Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ θα συνεχίσει να επενδύει στην πρόληψη στα μέτρα του λογικού και του εφικτού σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, τόνισε μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα.

Ο κ.Μαρινάκης χαρακτήρισε τους πυροσβέστες “πρωταγωνιστές αυτής της πολύ μεγάλης μάχης μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας” και είπε ότι και τα μέσα έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα σε λίγα χρόνια και έχουμε φθάσει στα 89 εναέρια, ενώ έχουν αυξηθεί και τα επίγεια. Παράλληλα όπως είπε ο κ.Μαρινάκης η κυβέρνηση και δίνει τον λόγο και ακούει και εμπιστεύεται τους ειδικούς, όχι μόνο τους επιστήμονες σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και τους ειδικούς σε επίπεδο δασοπυρόσβεσης, και συνολικά στην αντιμετώπιση όλων αυτών των σχεδίων.

“Δεν είναι ακριβές ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει λιγότερα ή και καθόλου ενέργειες, καμία ενέργεια για την πρόληψη. Δεν ισχύει αυτό, έχουν δοθεί πολύ περισσότερα χρήματα απ’ άλλες χρονιές, όμως τρέχει το φαινόμενο με πάρα πολύ πιο μεγάλες ταχύτητες” είπε ο κ.Μαρινάκης.

Υπογράμμισε ότι η απόλυτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, η επόμενη είναι οι περιουσίες των πολιτών, των επιχειρήσεων, συνολικά, δηλαδή, “η προστασία των ιδιοκτησιών των ανθρώπων, όλων των πολιτών στη χώρα και προφανώς μετά να μιλήσουμε και για τις εκτάσεις”. Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ενώ απέρριψε κατηγορηματικά την θεωρία ότι στις καμένες εκτάσεις μπαίνουν ανεμογεννήτριες.

“Είναι κατ’ αναλογία σαν αυτό που κυκλοφορεί με το τσιπάκι στις ταυτότητες. Δεν ισχύει. Κηρύσσονται αυτομάτως αναδασωτέες οι εκτάσεις που έχουν καεί. Μάλιστα, καθ’ υπερβολήν έχει ακουστεί άποψη ότι ο τελευταίος τρόπος για να μπει κάπου μια ανεμογεννήτρια είναι να καεί μία έκταση. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να μπει. Είναι δεδομένο. Εκ του νόμου προκύπτει και είναι δεδομένο ότι κηρύσσεται αυτομάτως αναδασωτέα η έκταση αυτή. Και είναι και κάτι που προφανώς θα συζητηθεί ως δεδομένο και στη σημερινή σύσκεψη. ‘Αρα, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα” είπε ο κ.Μαρινάκης.

Αναφορικά με την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές ο κ.Μαρινάκης είπε ότι η αποκατάσταση είναι αυτή τη στιγμή σε δύο επίπεδα.

“Το ένα επίπεδο είναι οι περιουσίες που έχουν σημανθεί, είτε ως κίτρινες, δηλαδή που πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, είτε ως κόκκινες, με πλήρη καταστροφή. Τα κτίσματα με κόκκινες είναι λίγο πάνω από 150, νομίζω 155. Συνεχίζεται, βέβαια, η καταγραφή όταν δίνει σχετική άδεια η Πυροσβεστική. Συνολικά αυτά είναι και σπίτια και επαγγελματικοί χώροι. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία αρωγής άμεσης επέμβασης, άμεσης καταγραφής από τον αρμόδιο υφυπουργό, τον κ. Τριαντόπουλο, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα και είναι πολύ σημαντικό. Ανακουφίζει ανθρώπους που έχουν υποστεί πολλές φορές την απόλυτη καταστροφή άμεσα, με μία προσωρινή -ήδη έχει γίνει προσωρινή πρώτη καταβολή για τους πληγέντες του Ιουλίου. ‘Αρα εντός μηνός, ίσως και λιγότερο, θα γίνει και για τους πληγέντες του Αυγούστου. Το ένα επίπεδο είναι αυτό. Προφανώς, ακολουθούν κι άλλες ενέργειες για την αποκατάσταση των οικημάτων αυτών. Γίνεται μια πρώτη καταβολή έναντι των επόμενων παρεμβάσεων. Στο δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με τις εκτάσεις, με την αποκατάσταση των εκτάσεων, και νομίζω ότι αυτό είναι το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης, κυρίως