να καλύπτεται από την κυβέρνηση.
Ενημέρωσε επίσης ότι η ΕΥΑΘ θα μπορέσει από το 2026 και μετά να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της περίπου 40%, γιατί θα μπορεί να δίνει νερό σε όμορες περιοχές και να παραλαμβάνει λύματα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι έχει ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να εξετάσει τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου. «Η καινούργια πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η προστασία της ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποδομών παράλληλα με οτιδήποτε κάνουμε», είπε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για το ηλεκτρικό γιατί πρέπει να εξεταστεί τι σημαίνουν οι ακραίες θερμοκρασίες για το δίκτυό του. «Σε σχέση με τις πλημμύρες τα δίκτυα νερού μπορεί να είναι ευάλωτα, γιατί έχουμε αγωγούς που μπορεί να είναι ευάλωτοι σε αυτά τα φαινόμενα και οι πλημμύρες να βλάψουν μεγάλα κομμάτια των δικτύων. Θα πρέπει να μας απασχολήσουν όλες οι κρίσιμες υποδομές και να επενδύσουμε στην ανθεκτικότητα, με βάση μεγέθη Daniel και ακόμα μεγαλύτερα», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Υπέρ του διορισμού του κ. Παναγιωτόπουλου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ. Παρών δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά δήλωσε το ΠΑΣΟΚ, παρών η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες, κατά δήλωσε η Πλεύση Ελευθερίας.