Γραφείο στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΑΠΘ (Walk AUTh), απέκτησε το EIT Digital, με έδρα τις Βρυξέλλες, «παιδί» του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Καινοτομία και την Τεχνολογία (ΕΙΤ), που έχει ως αποστολή να διατηρήσει την ΕE στην αιχμή της ψηφιακής καινοτομίας, αναπτύσσοντας τα ταλέντα της Ευρώπης και βοηθώντας τα να ξεκινήσουν διεθνώς επιτυχημένες επιχειρήσεις στον ψηφιακό τομέα.
Μπορεί τα προγραμματισμένα για την Παρασκευή διπλά εγκαίνια του Γραφείου και του Walk AUTh να αναβλήθηκαν, λόγω των δραματικών επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Daniel», αλλά το μήνυμα που μετέφερε ο CEO του ΕΙΤ Digital, Φεντερίκο Μένα (Federico Menna) ήταν σαφές: η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε για τη δημιουργία του γραφείου, πρωτίστως χάρη στο οικοσύστημά της και το ισχυρό πανεπιστήμιό της. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το συγκεκριμένο γραφείο είναι το εικοστό δεύτερο του ΕΙΤ Digital (το οποίο, σημειωτέον, διαθέτει και hub στη Silicon Valley των ΗΠΑ) και έπεται η δημιουργία αντίστοιχης υποδομής στην πόλη Κλουζ της Ρουμανίας τον Οκτώβριο.
Μάλιστα, ο ρόλος του γραφείου της Θεσσαλονίκης είναι στρατηγικός και επειδή αποτελεί μέρος του πλάνου του EIT Digital για την επέκτασή του γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων, αρχής γενομένης από τη γειτονική Βουλγαρία, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μένα.
«Η δημιουργία ενός γραφείου στην Ελλάδα ήταν μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε καιρό πριν, αλλά ποτέ δεν καταφέραμε να διανύσουμε το “τελευταίο μίλι”» είπε ο κ. Μένα και πρόσθεσε ότι τους τελευταίους λίγους μήνες, σε συνεργασία και με τον αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, Στράτο Στυλιανίδη, η δημιουργία του Γραφείου έγινε πράξη.
«Πιστεύουμε στη δυναμική της χώρας (στον τομέα της ανάπτυξης ψηφιακής καινοτομίας). Αυτό (η δημιουργία του γραφείου) ήταν ένα πρώτο μικρό βήμα, αλλά στις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα υπάρχουν πολλές δραστηριότητες» προανήγγειλε, επισημαίνοντας ότι ήδη από αυτό το πρώτο στάδιό του, το Γραφείο μπορεί να δημιουργήσει επίγνωση γύρω από την ψηφιακή καινοτομία και τις δυνατότητες ανάπτυξής της. Στην ουσία, το Γραφείο έχει ως απώτερο στόχο να φέρει κοντά τα ελληνικά πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις, τις startup και τους φοιτητές και φοιτήτριες, προκειμένου να αναπτυχθούν νέες ψηφιακές δεξιότητες και νέες τεχνολογικές λύσεις.
Eρωτηθείς σε ποιους από τους βασικούς πυλώνες της θεματικής ατζέντας του ΕΙΤ Digital θα δοθεί η προτεραιότητα στο Γραφείο Θεσσαλονίκης, ο κ. Μένα απάντησε ότι όταν κοιτάζει την Ελλάδα διαπιστώνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τη χώρα και στους τρεις τομείς που αποτελούν τον πυρήνα των θεμάτων που διαχειρίζεται ο φορέας -ανάπτυξη καινοτομίας, ευρωπαϊκά προγράμματα και αναβάθμιση δεξιοτήτων- αλλά όλα είναι και θέμα χρονισμού (timing). «Όταν όμως κοιτάζω συνολικά την Ευρώπη, βλέπω μια τεράστια πρόκληση στο πεδίο των δεξιοτήτων (…). Οπότε, αν έπρεπε να θέσω μια προτεραιότητα, αυτή θα ήταν η αναβάθμιση των δεξιοτήτων» υπογράμμισε.
«Το να έχουμε ένα γραφείο στην Ελλάδα είναι γεγονός καίριας σημασίας για το EΙΤ Digital (…) Κάναμε πρόοδο στο παρελθόν και ελπίζουμε ότι θα δούμε μεγάλα επιτεύγματα στο μέλλον» επισήμανε η Έλενα Κοντιόζο- Φλέμινγκ (Elena Contioso-Fleming), περιφερειακή διευθύντρια του EIT Digital για τον ευρωπαϊκό Νότο και απάντησε σε ερωτήματα των παρευρισκόμενων καθηγητριών και καθηγητών, ερευνητών και ιδρυτών εταιριών-τεχνοβλαστών (spin-off) για συγκεκριμένες δυνατότητες που προσφέρονται, όπως οι ανοιχτές προσκλήσεις για έργα, τα προγράμματα scale up (επέκτασης και ανάπτυξης) των επιχειρήσεων και τα θερινά σχολεία.
Η Θεσσαλονίκη μέλος του μεγαλύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ευρώπη
Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι το Γραφείο του EIT Digital στη Θεσσαλονίκη, στόχος είναι όχι μόνο να ενισχύσει το οικοσύστημα και τα ΑΕΙ της ίδιας της πόλης, αλλά και να λειτουργήσει θετικά για τα άλλα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας και τελικά να «απλωθεί» σε όλη τη χώρα. Τα δε οφέλη της λειτουργίας του εκτιμάται ότι αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα: πρώτον, η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα γίνονται μέλη του μεγαλύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ευρώπη. Δεύτερον, το ανθρώπινο ταλέντο της πόλης και της χώρας αποκτά ευχερέστερη πρόσβαση σε open calls (ανοιχτές προσκλήσεις έργων) και μεταπτυχιακά προγράμματα υψηλού επιπέδου και, τρίτον, οι Έλληνες ιδρυτές και ιδρύτριες νεοφυών επιχειρήσεων (startups) και οι ερευνητές και ερευνήτριες υποστηρίζονται πιο ενεργά.
Ως προς το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΑΠΘ (Walk AUTh), που αποτελεί και τον «οικοδεσπότη» του ΕΙΤ Digital στη Θεσσαλονίκη, ο project manager του, Βύρων Χρυσοβέργης, υπενθύμισε ότι ο πρώτος κύκλος του Walk «έτρεξε» ήδη και ανακοινώνεται ο δεύτερος.
Υπενθύμισε δε ότι οι τρεις βασικοί στόχοι του Κέντρου, που θα εγκαινιαστεί επισήμως στο μέλλον, όπως και το γραφείο του ΕΙΤ Digital, είναι η προώθηση της καινοτομίας στο ΑΠΘ, η ανάπτυξη της απαιτούμενης κουλτούρας -μεταξύ άλλων- με matchmaking φοιτητών ή ερευνητών, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κοινές ομάδες στα πεδία της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και η δημιουργία μιας κοινότητας στον φυσικό και ψηφιακό (μέσω Discord) χώρο.