στον Έβρο και στην Πάρνηθα. Αυτό θα γίνει με τη συνδρομή των δύο καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργείων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς, έχει πολύ μεγάλη σημασία η ταχύτητα και, βέβαια, να σκεφτείτε ότι και όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από την περυσινή στη φετινή αντιπυρική περίοδο και, προφανώς, θα γίνει πολύ πιο γρήγορα και τώρα, δημιουργούνται μαζί με αυτή τη διαδικασία και περισσότερες αντιπυρικές ζώνες. Γιατί ακόμη και ο τρόπος που θα γίνει η αναδάσωση και η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία πήρε νωρίτερα από ποτέ χρήματα για όλες αυτές τις εργασίες, που είναι πάρα πολύ σημαντική”.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα. Και σήμερα, ας ξεκινήσουμε από αυτό, 11:00 η ώρα, έχετε μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μάξιμου, για να δείτε τι θα γίνει με τις φωτιές, την αποκατάσταση των πυρόπληκτων, τις ζημιές που έχουν γίνει, ας ξεκινήσουμε από αυτό. Ξέρετε τι ακούω; Γιατί μετά θα πάμε και στους σερίφηδες, τι θα κάνει η Κυβέρνηση; Πώς θα επέμβει. Ακούω ότι δεν καλείται πολλούς επιστήμονες, ακούω διάφορους επιστήμονες που βγαίνουν και λένε η Κυβέρνηση δεν έδωσε έμφαση στην πρόληψη, το μόνο που κάνει είναι ν’ αγοράζει ή να νοικιάζει πυροσβεστικά μέσα, να κάνει προσλήψεις πυροσβεστών, που φέτος είναι περισσότεροι, αλλά την άποψη των επιστημόνων για την πρόληψη των πυρκαγιών δεν την ασπάζεται, δεν τους ρωτάει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και η Κυβέρνηση κάνει και τα δύο. Δηλαδή, και αυξάνει -και θα συνεχίσει να το κάνει στα μέτρα του λογικού και του εφικτού σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας- και τους πυροσβέστες( οι οποίοι είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της πολύ μεγάλης μάχης, μαζί με τα σώματα ασφαλείας, αλλά και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και των εθελοντών, που έχουν διπλασιαστεί) και τα μέσα, που, ναι, έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα σε λίγα χρόνια και έχουμε φθάσει στα 89 εναέρια, έχουν αυξηθεί και τα επίγεια, και προφανώς και δίνει τον λόγο και ακούει και εμπιστεύεται τους ειδικούς, όχι μόνο τους επιστήμονες σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και τους ειδικούς σε επίπεδο δασοπυρόσβεσης, και συνολικά στην αντιμετώπιση όλων αυτών των σχεδίων. Προφανώς και υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να συμμετέχουν και να εφαρμοστούν τα δικά τους τα σχέδια, το αντιλαμβάνεστε αυτό, αλλά είναι δεδομένο ότι όλα αυτά τα σχέδια τα οποία βλέπουμε, με κορυφαία τα σχέδια προληπτικών απομακρύνσεων -μια πολιτική που έχει έρθει για να μείνει στη χώρα και σώζει ανθρώπινες ζωές, γιατί δεν είναι μόνο το 112 το οποίο δεν λειτουργούσε με τις συνέπειες που έχουμε ζήσει πολλές φορές οδυνηρά στο παρελθόν, είναι όλα τα σχέδια εκκένωσης, για παράδειγμα, για να εκκενωθεί το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης- όταν αυτό έγινε αντιληπτό από ειδικούς κάποιες ώρες πριν, οι υπόλοιποι που δεν είμαστε ειδικοί, πολλοί εκ των οποίων ήταν εκείνη τη στιγμή εκεί, νόμιζαν ότι τρελάθηκαν. Μα είναι δυνατόν να φθάσει η φωτιά στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης; Και όμως επειδή ακούστηκε η γνώμη ανθρώπων που ξέρουν και μπορούν να συνδυάζουν δεδομένα, καιρικές συνθήκες, τη φορά του ανέμου και όλα τα υπόλοιπα, έγινε μία επιχείρηση εκκένωσης, επίσης βασισμένη σε επιχειρησιακά σχέδια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, αυτό θεωρείτε ότι είναι επιτυχία; Γιατί το έλεγα και χθες και θα σας το πω και σε εσάς: έχω την αίσθηση ότι έχετε επαναπαυθεί στο σχέδιο εκκένωσης, που είναι πολύ σημαντικό -δεν θέλω να παρεξηγηθώ- γιατί πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι έχουμε μείνει μόνο εκεί. Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχοντας και συνεχίζοντας να βιώνουμε, γιατί δεν έχει τελειώσει η αντιπυρική περίοδος, το πιο δύσκολο, ένα πρωτόγνωρο από άποψη καιρικών συνθηκών και επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης καλοκαίρι, με τόσες χαμένες εκτάσεις, αλίμονο αν μιλούσαμε για επιτυχία. Όμως, δεν πρέπει να ξεχάσουμε την απόλυτη προτεραιότητα που είναι η ανθρώπινη ζωή, την επόμενη που είναι οι περιουσίες των πολιτών, των επιχειρήσεων, συνολικά, δηλαδή, η προστασία των ιδιοκτησιών των ανθρώπων, όλων των πολιτών στη χώρα και προφανώς μετά να μιλήσουμε και για τις εκτάσεις. Δεν είναι ακριβές ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει λιγότερα ή και καθόλου ενέργειες, καμία ενέργεια για την πρόληψη. Δεν ισχύει αυτό, έχουν δοθεί πολύ περισσότερα χρήματα απ’ άλλες χρονιές, όμως τρέχει το φαινόμενο με πάρα πολύ πιο μεγάλες ταχύτητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς γίνεται να δίνουμε όλο και περισσότερα χρήματα, να παίρνουμε όλο και περισσότερους πυροσβέστες και να καίγονται όλο και περισσότερες εκτάσεις; Και για πολλές ημέρες, πάρα πολλές ημέρες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό πρέπει να το δούμε λίγο και να το αποτυπώσουμε και στη συνολική του έκταση προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Υπάρχει το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ρόδου, που η αρχική εκτίμηση ήταν για 176.000 στρέμματα και από το ίδιο σύστημα το «Κοπέρνικος», το οποίο καταγράφει στο τέλος την έκταση των ζημιών, το 9% υπέστη από αυτά τα στρέμματα σοβαρές ζημιές, τα υπόλοιπα είτε μεσαίας, είτε μικρής κλίμακας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα, αμφισβητείτε κι εσείς το «Κοπέρνικος»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Το «Κοπέρνικος» έβγαλε τα τελικά πορίσματα αυτά. Βγάζει μια αρχική εκτίμηση, βγαίνει μια αρχική εκτίμηση και στο τέλος βγαίνει μια τελική εκτίμηση. Προς Θεού, για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι οι ζημιές στις εκτάσεις, συνολικά, όπως και στη χώρα μας -γιατί δυστυχώς αυτό συνέβη σε πάρα πολλές χώρες- δεν θα είναι μεγάλη, δεν θα είναι σημαντική και δεν θα θέλει άμεση αποκατάσταση. Γι’ αυτό και η σύσκεψη σήμερα, υπό τον Πρωθυπουργό, η πρώτη σύσκεψη που γίνεται μετά από μία, φαίνεται, σχετική ύφεση των εστιών, είναι γι’ αυτό ακριβώς το θέμα, για τις εκτάσεις και την αποκατάστασή τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει σχέδιο γι’ αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάντοτε υπάρχει σχέδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο είναι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ανακοινωθεί. Θα συζητηθεί κατ’ αρχάς σήμερα, αυτό είναι και το αντικείμενο της σύσκεψης. Έχει δύο πεδία θεωρώ. Το ένα είναι πόσο πιο γρήγορα και πόσο πιο άμεσα θα αποκατασταθούν όλες αυτές οι εκτάσεις και το δεύτερον βέβαια να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση, γιατί για εμένα η αντιπυρική περίοδος, πλέον, στην πραγματικότητα ξεκινάει όταν τελειώνει η προηγούμενη. Δεν μπορούμε να μιλάμε για προετοιμασία λίγων μηνών πριν, αυτό έγινε φέτος νωρίτερα από ποτέ, προφανώς κάθε χρόνο θέλει και νωρίτερα. Είναι μία νέα πραγματικότητα, η οποία έχει έρθει για να μείνει και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάθε χρόνο χρειάζονται περισσότεροι πυροσβέστες, περισσότερα μέσα, ακόμα νωρίτερα να ξεκινήσει η προετοιμασία και βέβαια χρειάζεται drones και πολλά άλλα τα οποία θα τα δούμε και να ανακοινώνονται και να συζητούνται τις επόμενες εβδομάδες – εμείς περιμένουμε και τις προτάσεις, περιμένουμε, επιτέλους, να έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία δεν θα προσπαθεί να εργαλειοποιεί κάθε ζήτημα, αλλά θα προτείνει κάτι. Η Ελλάδα ήταν μία χώρα, η οποία μέχρι το 2019 -και αυτό δεν είναι δικαιολογία για εμάς, εμείς οφείλουμε κάθε χρόνο να είμαστε και καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί- είχε μία υποτυπώδη πολιτική προστασία σε έναν οριακά όροφο, μία Γενική Γραμματεία υπό διάλυση. Με ό,τι συνέπειες είδαμε και για την ανθρώπινη ζωή και για τις περιουσίες των πολιτών. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πλέον να ζητάμε ακόμα περισσότερα, γιατί το φαινόμενο πλέον τρέχει με ακόμη περισσότερες μεγαλύτερες ταχύτητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα, το αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι εμφανείς . Στον Καναδά έχουν χαθεί εκτάσεις ισοδύναμες με την Ελλάδα, στον Maui αγνοούνται και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρεθούν ποτέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποδίδετε τις φωτιές στην Ελλάδα στην κλιματική αλλαγή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος συνδράμει, απόδειξη ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 160 ενεργές δικογραφίες μόνο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, πολλές εκ των περιπτώσεων αυτών είναι με δόλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ εσείς δώσατε αυτά τα στοιχεία, τα στοιχεία αυτά τα δώσατε εσείς και μας κάνει εντύπωση ότι στον Ασπρόπυργο, το λέμε και το ξανά λέμε, υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν συνέχεια καλοκαίρι, ενώ απαγορεύεται να βάλεις φωτιά, πάνε καίνε λάστιχα, καλώδια, οτιδήποτε, δεν συλλαμβάνεται κανείς, ένα ξέφραγο αμπέλι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ, κατ’ αρχάς, δεν ισχύει ότι δεν συλλαμβάνεται κανείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήστε τώρα αν πάει η φωτιά στην Πάρνηθα, προληπτικές συλλήψεις για κάποιον που βάζει φωτιά στον Ασπρόπυργο έγιναν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, μισό λεπτό. Προληπτική σύλληψη δεν μπορεί γίνει. Σύλληψη επ’ αυτοφώρω πρέπει να γίνει και οφείλει να γίνει. Όλοι αξιολογούμαστε, άπαντες αξιολογούμαστε, προφανώς και όσοι έχουν την επιχειρησιακή υποχρέωση να κάνουν κάτι είτε μία σύλληψη, είτε μία έρευνα, είτε το οτιδήποτε, δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι a priori όλα έχουν γίνει τέλεια, σε καμία περίπτωση. Προφανώς και θα υπάρχουν και περιπτώσεις που θα πρέπει να συνδράμουν οι αρχές πολύ πιο γρήγορα. Προσέξτε, όμως, η Κυβέρνηση τι έχει κάνει; Και νομοθετώντας από την μία πλευρά και με επιχειρησιακές παρεμβάσεις από την άλλη, έχει έρθει και έχει αυστηροποιήσει πλήρως το νομικό πλαίσιο, δεν υπάρχει περίπτωση εμπρησμού σε δάση εκ δόλου που να μην είναι κακούργημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μια περίπτωση που τιμωρήθηκε ένας εμπρηστής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχθές, έμαθα, ένας δεκαεπτάχρονος που συνελήφθη είναι έξω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς και υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν τιμωρηθεί εμπρηστές, είναι σαν να σας πω περίπτωση που ένας κλέφτης έχει τιμωρηθεί ή ένας απατεώνας έχει τιμωρηθεί, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να έχουμε ένα κατάλογο με τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μήνυμα που δίνουμε είναι ότι θα πας στο δικαστήριο και στο τέλος θα αφεθείς ελεύθερος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Δεν ισχύει αυτό, κατ’ αρχάς γιατί σε περιπτώσεις κακουργημάτων, αν καταδικαστείς σε δεύτερο βαθμό, εκτός αν υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις ελαφρυντικών που ισχύουν για όλα τα αδικήματα, ας μην κάνουμε τώρα νομική ανάλυση, μπαίνεις μέσα. ‘Αρα το γεγονός το ότι γίναν κακουργηματικές όλες πράξεις, τι σημαίνει στην πραγματικότητα; Ότι αυτές οι πράξεις, δηλαδή όταν βάζω φωτιά με δόλο, μπαίνω μέσα. Να πρέπει να μπαίνω από τον πρώτο βαθμό; Να μπω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:. Αυτό, λοιπόν, το οποίο έχει ήδη, στην πραγματικότητα, προαναγγείλει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας μετά το πρώτο κύμα των πυρκαγιών, είναι ότι πρέπει να γίνει και θα γίνει σε πλημμεληματικές περιπτώσεις, δηλαδή σε περίπτωση αμέλειας. Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση τι είναι αμέλεια και τι είναι δόλος αν έχεις μια χρονιά με τις περισσότερες μέρες με ακραίο κίνδυνο, όσες δεν είχαμε αθροιστικά τα προηγούμενα χρόνια: Επτά ημέρες με ακραίο κίνδυνο! Όντως, όταν έχεις πυροτεχνήματα στον γάμο σου σε περιοχή με ακραίο κίνδυνο 5 ή όταν, για παράδειγμα, καις χόρτα για μια οικιακή εργασία, σε τέτοιες περιόδους, προφανώς αυτή η αμέλεια είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση – η Δικαιοσύνη θα την κρίνει- αλλά και στις περιπτώσεις αμέλειας, αυτό το οποίο συζητάμε και θεωρώ ότι είναι έτοιμο να γίνει για πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις -εκφράζω τώρα προσωπική μου γνώμη- είναι τρεις μήνες φυλάκιση, έξι μήνες φυλάκιση; Μέσα. Γιατί; Γιατί δεν πρέπει να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, να μην μετατρέπεται αυτή η ποινή σε κάποιες περιπτώσεις. Όμως, επειδή είμαι και δικηγόρος, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δεν γίνονται α λά καρτ, δεν γίνονται σε έναν χρόνο με μεγαλύτερη ένταση. Πρέπει να γίνουν σε ουδέτερο χρόνο. Γιατί την ίδια συζήτηση, αν θυμάστε, την κάναμε και σε περιπτώσεις επεισοδίων στα γήπεδα. Παράδειγμα: μια φθορά ξένης ιδιοκτησίας που μπορεί να έχει διαπράξει κάποιος ή μια επικίνδυνη ή μια απλή σωματική βλάβη να μην μπορεί να πάρει αναστολή, είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, που ναι, θεωρώ ότι το πρόβλημα πλέον δεν είναι το ύψος των ποινών, γιατί το αποκατέστησε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ναι, το 2019 είχαμε έναν εκτρωματικό Ποινικό Κώδικα, που σχεδόν όλα τα αδικήματα έγιναν ηπιότερα ως προς την ποινική τους μεταχείριση. Τώρα, ήρθε η ώρα να δούμε αυτό το θέμα, των αναστολών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε πώς θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δηλαδή, με λίγα λόγια, κάποιος, σε κάποιες περιπτώσεις, ό,τι και να γίνει να μην αναστέλλεται ή να μετατρέπεται η ποινή του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, το διαβάζω και πρέπει να σας ρωτήσω και βλέπω και πολλά μηνύματα, μετά τις πυρκαγιές, βλέπω στα social media -και θέλω να μου πείτε αν ισχύει ή δεν ισχύει από υπεύθυνα χείλη- βλέπω διάφορες έρευνες που λένε: εκεί που κάηκε, υπάρχει απόφαση για ανεμογεννήτριες. Αυτό που κυκλοφορεί με τις ανεμογεννήτριες τι είναι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι κατ’ αναλογία σαν αυτό που κυκλοφορεί με το τσιπάκι στις ταυτότητες. Δεν ισχύει. Κηρύσσονται αυτομάτως αναδασωτέες οι εκτάσεις που έχουν καεί. Μάλιστα, καθ’ υπερβολήν έχει ακουστεί άποψη ότι ο τελευταίος τρόπος για να μπει κάπου μια ανεμογεννήτρια είναι να καεί μία έκταση. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να μπει. Είναι δεδομένο. Εκ του νόμου προκύπτει και είναι δεδομένο ότι κηρύσσεται αυτομάτως αναδασωτέα η έκταση αυτή. Και είναι και κάτι που προφανώς θα συζητηθεί ως δεδομένο και στη σημερινή σύσκεψη. ‘Αρα, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Δηλαδή, το «βάζουν φωτιές για να μπουν ανεμογεννήτριες», είναι το «έχει τσιπάκι το εμβόλιο» ή «έχει τσιπάκι η ταυτότητα». Κάποιοι, προφανώς, τα διακινούν. Διακινούνται, προφανώς, με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, λόγω και της διάδοσης όλων αυτών των μέσων, που μας έχουν κάνει και πάρα πολλά καλά, βέβαια, ανάμεσα σ’ αυτά, για να μην είμαστε και κοινωνικοί θεωριών συνομωσίας εμείς, όμως το έχουμε κάνει σαφώς πάρα πολλές φορές. Θα το κάνουμε και άλλη μια φορά. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σημερινή σύσκεψη, μπορείτε να μας δώσετε ένα δείγμα τι θα εξαγγείλετε για αυτούς που χτυπήθηκαν; Δεν λέμε για την αγορά των drone και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Οι άνθρωποι που καταστράφηκαν τι θα πάρουν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αποκατάσταση είναι αυτή τη στιγμή σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι οι περιουσίες που έχουν σημανθεί, είτε ως κίτρινες, δηλαδή που πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, είτε ως κόκκινες, με πλήρη καταστροφή. Τα κτίσματα με κόκκινες είναι λίγο πάνω από 150, νομίζω 155. Συνεχίζεται, βέβαια, η καταγραφή όταν δίνει σχετική άδεια η Πυροσβεστική. Συνολικά αυτά είναι και σπίτια και επαγγελματικοί χώροι. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία αρωγής άμεσης επέμβασης, άμεσης καταγραφής από τον αρμόδιο υφυπουργό, τον κ. Τριαντόπουλο, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα και είναι πολύ σημαντικό. Ανακουφίζει ανθρώπους που έχουν υποστεί πολλές φορές την απόλυτη καταστροφή άμεσα, με μία προσωρινή -ήδη έχει γίνει προσωρινή πρώτη καταβολή για τους πληγέντες του Ιουλίου. ‘Αρα εντός μηνός, ίσως και λιγότερο, θα γίνει και για τους πληγέντες του Αυγούστου. Το ένα επίπεδο είναι αυτό. Προφανώς, ακολουθούν κι άλλες ενέργειες για την αποκατάσταση των οικημάτων αυτών. Γίνεται μια πρώτη καταβολή έναντι των επόμενων παρεμβάσεων. Στο δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με τις εκτάσεις, με την αποκατάσταση των εκτάσεων, και νομίζω ότι αυτό είναι το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης, κυρίως στον Έβρο και στην Πάρνηθα. Αυτό θα γίνει με τη συνδρομή των δύο καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργείων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς, έχει πολύ μεγάλη σημασία η ταχύτητα και, βέβαια, να σκεφτείτε ότι και όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από την περυσινή στη φετινή αντιπυρική περίοδο και, προφανώς, θα γίνει πολύ πιο γρήγορα και τώρα, δημιουργούνται μαζί με αυτή τη διαδικασία και περισσότερες αντιπυρικές ζώνες. Γιατί ακόμη και ο τρόπος που θα γίνει η αναδάσωση και η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία πήρε νωρίτερα από ποτέ χρήματα για όλες αυτές τις εργασίες, που είναι πάρα πολύ σημαντική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ακούει κανείς. Συγγνώμη που σας το λέω έτσι, κανείς δεν ακούει. Υπάρχουν εκτάσεις ολόκληρες, δεν πάει κανείς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση άκουσε μία επανειλημμένως διατυπωμένη όχληση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα παράπονο της τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιολογημένο για πολλά χρόνια, ότι «Ξέρετε κάτι; Αργούμε να πάρουμε τα χρήματα αυτά και πολλές φορές δεν μπορούμε να παρέμβουμε». Ήρθε, λοιπόν, έδωσε τα περισσότερα χρήματα από ποτέ, τον Μάρτιο. Πρώτο αυτό, δεδομένο. Και δεύτερο δεδομένο: νομοθέτησε πριν από ενάμισι χρόνο να μπορεί η Δημοτική Αρχή και συνολικά όσοι μπορούν να συνδράμουν εκ της Δημοτικής Αρχής, αυτεπαγγέλτως για τον καθαρισμό των εκτάσεων. Δηλαδή, αν για παράδειγμα, κάποιος έχει μια έκταση και δεν συνεργάζεται με τη Δημοτική Αρχή, να μπορεί αυτή να παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως. Εδώ τώρα, λοιπόν, είναι η ευθύνη συνολική. Προφανώς, δεν πάμε ούτε να την μοιράσουμε, ούτε να κάνουμε αυτή τη στιγμή απόδοση ευθυνών. Όλοι μαζί είμαστε μία ομάδα, έτσι θα έπρεπε να είμαστε και έτσι είμαστε. Οι εθελοντές, κυρίως οι γυναίκες και άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι πολίτες που πολλές φορές υπερβάλλουν εαυτούς για να βοηθήσουν, όλοι, το Κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά, πρέπει να πούμε κάτι και το έχουμε δει σε όλο τον κόσμο, χωρίς αυτό να μειώνει ούτε την ευθύνη, ούτε να δικαιολογεί αστοχίες τις οποίες θα τις αλλάξουμε, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες κρίσεις. Είναι κάτι που έχει έρθει για να μείνει και οφείλουμε όλοι, όσοι έχουμε την οποιαδήποτε ευθύνη να είμαστε πιο προετοιμασμένοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τους «σερίφηδες» τι θα κάνετε τώρα πάνω στον Έβρο γιατί είναι ολόκληρη ομάδα; Και σήμερα φιλοξενήσαμε έναν άνθρωπο που τα ξέρει από επάνω και λέει ότι αυτοί είναι ακροδεξιοί και διαμένουν σε αυτές τις καλύβες που είναι μέσα στο Δέλτα του Έβρου. Αλλά και πιο πάνω. Και κάνουν η Αστυνομία και ο Στρατός τα στραβά μάτια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι παράνομες πράξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παράνομες πράξεις. Δηλαδή, όποιος κάνει το οποιοδήποτε αδίκημα, οφείλει η Πολιτεία να τον αντιμετωπίζει με τον δέοντα τρόπο. Αυτή τη στιγμή δεν θα δώσω πολιτική απόχρωση. Προφανώς και υπάρχουν και ιδεολογικά ή δήθεν ιδεολογικά κίνητρα. Όποιος παρανομεί θα πρέπει να συλλαμβάνεται και να τιμωρείται. Συνέβη σε μία άλλη περίπτωση αυτό, με απίστευτα μεγάλη ταχύτητα. Αυτό έχει καθήκον να κάνει η Αστυνομία αρχικώς και η Δικαιοσύνη στη συνέχεια να επιλαμβάνεται αυτές τις περιπτώσεις κι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Το έχουμε πει πολλές φορές: Η χώρα μας ούτε θα επιτρέψουμε, ούτε πρόκειται να γίνει ζούγκλα. Κανένας δεν έχει την δυνατότητα να παριστάνει ούτε τον Ανακριτή, ούτε τον Εισαγγελέα. Από εκεί και πέρα, οι αρμόδιες Αρχές θα κάνουν τη δουλειά τους. Ξέρετε, και στον Έβρο που αναφέρατε, πέραν αυτού του φαινομένου, το οποίο οφείλει να αντιμετωπίσει -όπως κι όλα τα υπόλοιπα παραβατικά φαινόμενα- το Κράτος άμεσα, έχουμε κατά μέσο όρο 80 με 90 και κάποιες φορές ξεπερνούν και τις 100 ημερησίως συλλήψεις για απόπειρες ή παράνομες διελεύσεις, όλα αυτά τα περιβόητα κυκλώματα παράνομων διακινητών. Βλέπουμε, μάλιστα, πολλές φορές να έχουμε και ολέθριες συνέπειες, όπως στη θάλασσα. Είχαμε δύο τραγικά ναυάγια χτες. Χάθηκαν ανήλικα παιδιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί τραγικό δεν είναι κι αυτό που συνέβη στο Δάσος της Δαδιάς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Χάθηκαν σε ένα δάσος, σε μία περίοδο που είχαμε 4 και 5 σήμανση, που σημαίνει ότι στο δάσος δεν νοείται να βρίσκεσαι, κάποιοι τους έβαλαν εκεί, κι αυτοί οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέμε για τους σερίφηδες, όμως, είναι