Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής αποδίδει ο ειδικός για το κλίμα Κάρστεν Μπραντ τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες των τελευταίων εβδομάδων σε πολλά σημεία του πλανήτη. «Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει», προειδοποιεί το Ινστιτούτο του Αμβούργου για την Προστασία του Κλίματος.

«Είναι σαφές ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θερμαίνουν τον υδρολογικό κύκλο. Το νερό εξατμίζεται πιο γρήγορα, αλλά και περισσότερη βροχή πέφτει σε μικρότερο χρονικό διάστημα», δηλώνει ο κ. Μπραντ στην εφημερίδα BILD και εξηγεί ότι το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» επηρεάζει το κλίμα παγκοσμίως. «Επειδή ο Ειρηνικός είναι τόσο ζεστός, η θερμοκρασία της γης είναι συνολικά υψηλότερη και μαζί της, τουλάχιστον έμμεσα, η περιοχή της Μεσογείου», επισημαίνει.

Ο συνάδελφός του από το Ινστιτούτο του Αμβούργου για την Προστασία του Κλίματος Φρανκ Μπέτχερ προσθέτει ότι «με κάθε βαθμό υψηλότερο στο θερμόμετρο, ο αέρας μπορεί να απορροφήσει 7% περισσότερη υγρασία, έτσι, εάν θερμάνουμε τη Μεσόγειο κατά επιπλέον 5 βαθμούς, όπως φέτος, εξατμίζεται πολύ περισσότερο νερό και αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε έντονες βροχοπτώσεις» και προειδοποιεί: «Ας μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή απλώς θα προσπεράσει και θα φύγει. Πρέπει τώρα να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε προκειμένου να μην εξελιχθεί επικίνδυνα».

Η Μεσόγειος είναι κατά 2-3 βαθμούς θερμότερη φέτος από ό,τι ήταν πριν από 30 ή 40 χρόνια και εκτιμάται ότι υπάρχουν 15-20% περισσότερες βροχοπτώσεις σε σύγκριση με τότε, αναφέρει ο κ. Μπέτχερ.