«Απόλυτη προτεραιότητά μου είναι τα δάση να έχουν μελέτες αντιπυρικής προστασίας που θα εφαρμόζονται πλήρως». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος παρέστη σήμερα στα εγκαίνια του Δασικού Χωριού Παπάδων, το οποίο θα επαναλειτουργήσει, καθώς ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες αποκατάστασης, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά του 2021. Τον υπουργό συνόδευε ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για την αποκατάσταση του Δασικού Χωριού Παπάδων ανέρχεται σε 1.170.812,79 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, 763.037,174 ευρώ προέρχονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ – ΣΑΕ για φυσικές καταστροφές) και αφορούν σε εργασίες αποκατάστασης υποδομών. Τα υπόλοιπα 407.775,65 ευρώ είναι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (μέσω της ασφαλιστικής εταιρείας) και σχετίζονται με συμπληρωματικές εργασίες αποκατάστασης υποδομών (215.720 ευρώ) και προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού (192.055,65 ευρώ).
Ειδικότερα, για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει το Δασικό Χωριό Παπάδων πραγματοποιήθηκαν οι εξής εργασίες αποκατάστασης:
– Κατεδάφιση του υπογείου κτιρίου του εστιατορίου από σκυρόδεμα και πλινθοδομή με την απομάκρυνση των υλικών κατεδάφισης και την εκ νέου κατασκευή του σύμφωνα με την παλιά χωροθέτησή του
– Πλήρης κατασκευή του ξύλινου κτιρίου του εστιατορίου στην πρότερη του κατάσταση
– Πλήρης κατασκευή των πέντε ξύλινων κτιρίων-κατοικιών στην πρότερη τους κατάσταση
– Νέες εγκαταστάσεις (υδραυλικές, ηλεκτρικές, θέρμανσης και πυροπροστασίας) στα νέα κτίρια και στις κεντρικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στο υπόγειο του εστιατορίου
– Εκ νέου διαμόρφωση σε περιβάλλοντα χώρου (αποκατάσταση των κατεστραμμένων μονοπατιών, κατασκευή σκαλοπατιών, αντικατάσταση περιμετρικών φωτιστικών κ.λπ.)
– Βερνικοχρωματισμός όλων των ξύλινων επιφανειών
– Επίστρωση με χονδρόπλακες ακανόνιστες των οικίσκων και του εστιατορίου
– Αντικατάσταση καμένης ξύλινης περίφραξης στους διαδρόμους εντός του Δασικού Χωριού
– Πλήρης αποκατάσταση της παιδικής χαράς (τοποθέτηση κούνιας, τραμπάλας, τσουλήθρας κ.λπ.)
– Πλήρης αποκατάσταση των γηπέδων μπάσκετ και ποδοσφαίρου
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στην ομιλία που απηύθυνε στα εγκαίνια του Δασικού Χωριού Παπάδων, υπογράμμισε: «Το Δασικό Χωριό, που εγκαινιάζουμε, σήμερα, είναι μία “αχτίδα” ελπίδας. Το γεγονός ότι έχουμε, πάλι, ένα Δασικό Χωριό σε πλήρη λειτουργία είναι κέρδος, και ένα επίτευγμα, για το οποίο θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό».
Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στις άμεσες πρωτοβουλίες πρόληψης για τα δάση: «Θα είναι απόλυτη προτεραιότητά μου, τα δάση μας να έχουν μελέτες αντιπυρικής προστασίας όχι στα χαρτιά, αλλά που θα εφαρμόζονται πλήρως, με σημαντικούς ετήσιους πόρους και όχι έκτακτους από το Ταμείο Ανάκαμψης -όπως έχουμε καταφέρει τα δύο τελευταία χρόνια. Σκοπός είναι αυτά τα κονδύλια, να προέρχονται και από την αναγέννηση του δάσους, ως μεγάλου πλουτοπαραγωγικού πόρου της χώρας. Αυτά, μαζί με την πολύ σημαντική ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας, συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο που θα παρουσιάσουμε ως κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε: «Ελπίζω την επόμενη φορά που θα έρθω εδώ, να εγκαινιάσουμε κάτι που είναι λιγότερο ορατό, λιγότερο όμορφο, αλλά πάρα πολύ πολύτιμο. Την πλήρη εφαρμογή της μελέτης αντιπυρικής προστασίας για ολόκληρη την Εύβοια».
Το Δασικό Χωριό Παπάδων κατασκευάστηκε από το Δασαρχείο Λίμνης το 2007. Βρίσκεται στη θέση «Παπάδες – Κρύα Βρύση», του Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης- Αγίας ‘Αννας, στη Βόρεια Εύβοια. Πρόκειται για έναν οργανωμένο χώρο αναψυχής και ξεκούρασης, δασικής έκτασης 20 στρεμμάτων.
Όπως και τα υπόλοιπα δασικά χωριά, που κατασκευάστηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εντάσσονται στα έργα δασικής αναψυχής, υπό την έννοια ενός συνόλου απλών καταλυμάτων σε ορεινές, απόμακρες δασικές περιοχές, που προορίζονται για τους επισκέπτες του βουνού και του δάσους και παρέχουν διευκολύνσεις σε όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τον ορεινό χώρο.
Η αρχική κατασκευή του περιελάμβανε: 20 πλήρως εξοπλισμένα ξύλινα σπιτάκια (οικίσκοι) των 46 τ.μ., με αυτόνομη κουζίνα, μπάνιο, καθιστικό, δύο υπνοδωμάτια και τζάκι, χωρητικότητας έως και 6 άτομα το καθένα, 1 εστιατόριο-καφετέρια, 1 κέντρο υποδοχής, γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ, ποδοσφαίρου 5 times 5 και 1 μεγάλη παιδική χαρά.
Η μεγάλη πυρκαγιά του 2021, που εκδηλώθηκε στην Εύβοια, κατέστρεψε και μεγάλο τμήμα του Δασικού Χωριού Παπάδων. Το εστιατόριο-καφετέρια και πέντε οικίσκοι καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστη ο περιβάλλων χώρος, τα γήπεδα, η παιδική χαρά και μεγάλο τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου, του δικτύου ύδρευσης κ.λπ.
Η Υπηρεσία του Δασαρχείου Λίμνης, με τη βοήθεια εποχικού προσωπικού (δασολόγοι, δασοπόνοι, διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς και ρητινεργάτες, από το πρόγραμμα επταετούς απασχόλησης, που υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), που προσλήφθηκε για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών, που προέκυψαν μετά την πυρκαγιά, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση του Δασικού Χωριού, ώστε να τεθεί και πάλι σε λειτουργία. Περισσότερα από 200 ήταν τα ημερομίσθια για κόψιμο καμένων δένδρων, καθαρισμούς περιβάλλοντα χώρου, κ.λπ., ενώ τα φυτά χορηγήθηκαν, δωρεάν, από ιδιωτική εταιρεία. Σημειώνεται πως σήμερα, ο ένας εκ των οικίσκων, καθώς και το εστιατόριο-καφετέρια είναι πλήρως προσβάσιμα σε ΑμεΑ, και πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στα ευρύτερα έργα αποκατάστασης του δασικού περιβάλλοντος της Βόρειας Εύβοιας, που είχε πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021.