ότι κάνετε τα στραβά μάτια γιατί σας βολεύει. Γιατί το λέω; Γιατί, λέει, τα κενά που έχει η Πολιτεία, που δεν έχει τόσο στρατό, δεν έχει τόση αστυνομία να καλύψει όλα αυτά τα περάσματα, τα καλύπτουν αυτοί. Και τους αφήνετε ανεξέλεγκτους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, είναι λογικό να στρέφονται και τα βέλη κατά του Κράτους και της Πολιτείας και είναι προφανώς και δικαιολογημένη πολλές φορές και περαιτέρω οργή των πολιτών – μιλάω για τους πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις πυρκαγιές, για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι σε καμία περίπτωση σε αυτόκλητους σωτήρες. Όμως, δεν ισχύει ότι απουσιάζει το Κράτος, ειδικά στον Έβρο. Στον Έβρο, σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή, έναν νομό στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μαίνεται η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων πολλών ετών, οι πυροσβέστες οι οποίοι ήρθαν από άλλες χώρες – πολύ έμπειροι πυροσβέστες – είπαν ότι τέτοιο φαινόμενο ταχύτατης επέκτασης πολλών μετώπων, μεγάλης έκτασης χιλιομετρικά, ταυτόχρονων μετώπων, δεν το έχουν δει ποτέ ξανά στη ζωή τους. Αυτό, λοιπόν, πού συνέβη; Συνέβη σε έναν νομό με τις περισσότερες κρίσιμες υποδομές της χώρας. Στρατόπεδα, ένα πολύ μεγάλο νοσοκομείο και όχι μόνο. Όλα όσα υπάρχουν, λοιπόν, στον Έβρο, για να μην τα επαναλάβουμε όλα πάλι, τα οποία επιτυχώς, με τη συνδρομή και του στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, προστατεύτηκαν. ‘Αρα, σε καμία περίπτωση ούτε κάνουμε τα στραβά μάτια ούτε θα ανεχθούμε κανέναν ο οποίος θέλει να πάρει τον νόμο στα χέρια του. Και νομίζω ότι αυτό έχει αποδειχθεί και από άλλες περιπτώσεις, όπου οι Αρχές έχουν παρέμβει ταχύτατα. Αυτό θα γίνει και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, επειδή ακούγεται πάρα πολύ στα δημοσιογραφικά γραφεία. Χάθηκαν τόσα στρέμματα, έγιναν τόσο μεγάλες φωτιές, υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε αλλαγή στην Πολιτική Προστασία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εννοείτε στην πολιτική ηγεσία; Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αλλαγή. Έχω ερωτηθεί ξανά. Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε 26 Ιουνίου και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης δέκα ημέρες μετά. Λίγες ημέρες μετά ξέσπασε το πρώτο μεγάλο κύμα παράλληλων εστιών. Φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν ημέρες που να έχουμε πάνω από 120 πυρκαγιές. Η αποτίμηση του Ιουλίου, συνολικά, έβγαλε πάνω από 1.000 εστίες. Τόσες ταυτόχρονες εστίες και τόσες ημέρες ακραίου κινδύνου 5, η χώρα μας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά. Προφανώς υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να γίνουν πολύ καλύτερα σε επίπεδο πρόληψης. Το έχουμε πει και το παραδεχόμαστε και χρόνο με τον χρόνο προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα εσείς ξεπερνάτε, όμως. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δική μας ευθύνη είναι να τα αλλάξουμε αυτά. Δεν ισχύει ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Και προφανώς έχει και μια συγκεκριμένη ευθύνη κάποιος ο οποίος έχει αναλάβει λίγο πριν τις πυρκαγιές. ‘Αρα, όχι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Κι αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό σχέδιο. Το ξαναλέω: Το απέδειξε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις κρίσεις. Και το αποδεικνύει με τις πράξεις. Δεν έχει κρυφτεί σε καμία κρίση και όλες οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει, στη συνέχεια έχουν συνοδευτεί με πράξεις.