Δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους ιδέας θα έχουν συνολικά στη διάθεσή τους οι δύο ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, που κέρδισαν αντίστοιχα το πρώτο και το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό καινοτομίας «Start4Health», τον οποίο διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Kέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη. Το «Start4Health» εξελίσσεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Pfizer, σε θεσμό για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, καθώς δίνει την ευκαιρία σε ελληνικές startups να παρουσιάσουν ψηφιακές καινοτόμες λύσεις, επικεντρωμένες στην υγεία και στους ασθενείς.

Το πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 25.000 ευρώ απονεμήθηκε στην «Advantis Medical Imaging ΙΚΕ», για την πρότασή της που αφορά σε ένα εξελιγμένο, διαδικτυακό και αυτοματοποιημένο λογισμικό επεξεργασίας και απεικόνισης μαγνητικών τομογραφιών εγκεφάλου και προστάτη με την ονομασία «Advantis Platform». Η «Euclia ΙΚΕ» έλαβε το δεύτερο βραβείο, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, για την πρότασή της που αφορά την έξυπνη ανακάλυψη φαρμάκων και χημικών ουσιών. Ο πρώτος και ο δεύτερος νικητής επιλέχθηκαν μεταξύ πέντε «φιναλίστ» του προγράμματος από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από προσωπικότητες του χώρου της τεχνολογίας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων, εντός και εκτός της Pfizer. Είχε προηγηθεί η φάση του Επιταχυντή (Accelerator), ένα πρόγραμμα έξι εβδομάδων, κατά το οποίο εργάστηκαν πάνω στην περαιτέρω ανάπτυξη των προτάσεων τους με την υποστήριξη μεντόρων.

«Στόχος του CDI μέσω του προγράμματος “Start4Health” είναι να αναζητήσει προϊόντα και υπηρεσίες νέας τεχνολογίας που μπορούν να βελτιώσουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, να ενισχύσουν και να εξατομικεύσουν τη θεραπευτική διαδικασία, να παρέχουν έξυπνη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για εξ αποστάσεως παρακολούθηση και υποστήριξη, να βελτιώσουν την ταχύτητα και την ακρίβεια της διάγνωσης και να αυξήσουν τη συμμετοχή των ασθενών, τις γνώσεις και την ευαισθητοποίησή τους για την υγεία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται ότι τα προϊόντα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, περιλαμβανομένων όσων βραβεύτηκαν, δεν προωθούνται και δεν διατίθενται από τη Pfizer.

Οι υπόλοιπες τρεις φιναλίστ κατέθεσαν επίσης εξαιρετικές προτάσεις, σύμφωνα με τη «Pfizer». Ο λόγος για τις προτάσεις των «Aisthesis Medical IKE» (πλατφόρμα παρακολούθησης και πρόβλεψης επιπλοκών στην εντατική φροντίδα), «Quantum Biometronics Ι.Κ.Ε.» (συσκευή διάγνωσης ασθενειών μέσω της κόρης του ματιού με χρήση λέιζερ) και «Cognitiv+ LTD» (λογισμικό για την υποβοηθούμενη κατανόηση νομικών και οικονομικών κειμένων με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης).