Στα ελληνικά ταμεία πέφτει σημαντικό βάρος της αποκατάστασης της καταστροφής του Θεσσαλικού κάμπου αφού η Κομισιόν επέτρεψε μόνο την ευελιξία μεταφοράς κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το συνολικό πακέτο ανέρχεται σε 2,25 δισ ευρώ και θα αξιοποιηθεί για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και της αποκατάστασης των καταστροφών από τις πυρκαγιές.
Πάντως η χώρα μας θα διεκδικήσει χρήματα ύψους 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης από το 2024.
Η εκταμίευση των χρημάτων απαιτεί έναν κρατικό μηχανισμό σε εγρηγορση αφού πρέπει να υποβάλει μελέτες και να ολοκληρώσει τα έργα. .
Η ροή τους θα είναι ο συνήθης δηλαδή αυτός της υλοποίησης για να γίνουν οι εκταμιεύσεις. Δηλαδή η χρηματοδότηση θα γίνει με το νέο μοντέλο της Κομισιόν το οποίο απαιτεί κρατική οργάνωση.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τα 2,225 δις ευρώ μαζεύονται κατά 250 εκατ. ευρώ από προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014-2020, το 1,5 δισ ευρώ από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 και 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσό που μπορεί να κατευθυνθεί κατευθείαν στην δημιουργία υποδομών στις πληγείσες περιοχές.
Ως «φρέσκο χρήμα» υπολογίζεται το ποσό των 400 εκατ. ευρώ το οποίο όμως θα υπολογιστεί από το 2024.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης καλύπτει το 6% της ζημίας και ότι μέχρι σήμερα η χώρα, από φυσικές καταστροφές έχει λάβει από το 2006 έως σήμερα 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ στις μεγάλες φωτιές του 2007. Επιπλέον οποιαδήποτε ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να δοθεί έγκριση από τα κράτη μέλη. Το μέγεθός της καταστροφής δεν έχει υπολογιστεί διότι ακόμη τα νερά δεν έχουν υποχωρήσει στο επιθυμητό επίπεδο για να διαμορφωθεί μια πιο σαφή εικόνα για την καταστροφή.
Αγρότες της περιοχής λένε ότι για να γίνουν καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις θα πρέπει να καθαρίσουν τα χωράφια από τη λάσπη και ανεβάζουν το κόστος στα 1500 ευρώ το στρέμμα χωρίς να υπολογίζουν την ποιότητα του εδάφους μετά από ένα χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο ΕΣΠΑ περιελάμβανε κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα. Είναι εμφανές ότι τα έργα αυτά θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ένταση με το τελικό κόστος των έργων να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Τέλος να σημειωθεί ότι η είσπραξη κοινοτικών κονδυλίων απαιτούν συμμετοχή στο 50% αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να μειωθεί στο 30%.
Νίκος Θεοδωρόπουλος